CNR Holding'in talebine ret

CNR Holding AŞ’nin sahibi Ceyda Erem’in, Atatürk Havalimanı Serbest Bölge inşaatı ve işletme ruhsatının iptali ve söz konusu arazinin eski hale getirilmesine ilişkin iptalini talep ettiği dava reddedildi.

CNR Holding'in talebine ret

Erdal Kılınç'ın haberi

CNR Holding AŞ’nin sahibi Ceyda Erem’in, “Atatürk Havalimanı Serbest Bölge inşaatı ve işletme ruhsatının iptali ve söz konusu arazinin eski hale getirilmesine” ilişkin idare işleminin hukuka aykırı olduğunu öne sürerek iptalini talep ettiği dava, İstanbul 8. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

Ceyda Erem, Atatürk Havalimanı (AHL) İstanbul Serbest Bölge inşaatı ihalesini 2005 yılında aldı ve inşaaat çalışmaları için eski İTO Başkanı Mehmet Yıldırım’ın sahibi olduğu Yıltaş İnşaat şirketiyle anlaştı. Süreç içinde bazı aksiliklerle karşılaşan şirket, sık sık süre uzatımı istedi.

İnşaat çalışmaları sürerken arazinin sahibi olarak gözüken Dış Ticaret Müsteşarlığı, Aralık 2010’da CNR Fuarcılık Şirketi’nin öngörülen sürede inşaatı tamamlayamadığı gerekçesiyle tahsis sözleşmesini iptal etti.

CNR Uluslararası Fuarcılık Şirketi adına Avukat Şevket Çelik, inşaat ruhsat süresinin 2012 biteceğini belirterek tahliye işleminin durdurulmasını istedi. 4 Ocak’ta İstanbul 8. İdare Mahkemesi’ne açılan dava 10 Ocak 2011’de sonuçlandı. Mahkeme, Bakanlık işleminin uygulanması durumunda telafisi imkansız zararlara yol açabileceğinden yürütmeyi durdurma kararı vererek araziyi CNR şirketine iade etti. Bakanlık bir süre sonra yürütmeyi durdurma kararının kaldırılması için aynı mahkemeye itiraz etti. 15 Şubat 2011’de toplanan yeni heyet, CNR lehine verilen yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı.

‘Yönetmeliğe aykırı’

CNR, bu kez İstanbul 8. İdare Mahkemesi’nde Dış Ticaret Müsteşarlığı hakkında dava açtı. CNR, “2005’ten başlamak üzere 20 yıl süre için verilen faaliyet ruhsatının iptaline ve arazinin eski hale getirilmesine ilişkin 30 Kasım 2010 tarihli davalı idare işleminin, hukuka aykırı olduğu, inşaat ve yapı ruhsat süresinin 3 Ağustos 2012’ye kadar geçerli olduğu ve ruhsat süresinden önce inşaatın bitirilecek hale getirildiği, henüz inşaat süresi dolmadan ruhsatın iptal edildiği, mimari proje çalışmalarına başlanıldıktan sonra ortaya çıkan mücbir sebeplerden dolayı ek süre verildiği ve mimari projenin tamamlandığı, ruhsat iptalinden önce hiçbir uyarı yapılmadığını” ileri sürerek dava konusu işlemin iptalini istedi.

Temyize gidecek...

Ancak İstanbul 8. İdare Mahkemesi, 21 Ekim 2011’de davayı reddetti ve kararda şöyle dedi:

“Davacının gerek faaliyet ruhsatı müracaat formunda gerekse de en son olarak vermiş olduğu 16 Kasım 2009 tarihli iş programında yer verilen sürede taahhüt etmiş olduğu inşaatı bitirmeyerek Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği’nin ilgili maddesine aykırı davrandığı açık olduğu gibi inşaat faaliyetlerinin yürütüldüğü bölgede bulunan petrol boru hatları ile tanklarına tehlikeli biçimde yanaştığı ve inşaat alanı içerisinde bulunan hafriyatı kaldırması istendiği halde gerekeni yapmayarak kamu güvenliğini tehlikeye atacak şekilde hareket etmek suretiyle Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği’nin 14. maddesinin c/4 bendine aykırı hareket ettiği anlaşıldığından faaliyet ruhsatının iptaline ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”

CNR, kararın ardından davayı Danıştay’a temyize götürmeye hazırlanıyor.

SÜREÇ NASIL BAŞLADI?

Murat Yalçıntaş’ın 2005’te İTO Başkanı olarak göreve başlamasıyla birlikte dava süreci başladı. Serbest bölgede inşa edilen İTO’nun en büyük hissedar olduğu İDTM ile CNR Fuarcılık’ın sahibi Ceyda Erem arasında 2005 yılından başlayan ve yıllardır süren tahliye davası şok bir operasyonla yargıda rüşvet skandalına dönüşmüştü. Açılan tahliye davasının Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın lehine sonuçlanması için bazı hakim ve savcılara rüşvet verildiği iddiasıyla Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, aralarında başta bazı Yargıtay üyeleri olmak üzere işadamları ve avukatlarının da olduğu 40 kadar ismi gözaltına almış, İTO Başkanı Yalçıntaş tutuklanmıştı.

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan ise “Serbest bölge” davasıyla gündeme gelmiş ve rüşvet suçlamasıyla Yüce Divan’da yargılanan ilk hakim olmuştu.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209