TMO Genel Müdürü Mesut Köse, yaptığı açıklamada, 2011-2012 tarım yılı hububat ekilişlerinin tamamlandığını söyledi. Köse, ekili alanlarda dikkate değer bir değişiklik olmamakla birlikte geçen yıl seviyelerinde hububat ekilişi gerçekleştiğini ifade etti.
Hububatın, çıkışını tamamlayarak kışa kar altında girdiğine işaret eden Köse, ülke genelinde uzun süren kar yağışları, hububatın soğuk ve dondan olumsuz etkilenmesini önleyerek hububata ''yorgan'' görevi sağladığını söyledi.
Ekim dönemi başlangıcı olan Eylül ayından bugüne kadar alınan kümülatif yağış miktarının Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu'da normallerin ve geçen yılın üzerinde, diğer bölgelerde ise normallerin üzerinde ve geçen yıl seviyelerinde seyrettiğini anlatan Köse, ''Dolayısıyla, bugüne kadar olumlu seyreden iklim koşulları da göz önünde bulundurulduğunda, hububatta geçen yıl seviyelerinde bir üretim beklenmekle birlikte Nisan ve Mayıs aylarında alınacak yağışlar, hububat üretiminde belirleyici olacaktır'' dedi.
Bugüne kadar yaşanan hububat gelişiminin de iyi seviyede olduğuna işaret eden Köse, hasata kadar olan dönemde iklim şartlarında herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması durumunda, geçen yıl seviyelerinde üretim beklendiğini bunun da 34-35 milyon ton civarında olduğunu kaydetti.
TMO'nun önümüzdeki hasat dönemi ile ilgili tüm kesimler tarafından kendine arz edilebilecek ürünleri alacak şekilde hazırlıklarına başladığını ve çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Köse, alımlarda herhangi bir sorun yaşanmadan üretici, tüccar ve sanayicilere gerekli hizmetin verileceğini belirtti.
Öte yandan Köse, TMO'nun 2011-2012 alım döneminde, 818 bin ton buğday, 167 bin ton arpa, 2 bin ton çavdar, 48 bin ton mısır, 12 bin ton çeltik olmak üzere toplam 1,05 milyon ton ürün peşin olarak; 774 bin ton buğday, 178 bin ton arpa, 128 bin ton mısır, 4 bin ton çeltik olmak üzere de toplam 1,08 milyon ton ürünü emanet olarak aldığını bildirdi.
Hububat piyasa fiyatlarının da kaliteye göre değiştiğine işaret eden Köse, fiyatların buğdayda TMO alım fiyatları seviyelerinde, arpa ve mısırda ise TMO alım fiyatının üzerinde seyrettiğini kaydetti.
Randevu ile ürün teslim edilecek
TMO'nun ''randevulu alım sistemi'' konusunda çalışma yaptığını bildiren Köse, randevulu alım sisteminin ''TMO'ya ürün bırakacak olan üretici, tüccar ve sanayicilerinin hasat öncesi ve hasat sırasında, web ortamında ve TMO işyerlerinden belirli bir gün için alacakları randevu ile ürünlerini TMO işyerlerine sıra beklemeden teslim edebilmelerini sağlayan sistem olduğunu kaydetti.
Sistemle, TMO işyeri önlerindeki beklemelerin önüne geçilmesi amaçlandığını anlatan Köse, bu sistemin oluşturulması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
Proteine dayalı alım ve depolama sistemi
TMO'nun geçen yıl uygulamaya koyduğu proteine dayalı alım sisteminin amacının kalitesi yüksek hububat üretimini teşvik etmek ve kaliteli üretim yapan üreticilerin daha fazla kazanmasını sağlamak olduğunu belirten Köse, bunun yanı sıra kaliteli buğday ithalatının önüne geçilerek Türk sanayicisinin kaliteli buğday ihtiyacını iç piyasalardan temin etmesine imkan sağlanmasının hedeflendiğini söyledi.
Bu kapsamda, 2011 yılında kalitesi yüksek üretim yapan üreticilerin ürünlerini gerek TMO'ya gerekse borsalara satarak yüksek gelir elde ettiklerine dikkati çeken Köse, bu şekilde üreticilerin 2011-2012 tarım yılındaki ekilişlerde yüksek kaliteli üretim yapmak için gerekli çabaları gösterdiğini ifade etti.
Köse, ''üreticiler ekilişlerin tamamlanmasından hasata kadar olan dönemde de ürün kalitesini yükseltmek için, gübreleme, yabancı ot, süne ve pas hastalığıyla mücadele gibi konularda gerekli tedbirleri alarak kaliteli üretim yapacaklar'' dedi.
Haber Kaynağı : Haber7.com