'Sütte kanser tehlikesi' haberine tepki

'Sütte kanser tehlikesi' haberine tepki gösteren Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu, binlerce çiftçinin büyük emeklerle ürettiği sütü karalamaya kimsenin hakkı olmadığını belirtti.

'Sütte kanser tehlikesi' haberine tepki

Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de gıda güvenliği konusunda önemli bir sürecin başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

''Gıda güvenliğinin, yasal güvenceye alınması son derece sevindiricidir. Yeni yürürlüğe giren yasal düzenlemelerin uygulanmasını ve gıda güvenliğinin sağlanmasını Ulusal Süt Konseyi olarak önemsiyor ve destekliyoruz. İnsan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre için oldukça önemli olan bu düzenlemelerin, kamuoyuna bazı kişi ve kuruluşlar tarafından yanlış, eksik ve çarpıtılmış şekilde aktarılması halk sağılığı ve beslenme açısından hatalı görüşlerin oluşmasına yol açmaktadır. Hele süt kadar önemli bir gıdanın konu edilmesi daha da önem arz etmektedir.''

Son günlerde sütle ilgili sorumsuzca haberler yapıldığı ve toplum üzerinde yapacağı etkinin düşünülmediği savunulan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Önce gazlı içeceklerin övülmesi, devamında kampanya yapar gibi 'çocuklara süt içirmeyin' haberleri şimdi de tamamen kayıt dışılıktan kaynaklanan süt haberlerinin peş peşe yayımlanması, beslenme bilimi ile hayvancılıktan uzak kişilerin konuya ilişkin açıklamaları sektörümüzün tüm taraflarını derinden üzmektedir. Süte yönelik bu yayınları basın yayın ilkelerine ve temel etik değerlere aykırı bulmaktayız. On yıl önce 1,5 milyon ton süt kayıtlı olarak işlenirken bu gün itibarıyla yaklaşık 7 milyon ton süt kayıt altına alınarak sanayide işlenmektedir. Bu ülkemiz için önemli bir kazanımdır. Hem işlenen süt, hem de çiğ süt gıda güvenliği temel ilkelerine uygun ve yasal güvence içindedir. Halk sağlığı ve hayvan sağlığı esas alınarak her aşamada denetlemeler yapılmaktadır.

Bakanlık tarafından kontrolleri yapılmış olan süt ve süt ürünleri konusunda halkımızın endişeye kapılmasına gerek yoktur. Zihinleri bulandırmaya yönelik bu yayınlar üreticiye, sanayiciye ve bu sektör içinde yer alan tüm taraflara yapılan, en hafif şekliyle insafsızlıktır. Gıda güvenliğine uygun işlenen ve yasaların belirlediği ambalaj içinde etiketlenen süt ve süt ürünlerinin tüketiminden kimse endişe duymasın. Kayıtsız ve denetimsiz üretimin halk sağlığını nasıl olumsuz etkilediği konularına basınımızın dikkat çekmesi, özellikle sokak sütü ile devletin mücadelesine etkin destek vermesi gerekmektedir. Yaşamımızın kaynağı olan süt ve ürünlerinin sağlıklı üretimine tüketimine destek ve hatta öncülük etmesi gereken basınımızın, sektördeki tüm kazanımları bir çırpıda yok edecek yayınlardan uzak durması etik değerler yanında kamu güvenliği açısından da önemlidir.''

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği Başkanı Harun Çallı'dan açıklama

İSTANBUL (A.A) - 18.01.2012 - Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, ambalajlı sütün, sağımdan satış noktalarına ulaşıncaya kadar geçen her safhasının, o sütü alan ve tüketiciye sunan sanayicinin kontrolü altında olduğunu kaydetti.

Çallı, yaptığı yazılı açıklamada, ''en temel'' önceliklerinin gıda güvenliği olduğu ifade ederek, ambalajlı sütün, sağımdan satış noktalarına ulaşıncaya kadar geçen her safhasının, o sütü alan ve tüketiciye sunan sanayicinin kontrolü altında bulunduğunu belirtti. Çallı, ''Dolayısıyla insan sağlığına zararlı süt, sanayi tesislerimizden içeri giremez'' dedi.

Üyelerinin üretimlerinin her safhasının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının denetimi altında ve üretimlerinin tamamının kayıt altında olduğuna değinen Çallı, şöyle devam etti:

''Gıda güvenliğine aykırı üretim yapılması ve bunun tüketime sunulmasının hiçbir gerekçesi olamaz. Aksine davranış içinde bulunanlarla mücadele etmek hem görevimiz hem sorumluluğumuzdur. Ancak bu mücadelede tüm paydaşlarımızı yanımızda görmek istememiz de en doğal hakkımızdır. Çünkü halkımızın gıda konusunda doğru bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi onların sağlığı ile doğrudan ilişkilidir.

ASÜD olarak, AB'ye üyelik sürecinde mevzuatımızın yenilenmesi aşamasını da yakından takip ettik ve Bakanlığımızın çalışmalarına aktif olarak destek verdik. Bu mevzuatın uygulanması aşamasında da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının her zaman en yakın yardımcısı ve destekçisi olacağız.''

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209