Bu ilçede m2 fiyatları 20 bin doları bulabilir!

3 milyar $'lık projenin inşaatı başladı. Bölgede şimdiden inşaat patlaması yaşanıyor, müeahhitler ise arsa topluyor. M2 fiyatların 5 bin dolara çıktığı bölgede beklenti ise 20 bin $...

Bu ilçede m2 fiyatları 20 bin doları bulabilir!

AA muhabirlerinin aldığı bilgiye göre, ''Ataşehir Finans Merkezi'' olarak bilinen, ancak arazisinin büyük bölümü Ümraniye'de bulunan İstanbul Finans Merkezi'nde zemin etüt çalışmaları devam ederken, inşaatlar da hızla yükseliyor.

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Murat Kurum, İstanbul Finans Merkezi'nin ilk etapta master planının hazırlandığını, şu anda da proje kitapçığı hazırlama çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Kurum, kitapçığın siluetten mimari tasarıma, yenilenebilir enerji kaynaklarından leed sertifikasına, çevre düzenlemesinden altyapı bağlantılarına kadar birçok konuyu içerdiğini ifade ederek, uygulama projelerinin bu kitapçık doğrultusunda olacağını, her projeye master plan doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onay vereceğini kaydetti.

İstanbul Finans Merkezi'nin inşaatına başlandığını, zemin etüt çalışmaları devam ederken inşaatın hızla yükseldiğini anlatan Kurum, projede otel ve rezidansların olduğu bölümün hafriyatının tek elden yapılacağını, 3 ay içinde buranın ihalesinin gerçekleştirileceğini ve inşaatlara başlanacağını bildirdi.

-''Paranın merkezi olacak''-

Murat Kurum, hedeflerinin, İstanbul Finans Merkezi'nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük finans merkezi içinde yer alması olduğunu vurgulayarak, ''Hem yakın Avrupa, hem de Orta Doğu'ya hitap eden bir finans merkezi olmasını hedefliyoruz. Burası güvenli bir liman. Buradaki finans merkezi sadece Türkiye'deki parayı değil, o bölgelerdeki parayı da yönetecek. Burası paranın merkezi olacak'' diye konuştu.

Kurum, Finans Merkezi'ne devlet bankalarından Halk Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank ile Sermaye Piyasası Kurumu'nun (SPK) geleceğini, ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) alt kuruluşlarının burada yer alacağını, yurt dışındaki fonları yöneten büyük bankaların da finans merkezinde yer alma talepleri bulunduğunu anlattı.

Finans merkezine ulaşımın yüzde 70-80 oranında toplu taşıma ile sağlanacağını ifade eden Kurum, ''Burada 70 bin çalışanın olacağı düşünülüyor. Bu kadar çalışanı toplu ulaşımla buraya getiremezsiniz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bununla ilgili Çekmeköy-Ümraniye, Kadıköy-Kartal metrosuna bir bağlantı hattı planlıyor. Bu hat finans merkezinin içinden geçecek. Trafik tamamen yerin altında olacak'' şeklinde konuştu.

İstanbul Finans Merkezi'nin bulunduğu bölgedeki metrekare fiyatlarının sürekli arttığına da dikkati çeken Kurum, ''2004'te metrekaresi 1.500 liraya satılan yerler şu anda 4.500 lira. Buraya yatırım yapan kira geliri için yapmıyor, insanlar bu geleceği görüyor. Bu istikrar devam ettiği sürece metrekare fiyatlarının yakın zamanda 10 bin liraları aşacağını, ileride 15-20 bin liralara kadar gideceğini düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.

Kurum, ''2,5-3 milyar dolar para İstanbul Finans Merkezi'nin inşasına harcanacak'' dedi.

-''Söylenti haberleri''nden bu yana yaşanan değişim-

Bu arada, ''aynı anda yapılacak Türkiye'nin en büyük inşaat projesi'' olması beklenen İstanbul Finans Merkezi'nin çevresinde, yaklaşık 4 yıl önce başlayan ''söylenti haberleri''nden bu yana büyük değişim yaşanıyor.

BDDK, SPK, İMKB, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın da yer alacağı Finans Merkezi Projesi ile ilgili haberler, başta Site ve Barbaros mahalleleri olmak üzere Ümraniye ve Ataşehir ilçelerinde faaliyet gösteren esnafta beklenti yaratırken, çevre sakinleri de artacak nüfus ve trafikten endişe duyuyor.

Finans Merkezi çevresinde birbiri ardına yükselen markalı konut ve ofis projeleri, İstanbul'luları bölgeye çekerken, söylentilerden bu yana her geçen yıl bölge ve çevresindeki gayrimenkul fiyatları katlanarak arttı. Bireysel ve kurumsal yatırımcıların bölgeye yönelmesi, müteahhitler ve emlakçılar için de yeni bir umut kapısı oldu.

Bölgede arsa fiyatlarında son 3-4 yılda birkaç kata varan artışlar yaşanırken, özellikle Ümraniye'deki Site ve Ataşehir'deki Barbaros ve Mustafa Kemal mahalleleri de müteahhitlerin uğrak yeri oldu. İki mahalledeki gecekondular, çok katlı yapılara dönüşmeyi bekliyor.

-Dükkan bulamayan perakende zincirleri gecekondu mahallelerine indi-

Finans Merkezi'nin bölgede yaratacağı ekonomik canlılığın yanı sıra ''kentsel dönüşüm'' adı altında olmasa bile bazı mahallelerdeki çarpık yapılaşmaya da son vermesi bekleniyor.

Son dönemlerde Ataşehir'de alışveriş merkezleri ve kiraların yüksek olduğu ana caddelerde kiralık dükkan bulamayan bazı perakende zincirlerinin de gecekonduların bulunduğu sokak aralarına inmek zorunda kalması dikkati çekiyor. Söz konusu zincirlerin müşterilerinin büyük çoğunluğunu çevredeki ofis ve konut projeleri oluşturduğu için motosikletli kurye servis tercih ediliyor.

Arsa ve kira fiyatlarının en çok arttığı Site, Barbaros ve Mustafa Kemal mahallelerinde ise farklı bir heyecan yaşanıyor. Site ve Barbaros'un bir bölümü ile Mustafa Kemal Mahallesi'nin tamamı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden beklenen 1/5.000'lik imar planının çıkması ile bölgedeki ekonomik canlılığın daha da artması bekleniyor.

-Finans Merkezi mahallesinde imarın olduğu alanda ''inşaat patlaması''-

İstanbul Finans Merkezi arazisinin bulunduğu Site Mahallesi Muhtarı Cuma Kara, söylentilerden bu yana emlak fiyatlarında birkaç katlık artış yaşandığını ifade ederek, ''İmarın olduğu yerde aşırı derecede inşaat patlaması var. Ancak çarpık bir yapılaşma söz konusu. Yapılan binaların otoparkları yok, çevrede sağlık ocağı, okul, yeşil alan ve sosyal yapılar yetersiz. Buraya gelecek nüfusu düşündüğümüzde büyük sorunların yaşanacağını tahmin ediyorum'' şeklinde konuştu.

Kara, mahallede nüfusun son 3 yılda iki kat artarak 28-30 bine çıktığını belirterek, Mustafa Kemal Mahallesi'nden Site Mahallesi'ne katılan bölüme imar çıktığını, bu nedenle söz konusu alandaki yapılaşmanın dikkati çekici boyutlara vardığını söyledi.

Mahalle ve çevresinde çok sayıda iş merkezi kurulduğunu ve kurulmaya devam ettiğini anlatan Kara, gecekonduların da olduğu mahalleye müteahhitlerin son dönemde büyük ilgi gösterdiğini kaydetti.

-''Arsa toplayan müteahhitler var''-

Barbaros Mahallesi Muhtarı Ercan Ersin de Ataşehir'in 17 mahallesi arasında en problemli olarak gördüğü Barbaros'un bir bölümünde ''tamamen elit'' denilebilecek kesimin yaşadığını, bir bölümünde de 7 yaşına geldiği halde kimliği bulunmayan insanların geçim sıkıntısıyla boğuştuğunu ifade etti.

Ersin, mahallede imar sıkıntısı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Mahallenin bir yüzünde 64 katlı plana, bir yüzünde de 3,5 kata kadar izin var. İmar çıkarsa burada kentsel dönüşüm olmayacak. Bazı mahalleli, birkaç katlık fiyat artışını fırsat bilerek gecekondularını müteahhitlere satıp Gebze ve Darıca'ya taşındı. Çok sayıda arsa toplayan müteahhit var. Müteahhitler gelip sokaklara dağılıyor, vatandaşlarla sürekli toplantılar yapıyorlar.''

Barbaros Mahallesi'nde hizmet sektöründeki gelişimin de dikkati çektiğini ifade eden Ersin, ''3 yıl önce mahallemizde bir ATM bile yoktu. Şu anda tüm bankalar ve birçok süpermarket bulunuyor. 3 yıl önce yaklaşık 13 bin olan nüfus şu anda 45 bine çıkmış durumda'' diye konuştu.

-''Mustafa Kemal Mahallesi imara kapalı olduğu için çivi dahi çakamıyoruz''-

Mustafa Kemal Mahallesi Muhtarı Selma Akkaya ise mahallenin hiçbir yerinde imar olmadığını savunarak, ''Çok fazla müteahhit geliyor, evleri geziyor. Mustafa Kemal, İstanbul'da 1/5.000'lik imar planları çıkarılmayan tek mahalle. İmara kapalı olduğu için çivi dahi çakamıyoruz'' şeklinde konuştu.

Mahallede arsa fiyatlarının son birkaç yılda arttığına işaret eden Akkaya, imarın çıkması halinde bu artışın 10 kat kadar yükselebileceğine dikkati çekti.

Akkaya, yapılaşma olmadan mahallede büyük bir hareketliliğin olmayacağını savundu.

''Modern dünyanın yeni finans merkezi'' olması hedeflenen ve yaklaşık 3 yıl önce büyük bölümü Ataşehir Belediyesi'nden Ümraniye Belediyesi'ne devredilen Uluslararası İstanbul Finans Merkezi arazisi için Ataşehir Belediyesi'nin Bölge İdare Mahkemesi'nde açtığı dava sürüyor.

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ataşehir'in belediye olduğu 2009'daki yerel seçimler öncesinde Batı Ataşehir'deki Barbaros Mahallesi sınırları içerisinde kalan İstanbul Finans Merkezi arazisinin Ümraniye Belediyesi'ne (Site Mahallesi) devredildiğini, şu anda arazinin yüzde 90'ının Ümraniye sınırları içerisinde yer aldığını anımsattı.

İlgezdi, Bölge İdare Mahkemesi nezdinde açtıkları davanın sürdüğünü hatırlatarak, ''İçişleri Bakanlığı'na da dilekçe gönderdik, ancak bir sonuç alamadık. Finans Merkezi'nin ruhsat harçları ve emlak beyannamelerini Ümraniye Belediyesi alacak. Milyon dolarlık rakamlar söz konusu. Mahkemede, arazinin bize verilmeyeceği kararı çıkarsa Finans Merkezi için 'Ataşehir' adının kullanılmaması için mahkemeye isim hakkı başvurusunda bulunacağım. 'Ataşehir' adını kullanmasınlar'' diye konuştu.

İstanbul Finans Merkezi'nde çalışacak on binlerce kişinin ağırlıklı olarak Ataşehir'i tercih edeceğini savunan İlgezdi, şunları kaydetti:

''Finans Merkezi, mevcut arsa ve konutlara müthiş değer getirdi. Bölgenin İstanbul Finans Merkezi olacağı açıklanmadan önce müteahhit firmaların satışla ilgili sıkıntıları varken, Finans Merkezi olduğunun açıklanmasının ardından ciddi şekilde satış patlaması yaşandı. O dönemde konutta durgunluk olmasına rağmen Finans Merkezi açıklandıktan sonra Doğu ve Batı Ataşehir'deki konutların yüzde 70'i 3 ay içerisinde satıldı. Bu dönemde de yabancı yatırımcılar burada çok daire alıyor. Bazı yabancılar, şirketlerinin merkezlerini bu bölgeye kaydıracağı için konut projelerinden toplu alımlar yapıyor.''

-Yabancı yatırımcıların ilgisi-

Battal İlgezdi, hızla gelişen ilçede ulaşım altyapısı ile ilgili sorunlar bulunduğunu ve Finans Merkezi ile bu sorunun daha da büyüyeceğini savunarak, şu anda bölgede 7 otel yapıldığını, 3 olan AVM sayısının daha da artacağını, yerli ve yabancıların yatırım için bölgeye büyük ilgi gösterdiğini kaydetti.

Yatırım yapmak isteyen ve çoğunluğu Avrupa'dan olan firmalarla görüştüklerini ifade eden İlgezdi, AVM, konut, eğlence merkezi ve ofis yapmak isteyen yatırımcıların Finans Merkezi'nden dolayı bölgeye yatırım yapmayı tercih ettiğini söyledi.

İstanbul'daki 9 yeni ilçeden 8'inin planlarının yapıldığını belirten İlgezdi, ''Arsa üretemiyoruz. 1/5.000'lik planları yapılmayan tek ilçe Ataşehir. Ateşehir'in 17 mahallesi var. 7'sinde hiç imar yok. Arsa üretemiyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 1/5.000'lik imar planını bekliyoruz'' şeklinde konuştu.

-''Anadolu Yakası'nın simgesi''-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, 800 bin metrekare alan üzerinde planlanan İstanbul Finans Merkezi, Tarihi Yarımadadan, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı'dan ilham alan mimari yapısıyla geleneksel değerleri geleceğe taşıyacak.

İstanbul'un giriş ve karşılama noktasında, TEM ve E-5 otoyollarının kesiştiği bölgede inşa edilecek olan İstanbul Finans Merkezi, konumu ve mimari yapısıyla ''Anadolu Yakası'nın simgesi'' olmak için tasarlandı.

İstanbul Finans Merkezi'nin çevresinde 10 bin kişilik cami, 15 bin kişilik spor tesisi ve 50 bin metrekare büyüklüğünde park alanı bulunuyor. Finans Merkezi içerisinde tasarlanan yeşil alanlar İstanbul için büyük kentsel parklar oluşturacak.

İstanbul Finans Merkezi'nin etrafında adeta Topkapı Sarayı'ndaki surlar gibi, podyum hattı çevresinde devam eden yollar, alanı tek bir bütün haline getirecek. Farklı işlevler için tasarlanan açık alanların sürekliliğini sağlayan avlular çeşitli etkinliklerin, performans gösterilerinin sergilenebileceği yaşama ve dinleme alanları olarak görev alacak. Tüm bu kamusal alanlarda İstanbul sokaklarından aşina olunan, geleneksel mimarilerden önemli imgeler olarak çeşmeler, süslemeler, kapılar ve arkadlar, bu avluları yaşatan ve geçmişe atıfta bulunan ögeler olacak.

Banka merkez binaları ve yönetim ofisleri için gerekli olan kamusal alanlar planlanırken Kapalıçarşı'daki gibi tüm kısımlar projenin ortasında yer alan ticaret merkeziyle birleştirilecek. Kongre ve kültür sarayları, oteller, cami, kreş, sağlık merkezi gibi destek ve hizmet birimlerinin de yer almasıyla İstanbul Finans merkezi, 7/24 canlı, bütüncül bir kentsel mekan oluşturacak.

Bölgenin başta nüfus yapısı olmak üzere tüm ulaşım ve metro aksları etüt edilerek tasarlanan İstanbul Finans Merkezi, ileriye dönük yeni metro bağlantıları ve çevre yollarıyla da birlikte planlandı.

70 bin kişinin çalışacağı öngörülen İstanbul Finans Merkezi'nin Ümraniye ve Ataşehir başta olmak üzere Kadıköy, Çekmeköy, Kartal ve Maltepe ilçelerine de hareketlilik getirmesi bekleniyor.

İstanbul Finans Merkezi çevresindeki alanlar yatırımcıların iştahını kabartmaya devam ederken, proje tamamlandığında ise bölgenin, finansın yanı sıra konut, iş ve eğlence sektörlerinin de ''kalbi'' olacağı belirtiliyor.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209