İzmir'de Avrupa standartında termik santral

İzmir'in Aliağa ilçesinde kurulması planlanan termik santralin, AB'nin gelecekte uygulamayı öngördüğü, ''1 metreküp gazda 10 miligram toz'' standardına uygun kurulacağı belirtildi.

İzmir'de Avrupa standartında termik santral

Yatırım süreci başlayan termik santralle ilgili İzdemir Enerji Elektrik Üretim AŞ tarafından basın toplantısı düzenlendi.

Şirket Genel Koordinatörü Olcay Oymak, toplantıda yaptığı sunumda, izin süreçleri tamamlanan santralin, baca bölümünün yapımına başlandığını, 2014 yılı ortalarında 350 megavat kurulu gücü bulunan santralin devreye alınacağını kaydetti.

Santralin 350 milyon dolara malolacağını ve üretimde ithal kömür kullanılacağını belirten Oymak, santralin Türkiye'nin yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 1'ini karşılayacağını söyledi.

Oymak, santralin inşaat aşamasında bin kişiye istihdam sağlanacağını, ekonomik ömrü 30 yıl olan santralde bu süreçte de 750 kişiye iş sağlanacağını dile getirdi.

Kamuoyunda santralin çevreye kirleteceği, Yeni Foça ve İzmir'in hava ve deniz suyu kalitesini olumsuz etkileyeceği yönünde iddialar bulunduğunu, ancak bunların gerçek dışı olduğunu ileri süren Oymak, santralin çevreye en yüksek duyarlılıkta yapılacağını savundu.

Oymak, santrallerinin sadece ulusal standartlara değil, AB ve ABD çevre kriterlerine uyumlu olarak çalışacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Özellikle toz emisyonu açısından bu santral 10 miligram ile dünyada bir ilke imza atmıştır. Avrupa'nın gelecekte uygulayacağı toz standardını biz bugünden kurmuş olacağız. Şu anda AB standardı 30 miligram, Almanya ise bunu 20 miligram olarak uyguluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Aliağa'yı hassas bölge olarak görüp bu standardı da yetersiz görmesi üzerine biz bunu 10 miligrama indirdik.''

Santralin standartlara uygun üretim yaptığının ilgili bakanlık tarafından her an izlenebileceğini, halkın bu konudaki kaygılarının giderilmesi için de çalışma yapacaklarını ifade eden Oymak, ''Aliağa Belediyesi yer göstersin santralin emisyon değerlerinin izlenebileceği pano kuralım. Halk da bu santralin çevreye olan etkisini gözlemlesin. Biz yaptığımız işten fevkalade eminiz. Kimsenin endişe duymasına gerek yok'' diye konuştu.

Oymak, santralden çıkacak külün, çimento fabrikalarına satılacağını, santralin deniz suyu sıcaklığını yazın en fazla 1 derece kışın ise 2 derece artıracağını belirtti.

Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 44'ünün doğalgaza bağlı olduğunu, bunun siyasi açıdan da büyük sıkıntı olduğunu sözlerine ekleyen Oymak, kömürün ise siyasi durumdan etkilenmeyen, güvenilir bir yakıt olduğunu, gelişmiş ülkelerin termik santral yatırımlarına hız verdiğini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209