Barışkan Ünal'ın haberi
Sonuçların yüzde 99'unun açıklandığı yarışta, Romney, eyaletteki Cumhuriyetçilerin yüzde 47'sinin oyunu aldı. Buna karşın rakibi eski Pennsylvania senatörü Rick Santorum yüzde 35 oy oranında kaldı.
Teksas milletvekili Ron Paul, oyların sadece yüzde 9'unu, eski Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich ise yüzde 8'ini alabildi.
Romney, böylece yarıştaki liderliğini iyice pekiştirirken, Alabama ve Mississippi'deki yenilgilerinin yarattığı hasarı da onarmış oldu. Yine de Romney'nin yarışı rakiplerine karşı ''bitirebildiğini'' söylemek hala mümkün değil çünkü önlerinde gidecekleri daha çok eyalet var. Ancak Amerikan televizyonlarında yapılan yorumlarda, tüm rakiplerinin toplamından daha fazla delegeye sahip Romney'yi geçmenin artık çok zor olduğu ve yarışta artık ''sonun başlangıcı''nın geldiği görüşleri dile getiriliyor.
Illinois'de oyların nasıl dağıldığına dair yapılan anketlere göre, Romney, özellikle şehirlerdeki daha ılımlı olan Cumhuriyetçi seçmenin oyunu çekerken, Santorum'u ise kırsal alandaki kendini ''çok muhafazakar'' olarak tanımlayanlar destekledi. Ama anketlerde dikkat çeken bir başka nokta daha var ki Romney, eyalette muhafazakar Çay Partisi hareketinden de oy toplayarak, Cumhuriyetçi Parti'nin nihayet muhafazakar kanadına da ulaşmaya başladığını gösterdi.
Buna karşın, Gingrich ve Paul'un her seçimde geriden gelmeyi sürdürmeleri, ''artık çekilmelerinin zamanının geldiği'' yorumlarına neden oluyor.
-Illinois neden kritik eyalet?-
Illinois, ABD'nin en fazla nüfusa sahip 5. eyaleti olması nedeniyle aslında ülke profilinin de bir nevi göstergesi. Bu nedenle Cumhuriyetçi başkan adayların kendilerini seçmenlere kanıtlamaları için de önemli bir eyalet.
Illinois, birkaç yıl öncesine kadar bir Cumhuriyetçilerin, bir Demokratların çoğunluk kazandığı ''sallantılı eyaletlerden'' biriydi. Ancak son yıllarda bu eyaletin haritadaki rengi, Demokrat partinin rengi olan mavi. Illinoisliler, son 5 seçimde Demokrat başkan adayına oy verdiler. Daha da önemlisi, bu eyalet ABD Başkanı Barack Obama'nın ''kalesi''. Çünkü Obama, başkan olmadan önce 3 dönem boyunca bu eyaletin senatörü olarak Kongre'de görev yaptı. Ondan önce de eyaletin en büyük şehri Chicago'da insan hakları avukatlığı yaptı ve Chicago Hukuk Okulu'nda hukuk dersleri verdi. Dolayısıyla, özellikle Chicago'da Demokratların destekçisi çoğunlukta ama kenti çevreleyen banliyölerde ve eyaletin orta kesiminde Cumhuriyetçiler ağırlıklı.
2010 yılında yapılan son ara seçimde Cumhuriyetçilerin oylarını arttırması, eyaletin tekrar ''sallantılı eyalet'' olup olmayacağı sorularını da uyandırdı. Yine de yorumcular, Illinoislilerin Obama'dan vazgeçeceğini düşünmüyor.
Haber Kaynağı : Haber7.com