İslam dünyasında temizliğe verilen önemin bir tezahürü olarak ortaya çıkan, bir zamanlar oğullarına kız bakmaya giden annelerin uğrak yeri olan Anadolu kültürünün vazgeçilmezi Türk hamamlarındaki göbek taşlarında, yüzyıllardır sabun köpürtülüyor.
AA muhabirinin çeşitli kaynaklardan edindiği bilgiye göre, hamam kültürünün yoğun olarak yaşandığı Sivas'ta ve ilçelerinde çok sayıda tarihi Türk hamamından halen takunya sesleri yükseliyor. 500 yılı aşkın süredir hizmet veren hamamların da yer aldığı kentte, Kurşunlu, Eski Paşa, Mehmet Ali Bey, Meydan, Hamamcıoğlu gibi çok sayıda tarihi hamam hizmet veriyor.
Sivas'taki Kurşunlu, Mehmet Ali Bey ve Eski Paşa ile Malatya'da Çarşı Hamamı'nın işletmecisi Şener Ocak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hamam işletmeye 1980'li yıllarda başladıklarını söyledi.
Doğalgaz, güneş enerjisi gibi modern araçların devreye girmesiyle 90'lı yıllardan sonra hamam kültüründe sürekli bir geriye gidişin söz konusu olduğunu belirten Ocak, bir çok kentte çok sayıda hamamın kapandığını ifade etti.
Sivas'ta ise bu kültürün yaşaması için kentte bulunan hamamları aslına uygun restore ettirerek hizmete devamını sağladıklarını dile getiren Ocak, bu kapsamda Mehmet Ali Bey Hamamı'nı 2 yıl önce Anıtlar Kurulu'nun gözetiminde tarihi dokusuna ve aslına zarar vermeden restore ettiklerini, hamama modern eklentiler yaptıklarını bildirdi.
-Jakuzili hamam-
Ocak, aslına uygun restore edilen ve çağa uygun eklentiler yapılan hamamda, jakuzili yüzme havuzu, fitness center, buhar odası, kafetarya, LCD TV'li dinlenme odalarının yer aldığını ve müşterilerine 5 yıldızlı otel konforunu sunduklarını ifade etti.
Diğer hamamlara da modern eklentiler yaparak müşterilerin ilgisini çekmeye çalıştıklarını dile getiren Ocak, kentteki çok sayıda hamamın benzer çalışmaları yaptığını vurguladı.
Modern eklentileri hamamlara ilgiyi artırmak için yaptıklarını anlatan Ocak, ''Hamamları eğlence ile temizliğin bir arada sağlandığı mekanlar haline dönüştürdük. Yaptığımız işin doğru olduğuna inanıyoruz. Diğer yandan hamam kültüründe yer alan masaj, kese, ve köpük hizmetlerini vermeyi de sürdürüyoruz'' dedi.
-''Çakma hamam'' tepkisi-
Öte yandan çok sayıda lüks otelde hamam hizmeti verildiğini, bunların ''çakma'' Türk hamamı olduğunu iddia eden Ocak, şöyle konuştu:
''Bunlar son zamanlarda moda oldu. Eski hamamların nostaljisini vermeyen bu çakma hamamların aslıyla uzaktan yakından ilgisi yok. Ülkemize gelen çok sayıda yabancı turist, bu hamamları geleneksel Türk hamamı sanıyor. Turistleri orijinal hamamlara yönlendirmeliyiz. Aksi halde hamam kültürüne ve geleneğine çok büyük zarar veririz. Ülkemize gelen turistler, tarihi Türk hamamlarına yönlendirilmeli.''
Ocak, halkın hamamlara hala ilgi gösterdiğini, özellikle hafta sonlarında yoğunluğun arttığını sözlerine ekledi.
-''Kadınlar pikniğe gider gibi hamamlara gidiyor''-
Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Demirel de hamam kültürünün İslam'ın tavsiye ettiği temizlik kültürünün devamı olduğuna dikkati çekti.
Hamam kültürünün Anadolu'da, Selçuklu'dan itibaren başladığını Osmanlı'da ise yoğun bir şekilde kendini gösterdiğini bildiren Demirel, özellikle temizlik mekanları yeterli olmayan yerlerde, temizlik ihtiyacının çarşı ve mahallelerde kurulan hamamlarla karşılandığını belirtti.
Hamam kültürünün izlerinin Sivas'ta yoğun olarak görüldüğünü ifade eden Demirel, ''Sivas'ta hala kadınlar pikniğe gider gibi yiyeceklerini yanlarına alıp çantalarıyla hamamlara gidiyor'' diye konuştu.
Kentte bulunan hamamlardan özellikle 16. asırda yapılan Kurşunlu Hamamı'nın hem kadınlar hem de erkeler için çok güzel şartlar sunduğunu dile getiren Demirel, kentte 10'u aşkın tarihi hamamın bulunduğunu sözlerine ekledi.
(aa)
Haber Kaynağı : Haber7.com