Göçmen ya da yoksul ailelerin çocuklarının üniversiteye girme şansı, akademisyenlerin çocuklarına göre 6 kat daha az.
Bertelsmann Vakfı’nın yeni açıklanan araştırması, Alman eğitim sistemindeki derin eşitsizliği ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre özellikle göçmen ya da yoksul ailelerin çocukları, eğitim sisteminde mağdur oluyor.
Bu öğrenciler başarılı olsalar da, ilköğrenimin ardından Gymnasium denilen en iyi liselere geçmekte, çeşitli engellerle karşı karşıya kalıyor. Fırsat eşitsizliği, özellikle Baden-Württemberg, Bavyera, Aşağı Saksonya ve Schleswig-Holstein eyaletlerinde dikkat çekiyor.
Araştırma sonuçlarına göre, toplumda dezavantajlı gruplardan gelen çocukların, üniversiteye giriş kapısını açan Abitur adlı lise bitirme imtihanını verme şansı, akademisyen mezuniyet belgesini elde edebilme şansı, akademisyen çocuklarına göre 6 kat daha az.
Araştırmayı değerlendiren uzmanlar, tepkilerini, "Alman eğitim sistemi, adil olmaktan birkaç ışık yılı kadar uzak" sözleriyle dile getiriyor.
Bertelsmann Vakfı’nın araştırmasına göre, her yıl yaklaşık 60 bin genç lise diploması bile alamadan okullarını terk ediyor.
Son araştırma, Almanya’daki eğitim sisteminde önemli değişikliklerin yapılması tartışmalarını bir kez daha alevlendirirken, muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller Partisi ve sendikalar, reform çağrılarını yineledi.
Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nin Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann “Bu araştırmanın sonuçları, sosyal adalete sahip bir eğitim sistemi konusunda sahip olduğumuz tüm endişeleri bir kez daha onaylamış oldu” diyerek, reform çağrılarına destek verdi.
Haber Kaynağı : Haber7.com