Türkiye-Hindistan İşbirliği zirvesi Burdur'da yapıldı

BAKA tarafından Türk ve Hint işadamları bir araya getiren Türkiye Hindistan Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Toplantısı (INCOM 2012), Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesinde başladı.

Türkiye-Hindistan İşbirliği zirvesi Burdur'da yapıldı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Yönetim Kurulu Başkanı Burdur Valisi Süleyman Tapsız, Türkiye'nin Avrupa ve Orta Asya'ya doğrudan açılan bir kapı olduğunu belirterek, ''Bu imkanı sağlayan dünyada başka bir ülke yoktur'' dedi.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından Türk ve Hint işadamları bir araya getiren Türkiye Hindistan Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Toplantısı (INCOM 2012), Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesinde başladı.

BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Burdur Valisi Süleyman Tapsız, iki ülkenin yetkilileri ve iş adamlarının biraraya gelişinin ülkelerin daha müreffeh bir geleceğe kavuşmasına katkıda bulunacağını ifade ederek, Hindistan ile ilişkilere özel önem verdiklerini, toplantının da bu önemi gösterdiğini vurguladı.

Tapsız, Türkiye ile Hindistan arasındaki ticari, ekonomik ilişkilere ivme kazandırma yönündeki amaç ve kararlılığına değinerek, ''Türkiye, Orta Asya ülkelerine yakın, Hint Okyanusu ulaşım yolları üzerinde stratejik bir noktada yer alan, ekonomisi hızla büyüyen, uzay ve bilişim teknolojisi gibi sahalarda ileri bir konuma sahip Hindistan'ı önemli ortaklardan biri olarak görmektedir'' dedi.

-''Çin'den sonra en hızlı büyüyen ekonomi Hindistan''-

Vali Tapsız, 2000'li yıllardan itibaren hem Türkiye hem de Hindistan'ın siyasi istikrar yakaladığını ve büyük ekonomik ilerlemeler kaydettiğini, Hindistan ekonomisinin özellikle 1990'lı yıllarda önemli gelişme göstererek, yılda yüzde 7-8 büyüme yakaladığını anlattı.

''Son 15 yılda Çin'den sonra en hızlı büyüyen ekonomi Hindistan ekonomisidir. Tahminlere göre Hindistan ekonomisinin büyüklüğü 2020 yılında İngiltere'ye yetişecek, 2020 yılında ilk 10 ekonomi arasına girecek, 2040'ta ise dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olacaktır'' diyen Tapsız, Hindistan'ın 1,1 trilyon dolarlık gayrisafi yurtiçi hasıla ile dünyanın önde gelen ekonomilerinden birine sahip olduğunu, ülkenin 2009 yılında 163 milyar dolarlık ihracat, 251 milyar dolarlık da ithalat gerçekleştirdiğini belirtti.

Türkiye ihracat potansiyelinin de yıllık 140 milyar dolar seviyelerine ulaştığını, 2023 hedefi olarak 500 milyar dolarlık ihracat potansiyelinin öngörüldüğüne değinen Vali Tapsız, dünyanın 15. büyük ekonomisi konumundaki Türkiye'nin, yine 2023 hedefi olarak ilk 10 ekonomi arasına girmeyi hedeflediğini anımsattı.

Türkiye-Hindistan dış ticaret hacminin 4 milyar dolara ulaştığını belirten Tapsız, Hindistan'ın, başta mermer, traverten, krom ve haşhaş olmak üzere ithal ettiği birçok ürünü Türkiye'den tedarik edebileceğini, özellikle bölgede, gül ve kozmetik ürünleri, medikal cihazlar, mobilya, ambalaj, ARGE, bilişim, turizm, tarım, tarım makineleri tıbbi ve aromatik bitkiler, mermer, orman ürünleri, hayvancılık ve süt ürünleri başta olmak üzere geniş bir yatırım alanı bulunduğunu söyledi.

''Türkiye ile işbirliği yapmak, ortaklık tesis etmek Avrupa'ya ve Orta Asya'ya doğrudan açılmak demektir. Bu imkanı sağlayan dünyada başka bir ülke yoktur. Artık yapmamız gereken, ikili işbirliğimizi başta ticari ve ekonomik ilişkiler olmak üzere, her alanda geliştireceğimiz yeni bir dönemi başlatmak ve bu dönemin temel unsurlarını tespit etmek olmalıdır'' diye konuşan Süleyman Tapsız, Burdur, Isparta ve Antalya Valilikleri olarak iki ülke arasındaki işbirliği ve ticaretin gelişmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayarak Hint işadamlarını bölgeye yatırıma davet etti.

-İki büyük Hintli firma Türkiye'de yatırım yapacak-

Yeni Delhi Büyükelçiliği Ticari Müşaviri Ziya Demirdüzen, Türkiye ile Hindistan arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin önemini vurguladı. Son dönemlerde bu işbirliğinin çabalarının sonuçlarının görülmeye başlandığını ifade eden Demirdüzen, geçen iki ay içinde iki büyük Hintli firmanın Türkiye'de yatırım kararı aldığını hatırlattı. Demirdüzen, Hindistan ile tekstil, konfeksiyon, otomotiv, kimyasal, demir-çelik, makine ve teçhizat, can eşya, gıda, inşaat gibi alanlarda işbirliği yapılabileceğini aktardı.

Mumbai Ticaret Ataşeliği'nin tüm işadamlarının Hindistan'da temsilci ve her türlü hizmete hazır olduğunu vurgulayan Demirdüzen, ''Önümüzdeki 12 yıllık dönemde ABD, Çin, Japonya ve Almanya'dan sonra dünyanın beşinci büyük ekonomik gücü olacağı öngörülüyor. Yaklaşık 25 yıl sonra ise dünyanın en çok nüfusunu barındıran ülke olacak. Çin ve ABD'den sonra üçüncü büyük ekonomi konumuna gelecek'' dedi.

-Türkiye ''çekici işbirliği partneri''-

Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FICCI) Temsilcisi Rohit Sharma da Türkiye ile uzun süredir devam eden kültürel ve ticari ilişkileri daha da ileri götürmeyi istediklerini söyledi.

Toplantının bu işbirliğini daha da geliştirmeye yönelik bir adım olacağını ifade eden Sharma, iş görüşmelerinden sonra daha iyi bir işbirliği potansiyeli ortaya çıkacağını vurguladı. Sharma, ''Dünya ekonomik durgunluk sergilerken, Türkiye yüzde 8 dolayında büyüme kaydetti. Türkiye'yi son derece çekici bir işbirliği partneri olarak görüyoruz. İki ülke arasında 6 milyar dolar ticaret hacmi var. Bu çok düşük. Bunu artırmak istiyoruz'' diye konuştu.

-''Türk işadamları yatırımda ilk sırada''

Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Altıparmak ise dünya piyasaları daralmaya giderken, Türkiye'nin istikrarlı şekilde güçlenerek ekonomik başarısını artırdığını belirtti. Son on yıllarda Türkiye'nin önemli bir gelişim yaşadığına değinen Altıparmak, ''Bu istikrar, yakalanan bu ivme, ülkemizin imajını artırırken, firmalarımıza da itibar kazandırmıştır. Firmalarımız da dünyada önemli bir yöne doğru gitmektedir'' dedi.

Uluslararası şirketlerin Türkiye'yi dağıtım merkezi olarak düşündüğüne dikkati çeken Altıparmak,

''Antalya, kalkınan, istikrarı yakalamış bu ülkenin, geleceği en parlak, en dinamik, en agresif işadamlarına sahip ilidir. Beşeri sermayesi açısından, ekonomik potansiyeli açısından herkesin kabul ettiği bir dinamizme sahiptir. Turizmin 52 farklı sektörü etkilemesi fevkalade önemlidir. Uluslararası bir kuruluşun yaptığı değerlendirmede Antalya özellikle marka olarak dünyada tanınmış 100 şehir arasında 6'ncı sırada yer almaktadır. Dünyanın her neresinde olursa olsun ödüllü, dereceye girmiş oteller arasında mutlaka Antalya otellerini göreceksiniz. Aynı şekilde Serbest Bölge'de yat sektörünün yakaladığı ivme dikkat çekicidir. Son 5-6 yılda 200'ün üzerinde dünyanın sayılı iş adamına en lüks yatları yapmada Antalya dikkatleri üzerine çekmektedir.''

-İşbirliği protokolü imzalandı-

Toplantının açılış oturumunun ardından Burdur Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Tapsız, Tüm Hindistan Sanayi Dernekleri Birliği (AIAI) Temsilcisi Renu Verma ve Hindistan Dünya Ticaret Merkezi (WTC) Temsilcisi Dinesh Sharma arasında işbirliği protokolü imzalandı.

AIAI, WTC, FICCI ve Maharashtra Ticaret Sanayi ve Tarım Odaları Birliği'ne bağlı farklı sektörlerden 40 Hint işadamı, bugün Antalya, yarın da Isparta ve Burdur'dan işadamlarıyla ikili görüşmeler yapacak.

Hint işadamları 28 Ocak'a kadar bölgedeki bazı işyerleri ve organize sanayi bölgelerinde de incelemelerde bulunacak.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209