Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Doğu Akdeniz'de petrol arama çalışmalarına ilişkin, ''10'a yakın uluslararası firmanın da müracaat ettiği Mersin açıklarında petrol ve doğalgaz araması ile alakalı çalışmalarımız var. Bunu yine hem uluslararası sermayeye hem de petrol üreticisi firmalara açtık. Bu çalışmalarımızı kısa sürede nihayetlendireceğiz'' dedi.
Bolu'da, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Petrol Sanayi Derneğince (PETDER) düzenlenen ''Petrol Sektörü'' başlıklı toplantıya katılan Yıldız, toplantı öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Yıldız, ''Akdeniz'de yürütülen petrol arama çalışmalarına ilişkin Kıbrıs Rum Kesimi'nden yöneticilerin açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna, uluslararası hukuka aykırı hiçbir işlemin yanında olmadıkları yanıtını verdi.
Kıbrıs Rum Kesimi'nin, kendi karasularının dışında arama yapmasını doğru bulmadığını belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Arama çalışmalarının KKTC ile beraber değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Adilane olan budur. Doğru olan da budur. Bütün Kıbrıs halklarının aynı şekilde bu kaynaklardan istifade ediyor olması lazım. Gazimagosa'daki kara parçalarında çalışmalarımıza devam ederken, diğer yandan Akdeniz'de Antalya açıklarında yürüttüğümüz çalışmalar belli bir sistemde, belli bir program dahilinde devam ediyor.
Bunun yanında 10'a yakın uluslararası firmanın da müracaat ettiği Mersin açıklarında petrol ve doğalgaz araması ile alakalı çalışmalarımız var. Bunu yine hem uluslararası sermayeye hem de petrol üreticisi firmalara açtık. Bu çalışmalarımızı kısa sürede nihayetlendireceğiz.
Aslında petrol ve doğalgazın dünyada ticari bir kalem olmasına rağmen savaşın gerekçelendirilmesinde kullanılmasını, sektörün sahipleri olarak son derece üzücü buluyoruz. Gerek Akdeniz'de gerekse Kıbrıs'taki petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının, mutlaka barışın önemli bir gerekçesi olması gerektiğini temenni ediyorum. Doğru olan da bu olacaktır.''
''Vatandaşımıza yansıttığımız her hangi bir sıkıntı yok''
Bakan Yıldız, önceki gün Ukrayna'da incelemelerde bulunduklarını da anımsatarak, ''Hava sıcaklığının eksi 35'lere kadar çıktığını gördük. Avrupa'da soğuktan ölenlerin sayısı 600'e yaklaştı. Bu çok normal bir şey değil. Ülkelerine göre değişiyor. Bizde son 42 yılın en soğuğu, bazı ülkelerde son 60 yılın, Azerbaycan gibi ülkelerde ise son 110 yılın en soğuk mevsimi yaşanıyor'' ifadelerini kullandı.
Doğalgazda bir sıkıntı olmadığına dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti:
''Hazar Denizinin kıyıdan itibaren donduğunu ve platformların bundan etkilendiğini görüyoruz. Bütün bu olumsuzluklara rağmen 5 ayrı ülkeden doğalgazın 11 ayrı ülkeden de petrol alan ülke olarak tüketicimize vatandaşımıza yansıttığımız her hangi bir sıkıntı yok.
Öngördüğümüz bir programlı kesintide yok. Sanayicilerimizin, ticarethanelerimizin, meskenlerimizin gerek doğalgaz temininde gerekse elektrikle alakalı temininde herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Lokal olarak 1 milyon kilometrelik bir hattın bulunduğu bir dağıtım şirketinden bahsediyoruz.
Herhangi bir mahalledeki herhangi bir arızanın veya şehrin bir bölümündeki arızanın programlı kesinti gibi sunulması doğru şeyler değil. Açıkça ifade ediyorum. Biz atmosferi açık bir işletmecilik yapıyoruz. Bir yerde bir iletim hattı kopuyor o vefakar arkadaşlarımız, teknisyenlerimiz, teknikerlerimiz, mühendislerimiz 2 metre karın altında o noktayı bulmak durumundalar.
Bunlar yol üzerinde felan da değil. Biz kendimize bahar mevsimi muamelesi yapamayız. Kış ayındayız ve kar yağıyor. Kar yağdığında işletim şartları sıkıntıya düşebiliyor. Vapur seferleri iptal edilebiliyor. Uçak seferleri iptal edilebiliyor. Duble karayolumuza çığ düşebiliyor, yol kapanabiliyor, 5 saat işletmeden çıkabiliyor. Ama elektrikteki kesinti çok büyük sıkıntı gibi gösteriliyor. Bunu ben sektörümüze bir haksızlık olarak görürüm.''
Zaman zaman elektrikler olumsuz hava şartlarından dolayı kesilebildiğine de işaret eden Yıldız, ''Gerek doğalgazdan gerekse elektrikte şuana kadar yapılan işletmecilikten dolayı arkadaşlarımı tebrik ediyor, kutluyorum. Bizim içimizdeki fırtınayı dışarıya bir sessizlik olarak tercüme ettiler. Hiçbir mesken sahibi bundan olumsuz etkilenmedi. Bizim de amacımız görevimiz budur. İnşallah bir sıkıntı olmadan bu kışı da atlatırız'' diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, akaryakıt fiyatlarındaki dalgalanmalara ilişkin, ''Fiyat dalgalanmalarında tüketiciyi korumak istiyoruz. İç ve dış piyasayı izleyip dinamik adımlar atıyoruz'' dedi.
Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Petrol Sanayi Derneğince (PETDER) Bolu'da bir otelde düzenlenen Petrol Sektörü Toplantısında yaptığı konuşmada, petrol sektörünün, piyasa yapılanması nedeniyle dış piyasa riskine en yakın sektör olduğunu söyledi.
Geçen yıl oluşan fiyat dalgalanmaları göz önüne alındığında bu riskin çok net ortaya çıktığını, ham petrolde varil başına farkın 35 dolar olduğunu, bir varil ham petrolün en yüksek 127 dolar, en düşük 92 dolar seviyesinde olduğunu ifade eden Yıldız, ''Petrolün, piyasaya, dalgalanmalara ve siyasi iktidarsızlıklara ne kadar açık bir sektör olduğunu görüyoruz.
Bizim politikamız bu fiyatlar üzerinde iç piyasada baskı oluşturmak değildir. Fiyat dalgalanmalarında tüketiciyi korumak istiyoruz. İç ve dış piyasayı izleyip dinamik adımlar atıyoruz'' diye konuştu.
Dünyada ve bölgedeki istikrarsızlıkların cezasını çekmek zorunda olmadıklarını dile getiren Yıldız, serbest piyasa yapısını gözettiklerini anlattı. Sistemde yer alan herkesin kazançlı çıkmasını istediklerine dikkati çeken Yıldız, şöyle konuştu:
''Özel söktürün piyasada makul bir oranda kar etmesi lazım. Ham petrolün yüzde 93'ünü piyasa şartlarında uygun bir şekilde ithal ediyoruz. İthalata olan bağımlılığımız bu rakamla sınırlıdır.
İki gün önce İran'ın yaptığı açıklama varsayılarak 6 Avrupa Birliği ülkesine yaptığı ihracatın durdurulduğu haberinin de piyasada ne denli olumsuz etkiye ulaştığını görüyoruz.
108 dolar civarında olan ham petrol şu anda 119 civarında. İkili anlaşmalarla gittiğimiz çalışmalarda aldığımız indirimlerin ham petrole endeksli olan doğalgaz fiyatlarını olumsuz etkilemesiyle beraber, onları nötralize etmek gibi bir riskle karşı karşıyayız.
Rusya ile yaptığımız müzakereler sonuç verdi ama piyasada oluşan şartlar ve siyasi olumsuzluklar, yapılan manipülasyon ve spekülatif davranışlar bu çabaları sıfırlamaya dönük gayrettir. Bu yüzden dünya bize yük oluyor.''
''10 numara yağ ile ilgili genelge yayımlanacak''
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 33,6 milyar dolarlık akaryakıt ithalat rakamları ışığında refah seviyesinden ödün vermeyeceklerini, Türkiye'nin, bütün kaynaklarını olabildiğince verimli kullanmasına dönük önünde yüzde 20 civarında alan bulunduğuna işaret etti.
''Her 1000 dolarlık Gayri Safi Milli Hasılayı elde etmek için Türkiye'de şu ana kadar 290 litre petrol eşdeğeri enerji harcanıyor'' diyen Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:
''Sektörün önemli sancısının akaryakıt harici yakıt olduğunu biliyoruz. Bununla kamunun daha hızlı ve aktif olması lazım. Şu ana kadar yapılan vergideki düzenlemeler ve ithalata bağlı düzenlemeler kontrol altına alındı.
Buradaki boşluğu değerlendiren 10 numara yağ satıcılarının bu boşluğunu da kapatacağız. EPDK lisans verdiği yerleri denetliyor. Ancak bunlar önceden lisans verilen yerlerde sattıkları bu malı 500 metre ileriye taşıdılar ve oradaki denetimin dışına çıktılar.
Biz de iş yeri ruhsatları konusunda denetim mekanizmasını bir genelge ile çözeceğiz. Bu konuda kamu çok yavaş gidiyor.''
Haber Kaynağı : Haber7.com