Allah Kendisi’nden korkmamızı istiyor

 Allah Kendisi’nden korkmamızı istiyor

Çocukluğum Konya’da geçtiği için Hz. Mevlana’nın türbesini sık sık ziyaret ederdim. Bu tarz kutsal mekanları ziyaret etmek küçük yaştan itibaren insanda manevi bir derinlik oluşmasına vesile oluyor. Ama insanların kalplerini imana ısındırmak için asıl yapılması gereken şey Allah sevgisinin ve Allah korkusunun çocukluk yaşlarından itibaren akılcı ve samimi anlatılması, öğretilmesidir. Toplumda Allah korkusu konusunda yaygın ve yanlış inanışlar var. Allah Kendisi’nden korkmamızı istiyor, ama Allah’ın istediği nasıl bir korku, insanın bunu düşünmesi gerekiyor?

Allah korkusu, Allah'ı çok seven, ve  Allah’a içten teslim olmuş bir insanın, Rabbi’nin hoşnut olmayacağı bir ahlaktan şiddetle kaçınmasıdır. Allah sevgisi çok önemlidir, ama mutlaka Allah korkusuyla birlikte yaşanması gerekir. Örneğin bazı kişiler “Ben Allah’ı o kadar çok seviyorum ki sadece Allah sevgisi benim için yeterlidir. Allah’ı çok sevdiğim için niye korkayım?” diyorlar. Bu yanlış bir bakış açısıdır. Sadece Allah sevgisi olmaz, Allah korkusu da çok önemlidir. Çünkü Allah korkusu güzel ahlakın temelidir. Allah korkusu güzel ahlakla ilgili bütün tavırlarımızı yönlendiren önemli güçlerden biridir. Oysa bazı insanlar Allah’tan korkmanın gereksiz, hatta yanlış olduğunu, asıl önemli olanın kalp temizliği olduğunu söylerler. Bu da Kuran’a uygun olmayan bir değerlendirmedir. Çünkü Allah korkusunda bir derinlik vardır. Kuran’da Allah “saygıyla dolu bir haşyet duyma” olarak ifade ediyor.  Yani haşa silahın, bombanın insanlarda oluşturduğu gibi bir korku değildir Allah korkusu. Allah korkusu insana diğer insanlardan daha farklı bir derinlik verir. Sabırda, affedicilikte, alttan almada, tevazuda, şefkatte, merhamette, özetle güzel ahlaka ait bütün özelliklerde insanın dikkatinin çok açık olmasını ve vicdanını tam kullanmasını sağlar. Kuran-ı Kerimde Allah korkusu ile ilgili bazı ayetler şu şekildedir:

 

Onların yanları yataklarından uzaklaşır. RABLERİNE KORKU VE UMUTLA DUA EDERLER ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak ederler. (Secde Suresi, 16),

Rablerinin azabına KARŞI (DAİMİ) BİR KORKU DUYMAKTADIRLAR. Şüphesiz Rablerinin azabından emin olunamaz. (Mearic Suresi, 27-28),

Düzene konulmasından sonra yeryüzünde bozgunculuk çıkarmayın; O'NA KORKARAK VE UMUT TAŞIYARAK DUA EDİN. Doğrusu Allah'ın rahmeti iyilik yapanlara pek yakındır. (Araf Suresi, 56),

Onda acele edenler, (gerçekte) ona inanmayanlardır. İMAN EDENLER İSE, ONA KARŞI BİR KORKU İÇİNDEDİRLER ve onun gerçekten hak olduğunu bilirler. Haberiniz olsun; kıyamet-saati konusunda tartışanlar, gerçekte uzak bir sapıklık içindedirler. (Şura Suresi, 18)

 

Onun duasına icabet ettik, kendisine Yahya'yı armağan ettik, eşini de doğurmaya elverişli kıldık. Gerçekten onlar hayırlarda yarışırlardı, UMARAK VE KORKARAK BİZ'E DUA EDERLERDİ. Biz'e derin saygı gösterirlerdi. (Enbiya Suresi, 90)

Biz sana bu Kur'an'ı güçlük çekmen için indirmedik, 'İÇİ TİTREYEREK KORKU DUYANLARA’ ancak öğütle-hatırlatma (olsun diye indirdik). (Taha Suresi, 2-3)

YORUM EKLE

banner309

banner225

banner209