Başkent Sana'ya 150 kilometre mesafedeki Mahvit şehrine bağlı Beyt El Türki köyü sakinleri, Sana Büyükelçisi Fazlı Çorman ve elçilik personelinin yanı sıra Yemen'de yaşayan Türklere verdikleri davet ile köylerinin kapılarını açtılar.
Yemen'de kalan son Osmanlı subaylarının torunları
Osmanlı tarihi boyunca isyanların ve ayrılıkların türküsü haline gelen Yemen, bugün sınırları içerisinde barındırdığı Türk asıllı ailelerin çağrısı ile yeniden bir araya gelme mesajları veriyor.
30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Ateşkes anlaşması gereği Yemen'de bulunan Osmanlı askerlerinin en yakın İtilaf devletleri garnizonuna teslim olmasından sonra askerlerin birçoğu İngiliz hükümeti tarafından Mısır'daki esir kamplarına götürülürken, bu kamplardan serbest bırakılan askerlerden bir kısmı İstanbul'a dönmüş, bir kısmı ise dönemin Yemen devlet başkanı İmam Yahya tarafından yeniden Yemen'e davet edilmişti.
Birçoğu telgraf subayı olan Osmanlı askerlerinin, İmam Yahya'nın çağrısıyla Yemen'e dönerek buraya yerleşmesi sonucu oluşan Türk varlığı, bugün iki ile üç bin arasında değişiyor.
2 bin 300 rakıma sahip Mahvit bölgesinde yükselen Türk köyleri, görenlere ''bulutların üzerindeki Anadolu'' izlenimi veriyor.
Köyde yaşayanların çoğunun soyadı ''Türki''
Beyt El Türki köyü, içinde yaşayan Türk ailelerinden dolayı bu ismi almış. ''Türk evi'' anlamına gelen bu köyde yaşayanların çoğunun soyadı ise ''Türki''. Buraya yerleşen Türk subaylarının torunları, daha sonra sahip oldukları arsalardan bir kısmını Arap ailelere satarak köyü genişletirken, bugün iki üç bini bulan nüfusuyla bazı Türk geleneklerini yaşatmaya devam ediyorlar.
Köy halkı daha önce Yemen'i ziyarete gelen bütün Türk devlet görevlilerini karşılama komitesinde yer alırken, son olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 11 Ocak 2011 tarihinde gerçekleştirdiği Yemen ziyaretinde de ön sıralarda bulunmuşlar.
Gül'ün ziyareti sırasında büyük sevgi gösterileri sunan köy halkı, Gül'ün yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu dillerinden düşürmüyorlar.
Türk asıllı Yemenliler, köyün içerisinde kurdukları ''köy evinde'' Osmanlı padişahları ve Atatürk'ün yanı sıra Gül, Erdoğan ve son yıllarda Yemen'de görev yapan Türk büyükelçilerinin fotoğraflarının asılı olduğu bir ''Türk köşesi'' kurmuş. Köylüler ayrıca bir gün bir Türkiye Cumhurbaşkanının köylerine ziyarete geleceğine inanıyorlar.
Büyükelçi Çorman'a görkemli karşılama
Sana Büyükelçisi Fazlı Çorman ve elçilik personelinin yanı sıra Yemen'de yaşayan Türk toplumu temsilcilerine yapılan karşılama töreni, köyde büyük bir hareketliliğe sahne oldu.
Köy halkının günler öncesinden başlattıkları hazırlıklar adeta bir devlet törenini andırırken, Mahvit şehrinin girişindeki karşılama töreni, köye giden yol boyunca konvoy şeklinde devam etti.
Köylülerin yerel çalgıları, müzik ve dansları eşliğinde başlayan karşılama töreni, yapılan konuşmalar ve karşılıklı hediyeleşmelerin ardından ''köy evinde'' kurulan ziyafetle devam etti.
Karşılama programında bir konuşma yapan Büyükelçi Çorman, köylülerin göstermiş olduğu sevgi ve samimiyetten oldukça etkilendiğini söyledi.
''Türkiye'den bol bol selam getirdim'' sözleriyle konuşmasına başlayan Çorman, Aralık ayında Ankara'da düzenlenen büyükelçiler toplantısında Cumhurbaşkanı Gül'ün Beyt El Türki köyü sakinlerine özel selam gönderdiğini söylemesi köy sakinleri tarafından büyük alkış aldı.
Çorman, Yemen ile yüzyıllar öncesine dayanan kardeşlik bağlarını güçlendirme adına çalışmak üzere Yemen'e atandığını ve bu bağlamda Türk köyü halkının Türkiye'nin kalbinde önemli bir yer tuttuğunu söyledi.
Göreve başladığı günden bu yana başkent Sana'nın dışına ilk defa bu köy ile birlikte çıktığını ifade eden Çorman, daha sonra köyün ileri gelenlerine Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Abdullah Gül'ün fotoğraflarının yer aldığı posterler ile çeşitli plaket ve hediyeler verdi.
Köy halkı ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e verilmek üzere değişik hediyeler ve plaketleri Büyükelçi Çorman'a takdim etti.
Haber Kaynağı : Haber7.com