'Kayseri'nin Denizi' para bastı

'Kayseri'nin Denizi' olarak da tanımlanan Yamula Baraj Gölü üzerinde kurulan Yamula Hidro Elektrik Santrali'nde, 6,5 yılda toplam 2,5 milyar kilovat saat elektrik üretildi.

'Kayseri'nin Denizi' para bastı

Barajda üretilen enerjinin piyasa değerinin yaklaşık 225 milyon lira olduğu bildirildi. 

Yamula Barajı'ndaki HES'i yaptıran Kayseri Elektrik Üretim AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız, Yamula Barajı'nın, elektrik üretimi ve sulama için kurulduğunu ve 80 kilometre uzunluğunda, 82 milyon mekrekare alanda 3,5 milyar metreküp su tutulduğunu bildirdi.

Barajın tamamlanmasının ardından su tutulmaya başlandığını ve 6,5 yıldır da barajda kurulan Hidro Elektrik Santrali'nde elektrik üretildiğini kaydeden Yıldız, ''Hidroelektrik santralimizin, yüzde 92'si elektrik üretimine, yüzde 8'i de sulamaya yönelik.

Verimli bir şekilde, son 7 yıldır yağmurlar da isabetli ve daha önceki beklentiler çerçevesinde devam ettiği için, elektrik üretimine oldukça verimli bir şekilde devam ediyoruz. Elektrik üretiminin kurulu gücü 100 megavat ve yıllık 424 bin kilovat saat elektrik üretim kapasitesine sahip'' dedi.

Yıldız, Yamula HES'teki elektrik üretiminin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının kontrolünde yapıldığını, santralin elektrik üretimiyle ilgili işletmesinin bütün planlamasının, bakanlık tarafından yapıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

''Yamula HES, 'yap-işlet-devret modeli'yle yapıldı ve burada üretilen elektrik, kilovat saati 5 sent sabit fiyat üzerinden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının havuzuna aktarılıyor ve bu işlem 20 yıl boyunca devam edecek. Barajdaki enerji üretimi bu şartlar altında devam ediyor ve bugüne kadar 2,5 milyar kilovat saat enerji üretilip, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına devredilmiş durumda.

Barajdaki suyun yüzde 8'lik kısmı ise sulama için kullanılacak. Sulama Projesi'nde yer alan kanal ve kanaletlerin yapımının, yani suların taşınması işinin, katrilyonları bulan bir maliyeti var. Bizim baraj şirketi olarak bunları yapma sorumluluğumuz yok. Biz Kayseri Elektrik Üretim Şirketi olarak sadece gövdeyi yaptık ve elektrik ürettik. 20 yıl kullanacağız ve sonra sistemin, barajın anahtarını devlete vereceğiz.''

Yamula Barajı'nda kurulu bulunan Hidro Elektrik Santrali'nde 6,5 yılda üretilen elektrik enerjisi sayesinde ekonomiye yaklaşık 225 milyon lira katkı sağlandığı bildirildi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209