KORSANIN ÜSTESİNDEN OY BİRLİĞİYLE GELİNECEK

Taksicilerin en büyük sorunu haline gelen korsan taşımacıların sayısı gün geçtikçe artıyor.

KORSANIN ÜSTESİNDEN OY BİRLİĞİYLE GELİNECEK
        Sayısı artan korsan taşımacılar devleti yıllık 100 milyon TL zarara uğratırken aynı zamanda da taksici esnafının gelirine haksız yere ortak oluyor. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası tarafından kurulan Korsan İhbar Birimi ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar ile 2010 yılında 13 bin 508, 2011 yılında 17 bin 52 araca suçüstü ile işlem yapıldı. Ülke genelinde 75 bin olan taksi sayısı, İstanbul’da 17 bin 395 iken korsan taşımacı sayısının 50 bin civarında olduğu söyleniyor.

      Bu durum da göstermektedir ki yasal düzenlemeler olmadan sadece emniyet güçlerimizin üstün hizmetleri ve tedbirleriyle sonuca ulaşmak mümkün değil.
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın  taksicilerin korsan taşımacılıkla mücadele ve diğer konulardaki sorunlarını içeren dosyasının parti yetkilileriyle paylaşılması ve yapılan görüşmelerin ardından korsan taşımacılık Meclis gündemine geldi.
     Başbakan R. Tayyip Erdoğan’ın kısa aralıklarla İstanbul’da taksicileri iki kez ziyaret etmesi ve ‘Korsan taşımacılık  hakkın gasbıdır. Gerekirse korsanın elindeki aracını alırız’ cümlesi üzerine milletvekilleri de harekete geçti.
Gerek İTEO (İstanbul Taksiciler Esnaf Odası)’nun gerçekleştirdiği toplantılarda, gerekse taksi duraklarını ziyaretlerinde taksicilerin sorunlarına eğilen Başbakan sadece korsan taşımacılık değil, taksicilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi alanında da çalışmalar başlattı.  
 Taksicinin feryadı Meclis’ten duyuldu
Taksicilerin sorunlarının gündeme gelmesinin ardından gerek İstanbul Milletvekili Metin Külünk, gerek MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan ve de gerekse CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran taksicilerin yüzünü güldürecek çalışmaları Meclis’e taşıdı.
Son günlerde Sayın Umut Oran tarafından meclise sunulan 10 maddelik yasa tasarısı taksicilerin sorunlarını gözler önüne sererken bazı bölümlerinde ise taksicileri zor durumda bırakacak  maddeleri de içermektedir. İTEO olarak bu maddelerde  revizyon yapılmasının  son derece  derece önem arz ettiğini özellikle belirtmek isteriz.
       Can güvenliği elbetteki tüm insanlarda olduğu gibi taksicilerde de oluşturulması zorunlu olan bir durum. Ancak taksici esnafımızın en önemli sorunlarından olan, ısrarla dikkate alınmasını talep ettiğimiz ve yasa tasarısında gündeme getirilen ÖTV-KDV muafiyeti konusu sadece can güvenliği hususunda değil büyüyen Türkiye’ye yakışan konforlu araçlara sahip olabilmemiz için de gereklidir. Dünyanın en pahalı akaryakıtı ile en ucuz hizmetini veren taksicilerimiz ÖTV ve KDV muafiyeti ile daha yeni ve konforlu araçlarla hizmet verebilecektir.
     Korsan taşımacılık konusunda getirilen öneri tamamen desteklediğimiz ve istediğimiz sonuçlara ulaşmamızı sağlayabilecek durumdadır.
      Taksisiz bir şehir düşünülemez. Yerel yönetimler, 50 bin kişilik konutlara imar verirken diğer bir deyişle neredeyse bir şehir nüfusunu barındıran yaşam alanları oluştururken burada yaşayacak kişilerin ulaşımını sağlayacak taksi duraklarının imar planları içerisine alınması bir zorunluluktur. Ayrıca bu taksi duraklarının şehir mobilyası statüsünde değerlendirilip buradan vatandaşa hizmet verileceği düşünülerek yerel yönetimler tarafından elektriği, suyu  duraktakiler tarafından ödenmek üzere taş duraklar halinde ücretsiz olarak imar planı içerisinde yer almalıdır.
     Dolayısıyla Sayın Umut Oran’ın hazırladığı yasa tasarısında yer alan, duraklardan kira ücreti alınması hususu Türkiye’de sadece birkaç şehirde uygulanmakta olan ancak yasadaki haliyle uygulamaya geçmesi durumunda esnafı mağdur edecek ve Oda’mız tarafından kabul edilemeyecek bir uygulamadır.

SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209