Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin hemen kısa vadede ulaştırma sektörü ile beraber realize edeceğini açıkladığı projelerin tutarının 70 milyar dolar olduğunu kaydetti.
Yıldız, Dünya Enerji Liderleri Zirvesi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, zirvede Türkiye'deki yatırım imkanlarını konuştuklarını söyledi.
Türkiye'nin bir hukuk devleti, zemini sağlam, istikbal vaat eden, büyüme hızı itibariyle de bakıldığında dünyada dikkat çeken bir ülke olduğunu dile getiren Yıldız, ''Hemen kısa vadede ulaştırma sektörü ile beraber realize edeceğini açıkladığı projelerin tutarı 70 milyar dolar. Bunun uluslararası sermaye ile yapılandırılması son derece önemli.
Geçen hafta yaptığımız son Çin seyahatinde bunun meyvelerini görmeye başladık. Bu hafta içerisinde bir Çinli büyük yatırımcı geldi'' diye konuştu.
Bakan Yıldız, Türkiye'nin önüne koyduğu 2023 hedeflerine değinirken, bu hedeflere ulaşabilmek için enerji sektöründe neredeyse 130 milyar dolara yakın bir yatırım yapılması gerektiğini, bunu, şu anda Dünya Enerji Liderleri Zirvesi'ne katılımda bulunan 100'e yakın büyük grupla beraber gerçekleştirmeyi düşündüklerini vurguladı.
KKTC'de bu ay çalışmalarına başlanacak olan petrol arama sondaj faaliyetleri ile ilgili bir soruyu da Yıldız, ''Uluslararası hukuka uygun olarak bir resmi ruhsatlandırma süreci söz konusu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, KKTC'den aldığı bir ruhsatı değerlendirecek.
Karada yapacağı bir petrol çalışmasının sonucunu tekrar yine beraber kamuoyu ile paylaşacağız. Buradan petrol çıkar mı çıkmaz mı bilmiyoruz. Petrol çıkabilir de... Ama biz elimizdeki sismik verilerle beraber çıkacağına inandığımız için bu sondajı yapacağız'' şeklinde yanıtladı.
Bunun tamamen teknik gerekçelerle yapılmış bir sondaj olacağına dikkati çeken Yıldız, ''Dünya Enerji Konseyi Başkanı ve yatırımcılarla beraber görüştüğümüzde, onların da sondaja sıcak baktığını ve dünyanın bütünü ile ilgili bir artı oluşturduğunu, bütün enerji kaynaklarına ulaşmakla alakalı bir artı oluşturduğunu söylediler'' dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, elektrik faturalarında kayıp kaçak bilgilerinin yer almadığı yönünde bir soruyu ise şöyle yanıtladı:
''Faturalarda ister gözüksün ister gözükmesin. Bundan 5 yıl önceki kurguyla, 5 ay önceki kurgu, bundan sonra yapacağımız 5 gün sonraki kurgu arasında herhangi bir fark yok. Bu, tüketicilerimize vatandaşlarımıza artı gelmiş bir değer birim değildir.
Bu, sonradan eklenen bir birim değildir. Herhangi bir rant içermemektedir. Bu, yalnızca özelleşen dağıtım şirketleri konusunda Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun aldığı karar gereği bunların şeffaflaştırılması ile alakalı. Teknik bir husustur. Vatandaşlarımıza eklenen herhangi bir rakam değildir.''
Haber Kaynağı : Haber7.com