Gazımız da yok stoklayacak depomuz da

Türkiye'nin elektrik başta olmak üzere ısınma gibi temel enerji ihtiyacının artık yüzde 50'sini karşıladığı doğal gazda kaynağı olmadığı gibi, ithal ettiği bu gazı acil durumda kullanmak için stokladığı deposu da kullanılabilir değil..

Gazımız da yok stoklayacak depomuz da

Cahit Saraçoğlu'nun haberi

Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 50'sini karşıladığı doğal gazda kaynağı olmadığı gibi, ithal ettiği gazı acil durumda kullanmak için deposu da kullanılabilir değil. Yıllık tüketimi 43 milyar metreküpü aşan Türkiye'nin depo kapasitesi sadece 2.1 milyar metreküp

Doğal gaz kaynaklarına sahip Ukrayna'nın bile sisteme 300 milyon metreküplük gaz verme gücü (sent out) bulunan 32.1 milyar metreküplük stoklama kapasitesine sahip ayrı bir deposu varken, yıllık tüketim miktarı 43 milyar metreküpe aşan Türkiye'nin ise TPAO'ya ait Silivri'deki 2.1 milyar metreküplük bir deposu bulunuyor. O deponun da sisteme gaz verme gücü 13 milyon metreküp olduğu için acil durumlarda bile kullanılamıyor. Gaz yıl içerisinde 'inceden sızıntı' şeklinde borulara geliyor.

GÜNLÜK MİKTAR 7 MİLYON METREKÜP

Aşırı soğuk havalar nedeniyle doğal gaz günlük çekiminde 186-192 milyon metreküplük yüksek artışların yanı sıra geçtiğimiz haftalarda, Azerbaycan'dan gelen doğal gazın çıktığı platformda meydana gelen arıza nedeniyle gaz kesildi, sisteme gaz verilmesi ancak dün gerçekleşebildi. İran'da da kompresör patladı ve gelen doğal gaz bir ayda iki kez azaldı. Günlük olarak İran ve Azerbaycan'dan gelen 40 milyon metreküplük doğal gaz 6-7 milyon metreküpe düştü.

Silivri'nin kapasitesi 2.1 milyar metreküp

Türkiye'nin depolama kapasitesinin yetersizliği tartışılırken, aynı zamanda bu depodan sisteme gazı verecek basıncın da düşüklüğü tartışılıyor. Silivri'deki deponun kapasitesi 2.1 milyar metreküp olurken, sisteme gazı verecek güç ise 13-15 milyon metreküp civarında. Fransa 12.7 milyar metreküp depo kapasitesine, İtalya 10.6 milyar metreküp depo kapasitesine sahip olurlarken, her iki ülkenin de sisteme gaz verme güçleri 274 milyon metreküpü bulunuyor. Yine Almanya da 20.3 milyar metreküp depoya 436 milyon metreküp gaz verme gücüne sahip olurken, Hollanda'nın 5.5 milyar metreküp depolama, 215 milyon metreküp de send out gücü var. İngiltere'nin ve İspanya'nın her birinin yaklaşık 4.5 milyar metreküp depolama kapasiteleri bulunuyor.

Ukrayna'nın depoları zengin

Dünyada doğal gaz kaynaklarına sahip ülkeler bile acil durumlar için yüksek miktarlı depolar oluşturmuş durumdalar. Bu depolar aynı zamanda yüksek çıkış (send out) basıncına da sahipler. Ukrayna bu ülkelerin başında geliyor. Doğal gaz kaynaklarına sahip Ukrayna'nın bile sisteme 300 milyon metreküplük gaz verme gücü (sent out) bulunan 32.1 milyar metreküplük stoklama kapasitesine sahip deposu bulunuyor.

Depodan sisteme 'sızıntı'

Türkiye'nin bağımlı hale getirildiği doğal gazda özellikle kış aylarında bu sıkıntılar yaşanırken, böyle aciliyet gerektiren hallerde devreye sokulacak bir deponun olmaması ise kaygı veriyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) ait Silivri'deki 2.1 milyar metreküplük doğal gaz deposunun ise acil durumda bile kullanılamayacağı ortaya çıkıyor. Çünkü deponun sisteme gaz verme gücü (sent out) 13-15 milyon metreküp seviyesinde bulunuyor. Depodan sisteme neredeyse 'sızıntı' şeklinde gaz girişi oluyor. Dolayısıyla acil durumlarda da hemen alınıp kullanılamıyor.

Yastık altı gaz tutuluyor

Silivri'deki depoya yılın değişik zamanlarında 100 gün boyunca gaz depolanıyor. Geçtiğimiz yıl Eylül-Ekim aylarında depodaki gaz miktarı 1 milyar 850 milyon metreküpe ulaştı. Kış boyunca sisteme depodan gaz alındığı için, depodaki gaz miktarı 680 milyon metreküpe kadar düşmüş bulunuyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri deponun dolu olduğu zamanlarda bile sisteme gaz verecek (send out) basıncın az olduğu için kullanılamadığına dikkat çekiyorlar. Yetkililer depoda, 'yastık altı' olarak nitelendirilen normal gazın dışında depolanmış 2 milyar metreküp ayrıca gazın bulunduğunu da belirtiyorlar. Böylece yaklaşık 4 milyar metreküplük gazın send out azlığı nedeniyle depodan kullanımının neredeyse gerçekleşemediğine işaret ediliyor.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209