Çenesiz, yazılı açıklamasında, 1 Temmuz 2012'den itibaren yürürlüğe girecek olan yeni TTK'nın KOBİ'ler için çok önemli bir yasal reform olduğunu, ancak Yeni TTK'ya geçişin KOBİ'ler için kolay olmayacağını kaydetti.
KOBİ'lere yönelik bilgilendirme yapılmasını ve geçiş dönemi olmasını öneren Çenesiz, işletmelerin yeni dönemin özellikleri hakkında doğru bilgilendirilmesi ve yeni döneme hazırlık yapabilmeleri için gerekli sürenin tanınmış olması gerektiğini, her iki konuda da kamu desteğine mutlaka ihtiyaç bulunduğunu belirtti.
Ancak bilgilendirme ve geçiş sürecine rağmen kanun hükümlerine uymanın getireceği bir maliyet bulunduğuna dikkati çeken Çenesiz, KOBİ'lerin yeniden yapılanmasına yardımcı olmak üzere bir destek programının tasarlanıp açıklanmasında fayda gördüklerini vurguladı.
KOBİ'lerin ülke ekonomisinin ''amiral gemisi'' olduğunu ifade eden Çenesiz, ''Onların 2023 Türkiye vizyonu rotasından sapmadan ilerlemeleri için, yarım asırlık Ticaret Kanunu'nun değiştirilmesi ve günümüz koşullarına göre düzenlenmesi gerekiyordu. Kanunun yasalaşması, ülkemiz KOBİ'lerinin kurumsal yönetime geçişi için tamamlanan en büyük yasal reform olarak tarihe geçti. Ancak kanun devreye girmeden yapılması gereken düzenlemeler de son derece hayatidir'' şeklinde değerlendirmede bulundu.
-''Geç ödemeler maddesi KOBİ'leri rahatlatacak''-
Önemli bir reform olan yeni TTK'nın yürürlüğe girmeden önce bazı maddelerinin mutlaka yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkati çeken Çenesiz, TTK'nın yönetim, kontrol ve şeffaflık mekanizmalarına getirdiği yeni uygulamaların, kurumsallaşmayı ve kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanmasını teşvik etmesi ve KOBİ'leri uluslararası rekabete hazırlaması açısından olumlu taraflarının çok fazla olduğunu vurguladı.
Erdem Çenesiz, hapis cezaları, şirket sırlarının ifşası ve güncel ekonomik yapıya ters düşen kısıtlamaların fazlalığı gibi konularda Kanunun devreye girmesinden önce mutlaka düzenleme yapılması gerektiğinin altını çizdi.
KOBİ'ler için yeni TTK'daki en önemli düzenlemenin, geç ödemelerin önüne geçmeyi amaçlayan 1530. maddede yer alan düzenleme olduğunu belirten Çenesiz, ''TÜRKONFED olarak, Avrupa'da yıllardır uygulanan geç ödemeleri engelleyen yasaların ülkemizde de yürürlüğe girmesi için hükümet ve kamu temsilcileri ile temaslarda bulunduk. Konu ile ilgili ayrıntılı araştırmalar ve çalışmalar yaptık. Bu maddenin hayata geçmesi, KOBİ'lerin alacaklarını zamanında tahsil etmelerini sağlayarak finansman sorunlarını büyük ölçüde aşmalarına destek olacak, finansal açıdan KOBİ'leri rahatlatacaktır'' yorumunu yaptı.
-''Tüm bilgi ve belgelerin yayınlanması maddesi gözden geçirilmeli''-
Yeni TTK'da özellikle hapis cezası öngören maddelerin yeniden ele alınmasını istediklerini belirten Çenesiz, denetleme yetkisine sahip denetim elemanlarına defter ve belge sunulmaması, sermaye şirketlerinin internet sitesi açmaması gibi maddelerde hapis cezası öngörüldüğünü, kanunda hapis cezasının öngörüldüğü maddelerde ''ekonomik suça ekonomik ceza'' ilkesini savunduklarını bildirdi.
Şirketlerin internette tüm bilgi ve belgelerinin yayınlanması ile ilgili maddenin de gözden geçirilmesini talep ettiklerini kaydeden Çenesiz, ticari sırların açığa çıkmasına ya da haksız rekabete yol açacak herhangi bir uygulamanın hayata geçmesine karşı olduklarını belirtti.
Çenesiz, yeni TTK uygulamalarına yön verecek ikincil mevzuat konusunun taşıdığı öneme dikkati çekerek, konuyla ilgili tüzük, yönetmelik ve genel tebliğlerin henüz yayınlanmadığını hatırlattı.
İnternet sitesi yönetmeliğinin bu mevzuatlardan biri olduğuna işaret eden Çenesiz, tüzük ve yönetmelikler olmadan Kanunun ticari hayata etkilerini tam olarak anlamanın mümkün olmadığını, bu mevzuatların vakit kaybetmeden, ancak azami dikkat gösterilerek hazırlanmasını talep ettiklerini bildirdi.
Haber Kaynağı : Haber7.com