“Kadının Adı da Kendi de Var Projesi” kapsamında bir dizi program düzenleyen Esenler Kaymakamlığı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel bir panel gerçekleştirdi. Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele; Esenler İlçe Sağlık Müdürü Dr. Doğan Uysal, Esenler İlçe Sağlık Şube Müdürü Dr. Sevilay Bektaş, Esenler Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Medi Daş, Türk Kızılay’ı Esenler Şubesi Başkanı Lütfü Kahveci, Esenler Dernekler Federasyonu (ESDEF) Başkanı Süleyman Kahveci, Belediye Birim Müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Panel öncesinde konuşan Esenler İlçe Sağlık Şube Müdürü Dr. Sevilay Bektaş, projenin amacının şiddete maruz kalmış ya da şiddete maruz kalması muhtemel kadınların korunması ile bu kadınların sosyal ve ekonomik bağımsızlıklarının sağlanması olduğunu söyledi. “Bir uygarlığın seviyesini ölçmek isterseniz derhal kadınların hayat şartlarına bakın” sözünü hatırlatan Bektaş, “Bizim amacımız da, Esenler’deki kadınların şartlarını iyileştirmek” diye konuştu.
BİR BEDENE KAÇ KADIN SIĞAR?
Program, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Sağlığını Koruma Hizmetleri’nde görevli Psikolog Duhan Günay ve Psikolog Simla Metiner’in gerçekleştirdiği panelle devam etti. Ünlü isimlerin Kadınlar Günü’ne özel mesajlarını içeren kısa bir video gösteriminin de izletildiği panelde, “Bir Bedene Kaç Kadın Sığar?” konusuna dikkat çekilerek, kadınların aile içinde ve toplumda üstlendiği roller açıklandı. Günay ve Metiner, kadınların; eş, anne, ev kadını, kız çocuğu, gelin, kayınvalide, çalışan kadın, boşanmış ve eşini kaybetmiş kadın gibi rollere girdiğini kaydetti ve bu rolleri tek tek açıkladı. Psikolog Günay, “Rolleri değiştirmek yerine, rollerimizle birlikte insanların hayatına ne kattığımız önemli” diye konuştu.
“Bu rollerin getirdiği görevlerin baskısı kadını bazen tüketebiliyor” diyen Psikolog Metiner de, zamansal çatışma, zorlanma ve davranışsal farklılıklar gibi rol karmaşalarını anlattı.
MÜKEMMELİYETÇİLİK YIPRATIR
Hayalinde tasavvur ettiği kadınla, gerçekte olduğu kişinin farklı olmasının kadında birtakım sorunlara yol açtığını belirten Günay, “Bu farklar kadında stres, değersizlik, yetersizlik, suçluluk, umutsuzluk gibi duygular yaratabiliyor” dedi. Hayatta çeşitli zorluklar yaşamış ancak umudunu kaybetmemiş kadınların, kendi dillerinden yaşadıklarını anlattığı video gösteriminin ardından konuşan Simla Metiner, salonu dolduran kadınlara “Mükemmeliyetçilik yıpratır. Elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın yeter” tavsiyesinde bulundu.
Kadınların, ihtiyaç duydukları zaman danışmanlık alabileceği ve şiddete maruz kalmaları durumunda ulaşabileceği iletişim numaralarının da verildiği panelin sonunda, Esenler İlçe Sağlık Müdürü Dr. Doğan Uysal, Esenler İlçe Sağlık Şube Müdürü Dr. Sevilay Bektaş ve Esenler Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Medi Daş, panelistlere teşekkür belgelerini verdi.
SİVİL HABER