Grant Thornton'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, her çeyrek sonunda gerçekleştirilen global iyimserlik araştırmasının 2011 son çeyrek sonuçları açıklandı.
İyimserlik sıralamasında, 2011 4. çeyrek sonunda Türkiye, birçok Avrupa ülkesini geride bırakarak, 40 ülke arasında 20 puanla 19. sırada yer aldı. Danimarka, İsviçre, İsveç, İtalya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerini ve Amerika'yı geride bırakan Türkiye, Brezilya, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin ve Arjantin'in ise gerisinde kaldı. 2011'in tüm çeyreklerinde global ortalamanın çok üstünde kalan iyimserlik göstergesi, 2011 başından sonuna doğru her çeyrekte bir öncekine göre düşüş gösterdi.
''Önümüzdeki 12 ay için ülke ekonomisi konusunda iyimser misiniz?'' sorusuna ilk çeyrekte 66 olan iyimserlik oranı ikinci çeyrekte 57, üçüncü çeyrekte 31, 4. çeyrekte ise 20 puana indi.
Avrupa Birliği ülkeleri grup olarak ele alındığında ise, 2011 3. çeyrek sonunda yüzde 0 olarak gerçekleşen göstergenin, 4. çeyrek sonunda eksi yüzde 17'ye düştüğünü göstermesi, bu düşüşün Avrupa ülkelerini zorlayan krizin, yöneticilere ne denli sert yansıdığının en büyük belirtisi olarak değerlendirildi.
Fransa'da eksi 14'ten, 4. çeyrek sonunda eksi 46'ye gerileyen iyimserlik, Belçika'da yüzde 2'den eksi yüzde 46'ya, Hollanda'da eksi yüzde 8'den eksi yüzde 44'e ve Polonya, İtalya, Yunanistan ve İspanya grubu ortalamasında ise eksi yüzde 35'ten eksi yüzde 54'e geriledi. Avrupa Birliği ele alındığında, en yüksek iyimserlik düzeyine sahip olan Almanya'da bile, 3. çeyrek sonuna göre 10 puanlık bir düşüş yaşandı.
BRIC ve Latin Amerika'da artış
Diğer taraftan, BRIC ülkelerinde yüzde 25'ten yüzde 34'e ve Kuzey Amerika'da (Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada) yüzde 3'ten yüzde 6'ya, küçük de olsa bir artış gözlendi. Latin Amerika ülkeleri ise yüzde 54'ten yüzde 61'e yükselen artışla en iyimser coğrafi grup olarak dikkati çektiler.
Grant Thornton Türkiye Vergi Ortaklarından Murat Uluat, 2012'ye girerken elde edilen sonuçların Avrupa'nın içinde bulunduğu ekonomik durumdan kaynaklanan güven krizinin boyutlarının yüksek olduğunu ve tüm dünya ekonomisini tehdit ettiğini belirtti.
Uluat, bu güvensizliğin büyüme hedeflerini engellediğini ve geleceğe yönelik beklentileri karamsarlaştırdığını kaydetti.
Türkiye'den katılan yöneticilerin cevapları incelendiğinde, önümüzdeki bir sene içinde ARGE yatırımlarında artış olacağı tahmin edilirken, ARGE'nin ardından karlılık ile yeni fabrika ve makine parkı yatırımının dikkate değer düzeyde artacağı belirtildi.
Haber Kaynağı : Haber7.com