TÜRKİYE’NİN turizmde adını dünyanın ilk 10’una yazdırmasında, otelcilerimizin yatırım ve işletmede geliştirdiği yeni yöntemlerin ciddi katkısı oldu. Turizmin gelişmeye başladığı yıllardan bu yana otelcilik alanında birçok başarıya imza atıldı.
Turizmdeki başarı öykülerinde kimlerin imzası yok ki? Koç Holding, Sabancı Holding, Doğuş Holding, Nurol Holding, Dedeman Holding, MNG Holding, Polat Holding, Öger Holding, Silkar Holding, Akfen Holding... Bu büyük grupların yanı sıra Barut, Güral gibi köklü aileler; Oğuz Gürsel, Fettah Tamince gibi bireysel girişimcilerle listeyi daha da uzatmak mümkün.
Turizm sektöründeki başarıdan yola çıkarak, ilk kez yatak kapasitesi bakımından “Türkiye’nin 100 büyük oteli” listesini hazırladık. Yetinmeyip, bu listeye girip de pek tanınmayan yeni otel krallarının başarı öykülerini derledik...
YERLİ ZİNCİRLER ÖNE GEÇTİ
Türkiye’de halen işletme belgeli 2 bin 755 otel bulunuyor. Bunların 679’u yerli, 140 ise yabancı zincir veya grupların bünyesinde hizmet veriyor. Ekin Araştırma Birimi’nin verilerine göre zincir veya grup bünyesindeki 819 tesisin yüzde 82.9’u yerli, yüzde 17.1’i ise yabancılara ait. Bu da yerli otel krallarının daha atak olduğuna işaret ediyor.
Halen tesis sayısı bakımından 6 markasıyla 25 otele sahip olan Hilton’un Türkiye’deki en büyük yabancı zincir olduğunu görüyoruz. Yerlilerden Anemon, tesis sayısı açısından 17 otelle listenin ilk sırasında bulunuyor.
Yatak sayısını esas aldığımızda ise ilk beş yerli otel şöyle sıralanıyor: Crystal (13 bin 380), Rixos (12 bin 150), Pegasos (8 bin 837), Paloma 8 bin 700 ve Kaya (8 bin 404)...
Türkiye’nin yatak kapasitesi bakımından en büyük 100 otelini incelediğimizde, bilinen isimlerin yanı sıra nispeten az tanınan isimlere de rastladık. Anemon Hotels, Crystal Hotels, Noa Hotels, Delphin Hotels, Aska Hotels, Dinler Hotels, Alba Hotels, Akka Hotels, Cornelia Hotels, Otium Hotels, NG Hotels, Rose Hotels ve Eresin Otelleri’nin atakları bizi onları daha yakından tanımaya sevketti.
GELİRDE KIPIRDANMA VAR
Bu arada, yıla eksilerle başlayan turizm sektörünün gelirlerinde bir kıpırdanma dikkat çekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK); nisan, mayıs ve haziran aylarından oluşan ikinci döneme ilişkin turizm gelirini açıkladı. Buna göre toplam turizm geliri, geçen yılın eş dönemine göre yüzde 3.8 artışla 5 milyar 576 milyon 155 bin 275 dolara ulaştı. Turizm gelirinin yüzde 82.1’i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 17.9’u ise yurtdışında ikamet eden vatandaşlardan elde edildi.
Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket turla gerçekleştirdi. İkinci dönemde yapılan harcamaların 4 milyar 303 milyon 772 bin 880 dolarını kişisel, 1 milyar 272 milyon 382 bin 395 dolarını ise paket tur oluşturuyor. 2012’nin ikinci döneminde kişi başına ortalama harcama 598 dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde yabancıların ortalama harcaması 544, yurtdışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerin ortalama harcaması ise bin 95 dolar olarak belirlendi.
MARKA OTEL SAYISI ARTACAK
Türkiye’de otelciliğin son derece hareketli olması, bu alana yönelik araştırma sayısının da artmasına yol açıyor. Nitekim Resort dergisinin yaptığı araştırmalara son olarak gayrimenkul değerleme şirketi İstanbul Gayrimenkul Değerleme’ninki (İGD) eklendi.
İGD’nin araştırması, Türkiye’deki konaklama tesisleri ve otel stoğunun 2012’de daha hızlı markalaşmaya başladığına dikkat çekiyor. 2012-2014 yılları arasında Türkiye genelinde hem uluslararası hem de yerli marka otellerin sayısının artacağına dikkat çekilen İGD araştırmasında şu görüşlere yer veriliyor:
“Türkiye’nin kıyı bölgelerinde 5 yıldızlı otel ve butik otel, Anadolu’da ise 3 ve 4 yıldızlı otel yatırımları ağırlıkla devam edecek. İstanbul ise hala lüks otel markalarının girmek istediği pazarlardan biri olacak. 2012 sonu itibariyle Türkiye’deki turizm işletme belgeli konaklama tesislerinin sayısı 3 bin 500’ün, yatak kapasitesi ise 670 binin üzerine çıkacak.”
EN FAZLA YATIRIM EGE’DE
İGD raporunda yatırım sürecindeki turizm tesisleriyle ilgili de bilgiler var. Buna göre yatırımların yüzde 29’unun Ege Bölgesi, yüzde 23’ünün Akdeniz Bölgesi, yüzde 12’sinin de İstanbul’da yer aldığı belirtiliyor. Ardından da söz konusu bölgelerdeki potansiyel şöyle değerlendiriliyor:
“Ege Bölgesi’nde Bodrum, Kuşadası, Marmaris; Akdeniz Bölgesi’nde ise Fethiye, Alanya, Belek ve Manavgat’ta lüks ve marka otel girişimlerinin hız kazandığı görülüyor. Marmara Bölgesi’nde Bursa, Çanakkale ve Sakarya; Karadeniz Bölgesi’nde Samsun ve Trabzon; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise Gaziantep ve Mardin önümüzdeki yıllarda 3, 4 ve 5 yıldızlı otellerde en çok stok artışının yaşanacağı şehirler olacak.”
YENİ OYUNCULAR
Bizim cepheden bakıldığında ise listemize giren eski-yeni kralların yanı sıra otelciliğe adım atmak için gün sayan yeni oyuncular olduğunu görüyoruz. Yeni oyuncular ve girişimleri şöyle özetlemek mümkün:
* Tuna Ev ve Ofis Mobilya, Maksim Gazinosu’nun arazisini satın aldı. 2013’te açılacak otelin işletmesinin yabancı bir zincire verileceği söyleniyor.
* 25’inci yılını kutlayan Tekno Şirketler Grubu, Pendik’teki arazisine otel yapacak.
* Lazzoni, Sütlüce’de 10 milyon TL’ye mal olacak butik otel yatırımını hizmete açmak için gün sayıyor.
* Adalı Holding’in Adana’daki ilk otelini Sheraton işletecek.
* Sözbir Royal Hotel’in sahibi Serdar Sözbir, 2013’e kadar Anadolu yakasında 3 yeni otel daha açmayı hedefliyor.
* Karaköy’deki tarihi Sümerbank binasını butik otele çevirecek olan Yılmaz Ulusoy, 2015’e kadar İstanbul’da 5 tesislik butik otel zinciri oluşturacak.
* Otelciliğe 2008’de Büyükçekmece’de hizmete açtığı Eser Premium Hotel’le adım atan Eser Turizm Grubu, Silivri’de 5 yıldızlı, Yenikapı’da ise bir butik otel açacak.
* TJK’nın (Türkiye Jokey Kulübü) eski başkanlarından Yasin Kadri Ekinci, B & E Turizm adıyla kurduğu şirketin konseptine uygun otel arıyor.
* Tekstilci İbrahim Kefeli, Şişli’deki binasını İbek adıyla otele çeviriyor. Kefeli, yeni oteller için de yer arıyor.
* Ar Şirketler Grubu, İstanbul Balmumcu'da Boğaziçi manzaralı otel ve rezidans planlıyor. İşletmeyi Japon otel zinciri Okura’nın yapacağı belirtiliyor. Grubun Ataköy'de otel ve rezidans projeleri de var.
* Kargocu ACT Havayolları, Çinli ortağı HNA ile birkaç yıl içinde 7 otel açmayı planlıyor.
* İstanbul’da otelcilik yapan Gönen ailesi, İstanbul Yenibosna ve Kayseri’de 5 yıldızlı iki tesis daha yapmayı planlıyor.
* Rus ve Kazak ortaklı Bosphorus Otelcilik, TOKİ’den aldığı Ataköy arazisinde Nike zafer tanrısı temalı bir otel yapıyor.
* Engin Yeşil, İstanbul Topkapı’da E-5 üzerindeki Yeşil Plaza’yı otele çeviriyor.
* Ortadoğu pazarında çalışan tur operatörü Heysem, İstanbul Talimhane’de mart ayında faaliyete açtığı Regency Word Suit apart otelini zincir haline getirmeyi hedefliyor.
* Küçük Sırlar dizisinde Çetin'i, Hürrem Sultan’da Malkoçoğlu’nu canlandıran ünlü oyuncu Burak Özçivit, otel satın alarak turizme soyunuyor.
* Şovmen Beyazıt Öztürk (Beyaz), üniversite eğitimini gördüğü Eskişehir'e otel yaptırıyor. Beyaz, Eskişehir’deki eski fabrikalar bölgesinde 2 milyon TL’ye aldığı arsaya turistik otel yapacak.
* Anadolu Endüstri Holding’in patronu Tuncay Özilhan’ın oğlu İzzet Özilhan da otelcilik sektörüne girmek için kolları sıvadı. Özilhan, Beyoğlu’daki Kumbaracıbaşı Yokuşu’nda 2.5 milyon euro’ya satın aldığı 7 katlı binayı otele dönüştürecek.
* İstanbul Tarihi Yarımada’daki 2. Vakıfhan’ı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden 35 yıllığına kiralayan girişimci Murat Tuksal, burayı butik otele çevirecek...
KUTU
2 milyar dolarlık pasta
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan sertifikalı 2 bin 755 tesiste, 2011 yılı itibariyle 313 oda ve toplam 658 bin yatak kapasitesi bulunuyor. Türkiye’de yılda ortalama 100 yeni tesis daha hizmete giriyor. Ekin Araştırma Birimi’nin yaptığı hesaplamalara göre, mevcut tesislerin yenilenmesi ve 2013’e kadar devreye yeni girecek tesisler, 54 sektör için toplamda 2 milyar dolarlık pasta yaratıyor. Söz konusu pastadan şu sektörlere iş imkânı doğuyor:
Mekanik tesisat işleri, iklimlendirme ve havalandırma tesisatı, sıhhi tesisat, sıva-boya işleri, alüminyum doğrama işleri, elektrik tesisatı, oda mobilyaları, zemin kaplama işleri, mutfak ve çamaşırhane, duvar imalatı ve duvar kaplama işleri, yatak odaları mefruşat ve perde, alçıpen işleri, iç mekân kapıları, çelik yapı işleri, asansör, çevre düzenleme ve peyzaj işleri, bar ve disko mekânları, sağlık merkezi ekipmanı, yönlendirme levhaları, eğlence ve oyun mekânları ile yazılım-donanım...
-----------------------
ANEMON OTELLERİ
Akçura ailesinin sahibi olduğu Anemon, otelciliğe 1990’da Marmaris’te 63 odalı Mavi Otel’in işletmeciliğiyle adım atmıştı. Mülkiyeti özel idareye at olan bina özkaynakla tamamlandı ve 12 yıldır işletiliyor. Anemon Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Salim Yavaş, “Türkiye’de doğduk, Türkiye’de Büyüyoruz’ sloganını benimsedik. Yatırımcı ve işletmeci kimliğiyle 13 ilde 17 tesisin işletmesini yapıyoruz. Bunlar Anemon Ege, Anemon Marmaris, Anemon İzmir, Anemon Manisa, Anemon Galata, Anemon Aydın, Anemon Eskişehir, Anemon Fuar, Anemon Denizli, Anemon Afyon, Anemon Kula, Anemon Malatya, Anemon Çiğli, Anemon Antakya, Anemon Çavdarhisar, Anemon Ordu ve Anemon Konya’dan oluşuyor. Bu tesislerimizin toplam oda sayısı 1.813’e ulaştı” diyor.
Anemon geçen yıl tüm otellerinde 475 bin kişiyi ağırladı. Yavaş, bu yılki geceleme hedeflerinin 500 bin olduğunu söylüyor. 2012-13 döneminde otel zincirine 6 yeni halka ekleyerek oda kapasitesini yüzde 40 artırmayı planlayan Yavaş, bu konuda şu bilgileri veriyor:
“Anemon İskenderun Otel, 140 oda ve 300 yatak kapasiteli. Samsun’un ilk 5 yıldızlı oteli Anemon Samsun, 165 oda ve 360 yatak kapasiteli olacak. Anemon Adana, 144 oda ve 320 yatak, Anemon Amasya 100 oda ve 220 yatak, Anemon Kapadokya 80 taş oda, Anemon Ankara da en az 100 odalı 4 yıldızlı bir otel olacak.”
CRYSTAL HOTELS
Süleyman Kilit’in sahibi olduğu Kilit Şirketler Grubu, otelciliğe 2005 yılında Belek Boğazkent’te hizmete açtığı Crystal Palace ile adım attı. Ancak aynı yıl bu oteli, o dönemde Kayı Grubu bünyesindeki Riva Otelcilik’e sattı. Crystal Hotels CEO’su Umman Çetinbaş, ilk otelin iki yıl sonra başka bir guruba satıldığını anımsattıktan sonra “2008 yılına gelindiğinde bünyemize yeni oteller katarak yolumuza devam ettik. Yıllar içerisinde bünyemize yeni tesisleri katarak büyümeye başladık. Halen bünyemizde 11 tesis bulunuyor. Bu tesislerin toplam oda sayısı 5 bin 247’ye, yatak kapasitesi ise 13 bin 380’e ulaştı” diyor.
Çetinbaş, mevcut tesislerde bu yıl 156 bin geceleme bütçelediklerini, bunun da yaklaşık 180 bin misafir ağırlayacakları anlamına geldiğini belirtiyor. Henüz yurtdışında otel açma planları olmadığını vurgulayan Çetinbaş, yurtiçindeki yeni projelerle ilgili ise şu bilgileri veriyor:
“2013’te Belek’te 2 bin yataklı Crystal Waterworld Resort & Spa’yı, Side’de ise bin 300 yataklı Crystal Sunset Resort & Spa’yı hizmete açacağız. Mülk sahibi olduğumuz Beldibi’ndeki Club Med’i ise 2014’te hizmete açmayı planlıyoruz. Yeni tesislerin devreye girmesiyle birlikte yatak kapasitemiz 18 bin 680’e ulaşacak.”
ERESİN HOTELS
Müberra Eresin otelcilikle, 1988’de Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler’de okurken BW Eresin Taxim Hotel’de part time çalışarak tanışmış. Üniversite sonrası 3 yıl İngiltere’de bir yandan otel ve catering konusunda mastır yaparken, bir yandan da Bath Spa Hotel, Pragon Restaurant ve Royal Cresent Hotel’de çalışarak deneyim kazanmış. BW Eresin Taxim, Eresin Crown ve Eresin Topkapı’da çalışıp deneyimlerini daha da zenginleştiren Eresin, halen zincirdeki Eresin Crown Hotel ve Eresin Taxim & Premier’in Genel Müdürlüğü’nü yürütüyor. Eresin Hotels bünyesinde biri halen Barcelo tarafından işletilen Topkapı’daki otelin yanı sıra Sultanahmet ve Taksim’de de iki otel bulunuyor.
Eresin, söz konusu üç tesisin toplamda 491 oda ve bin yatak bulunduğunu belirterek “Geçen yıl 180 bin kişi ağırladık. İstanbul’da yatırıma devam edeceğiz. Ancak şimdilik somut bir projemiz yok. Geçmiş yıllarda Londra’da bir otel yatırımı için araştırmalar yapıp epey de yol kat etmiştik. Sonra karşımıza Eresin Crown için bir fırsat doğunca tercihimizi Türkiye’den yana kullandık. Önceliği Türkiye’ye vermekten yanayız” diyor.
NOA HOTELS
Aynı zamanda GETOB (Güney Ege Turistik Otelciler Birliği) başkanlığını da yürüten İlhan Açıkgöz, 2007’de müdürlüğünü yaptığı Marmaris Palace'ın işletmeciliği üstlendi ve profesyonel yöneticililikten patronluğa terfi etti. Halen 8 tesisi bünyesinde bulunduran Noa Group’un Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Açıkgöz, geçen yıl yerli-yabancı misafirlerinin 1 milyonu aşkın geceleme yaptığını belirtiyor. Sadece bu yıl işletmeciliğini aldıkları Javelin Beach ile Kuşadası Beach Club’ta 260 bin geceleme öngördüklerini belirten Açıkgöz, yeni yatırım planlarıyla ilgili şu bilgiyi veriyor:
“Noa Hotels, ağırlıklı olarak Ege sahillerinde bulunuyor. Ancak önümüzdeki dönemde Akdeniz ve İstanbul’u da içine alan genişleme planlarımız var. Önümüzdeki yıllarda tamamı 5 yıldızlı olmak üzere tesis sayımızı 30’a, oda sayımızı 11 bin 500’e, yatak kapasitemizi de 26 bin 500’e çıkarmayı hedefliyoruz.”
DİNLER HOTELS
Dinler ailesi, turizme 1984’te Nevşehir’deki Dinler Mocamp’ı hizmete açarak adım attı. Ardından 1989’da Ürgüp’teki Dinler Hotels’i açarak otelciliğe soyundu. Dinler Hotels Genel Müdürü Yakup Dinler, günümüzde bünyelerinde biri Ürgüp, diğeri Alanya’da olmak üzere iki 5 yıldızlı, Nevşehir’de 4 yıldızlı, biri özel diğeri de belediye belgeli olmak üzere toplam 4 tesis olduğunu söylüyor. Söz konusu tesislerin oda sayısı 589, toplam yatak kapasitesi ise 1.126’yı buluyor.
Geçen yıl 4 tesiste 225 bin kişi ağırladıklarını belirten Dinler, yeni projelerini şöyle özetliyor: “Geçen yıl yeni yatırım yerine mevcut tesislerimizin yatak kapasitesini artırmaya yönelik yatırımlar yaptık. Örneğin, Nevşehir’deki Dinler Holiday Village’a bir blok ekleyerek 58 comfort odaya ulaştık. Alanya’daki tesisimize de 43 comfort odalı bir kat ekledik. Kayakapı’daki ‘Kültürel ve Doğal Çevre-Koruma ve Canlandırma Projesi’ ise etap etap tamamlanacak. Bu projeyle 5 yılın sonunda toplamda en az 180-200 odalık mağara otele kavuşacağız. Nisan 2013 itibariyle birinci etabın sonu olarak 40 odayı hazır etmeyi hedefliyoruz.”
ROSE HOTELS
Kazım Gül, 1982 yılında şimdi üzerinde 5 yıldızlı Rose Residence Beach’in bulunduğu arazide çadır ve kamping işleterek turizme girmişti. Gül Kamping’de ailecek Alman ve İskandinav ülkelerinden gelen karavan turistlerine hizmet verdiler. Ardından burayı önce bungalov, sonra da Rose Pansiyon’a çevirerek işletmecilikte çıtayı yükselttiler. Yıllar içinde pansiyona yeni oteller eklendi. Şimdi dümene Kazım Gül’ün kızı Yeliz Gül Ege geçti. Rose Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Yeliz Gül Ege, 2003’te Gül Turizm’de yeniden yapılanmaya gittiklerini hatırlatarak gelişme sürecini şöyle anlatıyor:
“O yıl 4 yıldızlı Rose Resort’u açmıştık. Bunu biraz özsermaye biraz da kredi alarak gerçekleştirdik. 2006 yılına geldiğimizde babam, yanımızdaki oteli kiralayarak yatak kapasitemizi artırdı. İki tesis yan yana olduğundan aynı isimle pazarlamaya başladık. 2007’de burayı satın aldık. Bir yıl sonra da iki tesisin yenilenme inşaatını tamamlayıp 5 yıldızlı Rose Residence Beach’i hizmete açtık. Böylece üç tesiste toplam bin 300 yatağa ulaştık.”
Kemer bölgesindeki üç otel PGS Hotels markası altında hizmet veriyor. Tesislerde geçen yıl 240 bin geceleme yapılmış. Henüz somutlaşmış yeni bir otel projeleri olmadığını söyleyen Gül, gelecek planlarıyla ilgili şu ipuçlarını veriyor:
“Ben ve kardeşim turizm işletmeciliği konusunda lisans yaptık. Çocukluğumuz turistlere hizmet etmekle geçti. Turizm kıpır kıpır, çok dinamik bir sektör. Bu alanda büyümek istiyoruz. Çevremizdeki değerli arazilerle ilgileniyoruz. Uygun arazi ve finansman bulmamız halinde yeni tesisler açabiliriz. Uygun şartlar oluşması halinde yurtdışında da otel açabiliriz.”
LİMAK HOTELS
Limak Hotels, ilk oteli Limak Arcadia’yı 1995’te Belek’te hizmete açmıştı. Bugünse bünyesinde 5 yıldızlı ve butik olmak üzere 8 tesis bulunuyor. Limak Hotels Genel Koordinatörü Kaan Kavaloğlu, Türkiye’nin en büyük otel zincirleri arasında bulunduklarını belirterek, “Geçen yıl tüm tesislerimizde 42 ülkeden 1.5 milyon kişi geceleme yaptı” diyor. Beş yıl içinde tesis sayısını 12’ye çıkarmak istediklerine işaret eden Kavaloğlu, yeni hedeflerini şöyle özetliyor:
“Kıbrıs’ın Bafra bölgesinde 5 yıldızlı Babylon Deluxe Hotel ve Dynasty Convention Center yatırımımız sürüyor. Mersin Tarsus’ta ise 18 delikli golf sahası da bulunan yan yana biri 4, diğeri 5 yıldızlı otel projelerinin inşaatına devam ediyoruz. Yakın dönemde uluslararası bir otel zinciri olmak istiyoruz. Bu hedef doğrultusunda yakın coğrafyamızdaki fırsatları inceliyoruz. Kosova, Makedonya ve Mısır’da otel yatırımları için araştırmalar yapıyoruz. New York’ta şehir oteli inşa etme amacıyla araştırmalarımız var. Kosova Priştina’da büyük bir otel yatırımı için görüşme halindeyiz.”
NG HOTELS
Nafi Günal, otelciliğe 2005 yılında Kütahya’da bulunan Güral Harlek Thermal Resort & SPA’yı hizmete açarak başladı. Geçen yıl otellerini NG markası altında toplayıp yeniden yapılanan grubun turizm koordinatörlüğünü Kamil Berk yürütüyor. Berk, Günal’ın 2008’de Sapanca’da Güral Sapanca Wellness & Convention’ı açarak turizmi çeşitlendirdiğini hatırlatıyor ve grup bünyesindeki tesislerle ilgili şu bilgiyi paylaşıyor:
“Fiziki koşullarımıza yaptığımız yatırımlarla bugüne dek yedi kalite belgesi almaya hak kazandık. En son yatırımımızı ise mayıs ayında Afyonkarahisar’da hizmete giren Güral Afyon Wellness & Convention ile gerçekleştirdik. Güral Afyon da kısa bir süre önce ‘Türkiye’nin En Başarılı Turizm Yatırımları Araştırması 2012’ çerçevesinde verilen ‘En İyi Sağlık Turizmi İşletmesi’ ödülüyle hizmet kalitesindeki mükemmelliğini taçlandırdı.”
NG Hotels & Resorts bünyesindeki üç otel, yaklaşık 800 odayla hizmet veriyor. Bu yıl üç tesiste toplam 250 bin kişi ağırlanması hedefleniyor. Berk, wellness ve termal turizmle sadece tatili değil iş dünyasını da bir araya getirecek yatırımlara odaklandıklarını vurguluyor:
“İstanbul gibi iş dünyasının yoğun olduğu şehirlerde açacağımız otellerimizle özellikle kongre turizmine yönelik ihtiyaçlara daha fazla ağırlık vereceğiz. Bu amaçla önümüzdeki dönem planlarımız arasında kendi tesislerimizin yanı sıra farklı yatırımların işletmelerine talip olmak da bulunuyor. Yatırımlarımız farklı şehirlerde hızla devam edecek.”
ASKA OTELLERİ
Ramazan Aslan, turizmle 1978’de 11 yaşındayken tanışmış. Okurken, Adıyaman Kâhta’daki Merhaba Otel’de çalışmış. Öğrencilik yılları ve sonrasında edindiği deneyimlerden yola çıkarak 1990’larda ilk otelini açmış. Şimdi ise sahibi olduğu Aska Hotels bünyesinde 8 otel hizmet veriyor. Bu otellerin toplam bin 738 odası ve 3 bin 809 yatak kapasitesi var. Yatak kapasitesi yüksek sezonda 5 bine kadar çıkabiliyor. Aska otellerinde yılda ortalama 110 bin kişi ağırlanıyor. Ramazan Aslan, önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerini ise şöyle anlatıyor:
“20013 yılında Lara-Kundu bölgesinde hizmete girecek 550 odalı yeni otel projemiz devam ediyor. İstanbul’da da bir otel yatırımını gündemimize aldık. Büyüyen bir şirketiz. Zamanı geldiğinde ve uygun proje bulduğumuzda markamızı yurtdışına da açacağız.”
CORNELIA HOTELS
Diler Holding bünyesindeki Cornelia zincirinin ilk halkası, 2002 yılında Antalya Belek’te Cornelia de Luxe Resort adıyla hizmete girmişti. Cornelia de Luxe Resort Genel Müdürü Hakan Duran, halen 358 oda ve 750 yatak kapasitesiyle hizmet verdiklerini söylüyor. Cornelia Diamond Golf Resort & Spa ise 571 odada bin 200 yatak kapasitesine sahip. Duran, “12 ay açık olan otelimiz sadece güneş-deniz-kum kapsamında misafir ağırlamakla yetinmiyor. Kongre ve toplantı turizminde de iddialıyız. 2006 yılında bin 450 dönümlük tahsisin bin 250 dönümü üzerinde dünyanın sayılı golfçülerinden Nick Faldo imzalı 27 delikli golf sahamızı açtık” diyor.
Bu iki otelde yılda ortalama 600 bin geceleme yapılıyor. Hakan Duran, önümüzdeki dönemde Bodrum’da de otel planladıklarını açıklıyor. Kuzey Kıbrıs’ta da Diler Holding için tahsis edilmiş bir arazi bulunuyor. Duran, bu araziye yönelik projenin de hazırlık aşamasında olduğunu söylüyor.
ALBA OTELLERİ
Alba Otelleri’nin ilk halkası, 1999 yılında Antalya Manavgat’ta Alba Resort adıyla hizmete girdi. Ankara’daki Zafer Dershaneleri’nin de sahibi olan Alba Otelleri’nin Genel Müdürü Zeynep Demir Karameşe, halen 4 tesisle hizmet verdiklerini söylüyor. 445 odalı Alba Resort, 224 odalı Alba Royal, 324 odalı Alba Queen ve 80 odalı Alba Ankara, yılda yerli-yabancı ortalama 75 bin misafir ağırlıyor. Karameşe, “Önümüzdeki dönemde ikisi şehir oteli olmak üzere 5 tesis için araştırma ve planlama çalışmalarımız var” diyor.
DELPHIN OTELLERİ
Ufuk Cömertoğlu, ilk otelini 1982 yılında Antalya’da Delphin Botanik adıyla hizmete açmıştı. Halen Delphin zinciri altında üçü Lara, ikisi de Okurcalar’da olmak üzere 5 tesis faaliyet gösteriyor. Eğitime katkıyı önemseyen Delphin Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Cömertoğlu, geçen yıl Antalya Aksu’da temeli atılan 24 derslik ilköğretim okulunu bu yıl bitirip Antalya Valiliği’ne teslim etti. Cömertoğlu, daha önce de Ankara Şereflikoçhisar’da Aksaray Üniversitesi’ne bağlı eğitim verecek şekilde Berat Cömertoğlu Meslek Yüksek Okulu ve öğrenci yurdunu, Alanya Avsallar’da çok programlı Berat-Hayriye Cömertoğlu Lisesi’ni, Okurcalar’da da Hayriye Cömertoğlu İlköğretim Okulu’nu yaptırıp bağışlamıştı. Grup, yaptırdığı okulların tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.
Delphin Otelleri’nin toplam yatak kapasitesi 7 bine ulaşmış durumda. Ufuk Cömertoğlu, “Mevcut tesislerimizde yerli-yabancı yılda ortalama 1.5 milyon kişi ağırlıyoruz. İstanbul ve Puket Adası sahip olduğu turistik değerler yüzünden ilgimizi çekiyor. Önümüzdeki dönemde buralarda da otel açmak istiyoruz” diyor.
OTIUM OTELLERİ
OTI Holding, 2005 yılında Otium Zeynep Belek ve Otium Art Kemer otellerini hizmete açarak turizm sektörüne girmişti. Daha sonra grup bünyesine 5 yıldızlı Otium Eco Club Side ve 2011 sezonunda işletmeciliği üstlenilen Kemer’deki Otium Gül Beach Resort da katıldı. Oti Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, böylece toplam yatak kapasitesinin bin 800’e ulaştığını belirtiyor.
Otium otelleri yılda ortalama 35 bin misafir ağırlıyor. Bunların yaklaşık 23 bini Otium Eco Club Side’de ağırlanıyor. Bu otelin yabancı misafirleri ağırlıklı olarak Almanya, İngiltere, Belçika, Fransa, Hollanda, İskandinav ülkeleri, Polonya, Ukrayna ve Rusya’dan geliyor. Otium Gül Resort’a gelen 12 bin turistin önemli bir kısmını ise Ruslar oluşturuyor. Bektaş, “Yurtiçinden de önemli sayıda misafir ağırlıyoruz” diyor.
Para
SİVİL HABER