Küresel krizin 2008 yılından bu yana etkiliği piyasalar, hergün yeni bir gelişmeyi fiyatlıyor. İMKB de değişen piyasa şartlarına bağlı olarak hareket ederken, bazı dönemlerde yurt dışı piyasalardan olumlu veya olumsuz şekilde ayrışabiliyor.
Geçen yılı yüzde 22,33 kayıpla 51.266,62 puandan kapatan İMKB, yeni yıla da iyi bir başlangıç yapamadı. Endeks yılın ilk haftasını yüzde 2 oranında kayıpla kapatırken, ikinci işlem haftasında da aşağı yönlü seyrini sürdürdü.
Piyasa uzmanları bu noktada İMKB'nin diğer ülke borsalarından negatif ayrıştığını ifade ederken, 50 bin puanın altını; dünyada likidite sıkışıklığı olduğu bir dönemde Türkiye'nin ek bir parasal sıkılaştırmaya gitmesine bağlıyor.
İMKB tarihi zirvesini 71.543 puan ile 9 Kasım 2010 tarihinde yapmıştı. Aynı tarihte mali endeks 111.849,80 puandan, sanayi endeksi 51.320,12 puandan, hizmetler endeksi ise 44.884,62 puandan kapanmıştı. İMKB'nin dünkü kapanış değeri olan 49 bin 836 puan dikkate alındığında İMKB 100 endeksi, zirve seviyesinin 21.706 puan ve yüzde 30,34 altına geriledi.
En büyük düşüş ise bankacılık sektörü hisselerinin bulunduğu mali endekste görüldü. Bugün mali endeks, tarihi zirvenin 43.874 puan ve yüzde 39,23 altında işlem görüyor.
Şirketlerin piyasa değeri de tarihi zirveye göre yüzde 44 azalarak, 279 milyar 540 milyon dolardan, 156 milyar 388 milyon dolara geriledi.
''Koşullar değişti''
Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, konuya ilişkin AA muhabirine görüşlerini aktarırken, o dönemin likidite koşullarının farklılığına işaret ederek, risk alma iştahının yüksek olduğunu hatırlattı.
Türkiye gibi ülkelerde o dönemde sıcak para kaynağının büyümenin yakıtı olduğunu anlatan Uskuay, borsanın 71 bin puan seviyelerinde bulunduğu dönemde Türkiye'ye bol miktarda sıcak para geldiğini, bugün ise dünyada risk iştahının düşük seyrettiğini, gelişmiş ülkelerde negatif faizle borçlanılan bir dönemden geçildiğini söyledi.
Uskuay, piyasadaki erimenin temel nedenin de bu likidite sıkışıklığından kaynaklandığının altını çizdi.
Türkiye'nin 50 bin puan seviyelerinin de altını görmesindeki nedenleri Uskuay, şöyle anlattı:
''Dünyada bir likidite sıkışıklığı varken, riskten kaçış varken bizim ek olarak bir parasal sıkılaştırmaya gitmiş olmamız endeksi aşağı taşıdı. Merkez Bankası'nın enflasyonu dizginlemek için gerçekleştirdiği parasal sıkılaştırma sonrası faizler yükseldi.
Bugünlerde 2011 yılından gelen satışların devamını gözlemliyoruz. Enflasyon tek haneye gelen kadar bu baskıyı göreceğiz. Ocak ve şubat içerisinde bu yurt dışındaki risk alma iştahındaki düşüş devam edecek.
Aynı zamanda Merkez Bankası Türk Lirası'nın değer kaybetmesini engellemek için önümüzdeki iki ay içerisinde sıkı para politikasını devam ettirecek. Bu da İMKB'nin yurt dışındaki yaşanan gelişmeler ve içeride uygulanan para politikasına bağlı olarak düşmesine neden olacak.''
''İMKB'de dip nokta ocak ya da şubatta''
Gökhan Uskay, bu yılın dip noktasının ocak ya da şubat ayı içerisinde görülmesinin beklendiğini ifade etti.
Bu aylarda 48 bin puanın altının görülebileceğine işaret eden Uskuay, Avrupa'ya yönelik risklerin bu dönemde gerçekleşeceğini söyledi.
Bu riskler gerçekleştikten sonra Türkiye'deki büyümenin hız keseceğini, Avrupa'daki risklerin sona ermesinin ardından Merkez Bankasının sıkılaştırmadan geri adım atacağını, bununla birlikte İMKB'nin nefes alacağını ifade eden Uskuay, ''Ocak-şubat içerisinde 50 binler görmek zor olur ama ondan sonraki süreçte de 50 binin altı zor görülür. Yani riskler gerçekleştikten sonraki süreçte bu sefer piyasalar yukarıya doğru gitmeye başlayacak. Ama ilk önce bu risklerin gerçeklemesi gerek'' görüşünü paylaştı.
''Satış bankacılık hisseleriyle ilgili''
EFG İstanbul Menkul Değerler Başekonomisti Haluk Bürümcekçi de İMKB'de görülen büyük satışın bankacılık hisseleriyle yakından ilgili olduğunu söyledi.
İMKB'de banka hisselerinin ağırlığının fazla olduğunu anımsatan Bürümcekçi, şunları kaydetti:
''Bu kağıtların işlem hacmi açısından likiditesi daha yüksek. Dolayısıyla geçen yılın sonlarına doğru para politikasında önemli değişimler olduğu için ve burada kurların bilinçli bir şekilde değer kaybına yol açıldığı için bunun bankacılık karları üzerinde olumsuz etkisi olacağı fiyatlandı uzun süre. Bunun getirdiği belirsizlik en büyük etkendir. Bu durum halen devam ediyor. Yurt dışında büyümede belli bir yavaşlama olacağı da İMKB tarafından fiyatlandı. Ama bunun ötesinde avroda daha büyük sorunlar olacağı gibi uç senaryolar fiyatlanmadı.''
İMKB'nin tarihi zirve yaptığı 9 Kasım 2010 tarihindeki İMKB endeks değerleri ve dünkü değerler ile değişim oranları şöyle:
Haber Kaynağı : Haber7.com