Arkeolojik kazıda çalışanlar eğitilecek

Uzun soluklu çalışmalar sonucunda gün yüzüne çıkarılan mozaikleri ve tarihi eserleriyle ünlü Gaziantep'te, arkeolojik kazılara katılacak işçiler eğitimden geçecek.

Arkeolojik kazıda çalışanlar eğitilecek

Sevil Çelik'in haberi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Arkeoloji Bölümü'nün hazırladığı ''Arkeolojik Kazıyı Öğreniyorum Projesi'' kapsamında, arkeolojik kazılarda değerlendirilmesi planlanan 40 lise mezunu işçi ile 20 öğrenciye teorik ve pratik eğitim verilecek.

Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Eyyüp Ay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arkeolojik kazıların bilimsel bir faaliyet ve uzmanlık gerektiren alanlar olduğunu ancak arkeolojik kazılarda çalışan işçilerin eğitimi üzerine hiç düşünülmediğini söyledi.

Arkeolojik kazı öncesinde genellikle bölgenin bulunduğu yörede yaşayan kişilerin kazı işçisi olarak istihdam edildiğini ancak eğitimsiz bir işçiyi arkeolojik kazıda çalıştırmanın çok zor olduğunu ifade eden Ay, şöyle konuştu:

''Yetişmiş işçiler olmadığı için arkeolojik kazılarda çok ciddi kazı tekniği hataları yapılabiliyor. Bilim adamları ne kadar dikkatli olursa olsun kuşkusuz kazıyı fiili olarak yapan işçilerdir. Arkeolojik kazılarda görev alan işçilerin de bu işin ne kadar önemli, değerli ve anlamlı olduğunu bilmesi gerekiyor. İşçilerin kazı tekniğini bilmesi de çok önemli. Bu iş salt bir nesne bulma, bir eser çıkarma hikayesi değil. İşçinin kazmayı, küreği, eleği ve toprağı nasıl kullanacağını, atık toprağın içinden eseri nasıl çıkaracağını bilmesi gerekiyor.''

Ay, proje çerçevesinde liseden mezun olmuş 40 vasıfsız kişiye teorik ve pratik eğitim vereceklerini ve bu kişilerin Çalışma ve İş Kurumundan sertifikalandırılacağını belirtti.

Gaziantep ve yöresinde çok sayıda arkeolojik kazı yapıldığını, sertifikalanan bu kişilerin kazı çalışmalarında öncelikli olarak istihdam edilmesini sağlamak istediklerini dile getiren Ay, şunları anlattı:

''Sosyal Destek Programı kapsamında hazırlanan projenin bütçesi 100 bin lira. 40 işçi ve 20 öğrenciye yaklaşık bir hafta 10 gün boyunca teorik eğitim vereceğiz. Proje kapsamında çalışmalara başladık. Önümüzdeki dönemde başvuruları kabul etmeye başlayacağız. Daha sonra ise pratik eğitime geçeceğiz. Hedefimiz Batalhöyük ya da Gaziantep Kalesi'nin altındaki höyükte pratik çalışma yapmak. Bunu sağlayamamamız halinde ise kampüs alanında suni bir kazı alanı oluşturacağız ve bu alan içinde çalışma yürüteceğiz. Proje 7 ay sürecek.

Araziye götürülecek işçi ya da öğrencinin mutlaka bir ön eğitimden geçmesi gerekiyor. Fırına bir işçi alındığı zaman ondan bile sertifika ya da bir uzmanlık isteniyor. Çünkü tarihi eserle karşı karşıya kalıyorsunuz. Bir kültür mirası çıkarıyorsunuz.''

Gaziantep'te bu dönem Tilmenhöyük, Dülük Antik Kenti, Karkamış, Zeugma Antik Kenti ve Zincirlihöyük'te arkeolojik kazılar yürütülecek.

 (aa)

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209