Uzay Kampı'nın fikir babası Alman asıllı ünlü roket bilimci Dr. Wernher von Braun. Fiziksel gelişimi hedefleyen spor kamplarına benzer olarak, çocuklara uzay bilimleri ve teknolojileri alanlarında eğitim verecek, aynı zamanda zihinsel gelişimi sağlayacak kamp açılması fikri, 1982 yılında ABD'de Huntsville-Alabama'da açılan ilk uzay kampıyla hayata geçti. Dünya genelinde ABD dışında, Kanada ve Türkiye'de uzay kampı bulunuyor.
İzmir Ege Serbest Bölgesi'nde, 2000 yılında hizmete açılan Uzay Kampı Türkiye, tüm yıl boyunca yetişkinlerin ve çocukların katılabileceği alternatif programlar sunuyor.
7-15 yaş grubundaki çocuklara yönelik oluşturulan gençlik programları, bilim ve teknoloji alanlarında uygulamalı eğitim verip çocukların düşünsel ve bireysel gelişimlerine katkı sağlamayı hedefliyor.
Öğrenciler, Türkçe ve İngilizce sunulan programlarda, NASA dizaynlı eğitim simülatörleriyle uygulamalı uzay bilimleri eğitimi alıyorlar ve sosyal yeteneklerini de geliştirme imkanı buluyorlar.
-Yurt dışından da öğrenciler geliyor-
Kamp binasında, 325 yatak kapasiteli yatakhaneler, sınıflar, NASA dizaynlı astronot eğitim simülatörleri, bilgisayar, fen ve hidroponik laboratuvarları, robotik çalışma odası, yaklaşık birebir ölçülerdeki uzay mekiği modeli, yer kontrol merkezi, kafeterya, kantin, 8 yataklı revir, gözlemevi, sinema salonu, yıldızevi (planetaryum) ve değişik sergi alanları yer alıyor.
Bina dışında ise mini golf sahası, açık hava oyun parkı ve roket fırlatma alanı bulunuyor.
Duman dedektörlü yangın algılama sistemi ve yağmurlama yangın söndürme sistemiyle donatılan binanın giriş ve çıkışları güvenlik kameralarıyla 24 saat kontrol ediliyor.
Uzay Kampı Türkiye programlarına gelen öğrenciler yaş gruplarına göre en fazla 13 kişiden oluşan takımlara ayrılıyor.
Programlar, kamptaki eğitimcilerle takip ediliyor. Eğitimciler, konusunda uzman yöneticiler, üniversitelerin ağırlıklı olarak fen ve eğitim fakültelerinden mezun ya da halen öğrenci olan, en az bir yabancı dil bilen genç bireylerden oluşuyor.
Kampta öğrencilere 2, 5 veya 6 günlük çeşitli programlara katılabilme imkanı sunuluyor. Türkçe veya İngilizce verilen programların ücreti 250-660 dolar arasında değişiyor. Kamp ücretine yemek, konaklama, eğitimde kullanılan materyaller dahil. Öte yandan kampa yetişkinler de başvurabiliyor.
Türkiye'deki kampta, NASA ile iş birliği yapılarak, NASA'da görevli astronotların kampa gelmeleri ve öğrencilere eğitim vermeleri de sağlanıyor.
Uzay Kampı Türkiye, açıldığı günden bu yana 50'nin üzerinde ülkeden 100 bini aşkın katılımcıya eğitim ve hizmet veriyor.
-Kampta 1 gün nasıl geçiyor-
Öğrenciler kampta, NASA tarafından hazırlanan eğitim simülatörlerini kullanabiliyor, sanal uzay mekiğiyle uzaya uçabiliyor. Çeşitli fen ve uzay bilimleri alanlarında etkinlikler yaptırılan çocuklar, uygulamalı astronomi eğitimi alıp, bilimsel deneyler yapıp, sıcak hava balonu yapımı aktivitelerinde bulunuyorlar. Ayrıca Türk öğrenciler, farklı ülkelerden kampa eğitim için gelen gelen öğrencilerle iletişim kurarak, birbirlerinin kültürlerini tanıma imkanı sunuyor.
Kampta öğrencilere uzayda yaşama ve çalışmaya ilişkin, örneğin ''uzayda yemek yeme, uzay mekiğinde uyuma, uzayda gündelik ihtiyaçların karşılanması, astronotların uzayda yemeleri için özel hazırlanmış gerçek yiyecekleri yakından tanıma'' gibi bilgiler veriliyor.
Öğrencilere Newton'un etki tepki yasası, ağırlıksız ortamda hareket, sürtünmesiz ortamda hareket, düşük yer çekiminde spor yapmanın önemi, Ay'daki 1/6 çekim kuvveti gibi konular, NASA dizaynlı astronot simülatörleriyle uygulamalı anlatılıyor.
Astronotların uzayda özel giysi giyme nedenleri anlatılıp, öğrencilerin örnek astronot kıyafetleri giymeleri sağlanıyor.
Öğrenciler, mekik komutanı, pilot, uçuş yöneticisi gibi gerçek uzay mekiği görevlerinde yer alan pozisyonlara yerleştirilerek eğitim veriliyor.
Discovery Uzay Mekiği simülatöründeki görev yerlerini alan öğrenciler, 1 saatlik sanal uzay uçuşu yapma imkanı buluyor.
Kampta, öğrencilere roketlerin temel çalışma prensipleri anlatılarak, model roket yapılarak fırlatılması sağlanıyor.
Haber Kaynağı : Haber7.com