Türkiye'de birçok nükleer santral kurulmalı'

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, ürkiye'de hızlıca ve yüksek miktarda birçok nükleer santral kurulması gerektiğini belirtti.

Türkiye'de birçok nükleer santral kurulmalı'

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, Türkiye'de hızlıca ve yüksek miktarda birçok nükleer santral kurulması gerektiğini belirterek, ''Bu, Türkiye'nin dışa olan bağımlılığını azaltacaktır'' dedi.

AA muhabirine Türkiye'nin enerji sektörünü değerlendiren Birol, enerji sektörünün, Türkiye'nin kalbi olduğunu belirterek, Türkiye ekonomisinin hızlı büyüdüğünü ve ileride de hızla büyümeye devam edeceğini kaydetti.

''Türkiye ekonomisinin büyümesiyle enerji talebi daha da artacak ve bu büyümenin yakıtı enerji sektörü olacak'' diyen Birol, bu talebin en iyi şekilde karşılanması için Türkiye'nin yenilenebilir ve nükleer enerjiyi bir arada kullanması gerektiğini ifade etti.

Birol, petrol ve doğalgazdaki enerjideki ithal faturalarının Türkiye'nin başını ağrıtacağını düşündüğünü anlatarak, şunları aktardı:

''Hem doğalgaz hem de petrol tüketimimiz, ithalimiz artacak ve böylece ödeyeceğimiz para artacak. Bu, Türkiye'nin cari açığı konusunda son derece önemlidir. Türkiye, uzun yıllar enerji ithal edecek ve bu da önemli sorunlara yol açabilir. Enerjiyi verimli şekilde kullanmıyoruz.

Güneş, rüzgar ve su gibi karbon emisyonu daha az olan yakıtları kullanmamız lazım. Bunun yanı sıra Türkiye'de hızlıca ve yüksek miktarda birçok nükleer santral kurulması gerekiyor.

Bu, Türkiye'nin dışa olan bağımlılığını azaltacaktır. Maliyet ve çevre açısından bakıldığından Türkiye için olumlu bir süreçtir. Nükleer enerjiye sahip bir Türkiye'nin bölgede ve dünyadaki ağırlığı daha fazla olur.''

''Rekabetçi piyasa teşvik edilmeli''

Enerjide verimliliği artırmanın en önemli kurallarından birinin rekabetçilik olduğunu aktaran Birol, Türkiye'nin rekabetçi piyasayı teşvik etmesi ve işlemlerin şeffaf olmasını sağlaması gerektiğini söyledi.

Birol, Türkiye'de birçok santral kurulması gerektiğini düşündüğünü belirterek, ''Ama bu santraller kurulurken, hangi ortaklarla kurulacağı, hangi teknoloji seçileceği ve hangi koşullar çerçevesinde bu anlaşmaların yapılacağıyla ilgili çok seçici olmalıyız.

Seçilecek ülkenin son derece yetkin ve iyi bir sicili olması lazım. Yapılan anlaşmaların Türkiye'nin ekonomik çıkarlarıyla örtüşmesi lazım. Seçilen ülkenin, enerjinin ötesinde jeopolitik konumunda da artı getirecek bir ülke olması lazım. Çerçeve koşulları yerine getirmesi çok önemlidir'' diye konuştu.

''Nükleer santral kurulmasında çok geç kaldık'' diyen Birol, Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunun unutulmaması gerektiğini, yer seçimi ve diğer fizibilite çalışmalarının en iyi şartlarda yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209