Yazıcı: Ticaret Kanunu ertelenmez

İş dünyasının ısrarlarıyla çıkarılan yeni Ticaret Kanunu için gelen erteleme taleplerine Bakan Yazıcı ‘olur’ vermedi. Bakan Yazıcı, yapılan eleştirilerin ‘erteleme’ yönünde kanaat oluşturmadığını söyledi.

Yazıcı: Ticaret Kanunu ertelenmez

Yaşar Kızılbağ'ın haberi

TÜRK iş dünyasının çok isteyerek TBMM’deki tüm siyasi partileri uzlaştırıp yasalaşmasını sağladığı Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 1 Temmuz 2012’deki yürürlük tarihi değişmiyor. Söz konusu kanunun ‘patronu’ konumundaki Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bir süreden beri iş dünyası örgütlerince dile getirilen “Yürürlük tarihi ertelenmeli’ şeklindeki isteklerine “Erteleme yok” yanıtı verdi. Yazıcı, bazı maddelerdeki değişiklik taleplerine de “Şu ana kadar çok fazla sorun olabilecek bir kanaate ulaşmış değiliz. Sonra değişiklikler yapılabilir ama ertelenmez. Gerçekten sorun oluşturabilecek husus olursa bakarız. Ayrıca ikincil düzenlemelerle bazı endişeler giderilebilir” dedi.

Bazıları kanunu bile okumamış

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından Kuala Lumpur’da (Malezya) düzenlenen 3. Türk İhraç Ürünleri Sergisi’nin açılışını gerçekleştiren Yazıcı, basınla yaptığı sohbet toplantısı sırasında yeni TTK için yöneltilen eleştirileri incelediğini belirterek “Yürürlükteki TTK 1957 tarihli. TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin uzlaşmasıyla 1.535 maddelik yeni kanun kabul edildi. Birkaç aydır da tartışmalar yoğunlaştı. Lehte, aleyhte sözler var. Bir kısmı kanunu bile okumamış” dedi.

Yazıcı şöyle konuştu: “Kanunun bütününe bakınca gerçekten Türkiye’de olması gereken şirket yapılarını ortaya çıkaracak bir kanun. Şirketlerin güçlenmesi için denetimin ve yönetimin çok gerçekçi yapılması gerekir. Sermayesi güçlü şirketler güçlü ekonomiyi de getirir. Eleştiriler üç konuda yoğunlaşıyor; bir tanesi internet sitesi zorunluluğu ki bu konuda ‘üretime ilişkin bilgilerin, sınai mülkiyet haklarına ilişkin verilerin alenileşmesi ticari sır kavramını zedeler, rekabeti önler’ deniyor. ‘Müşterilerin internet sitesinde yayınlaması o firmanın rekabetine aleyhte sonuç doğurur’ deniyor. Bir kere bu konu yanlış anlaşılmış. Bu düzenleme ile hiçbir zaman ticari sır olarak nitelenen müşteri bilgileri ve benzer veriler internet sitesinde yayınlanmayacak. Zaten internet sitesi zorunluluğu da 1 Temmuz 2013’te yürürlüğe girecek.”

Borçların ilanı meselesi, abartıldı

Yeni yasada şirketlerin internet sitesinde şirketin borç ve alacakları gibi bilgilerinin yer almasının da eleştirildiğini anlatan Bakan Yazıcı “Bugünkü mevzuatta şirketler genel kurul yapmak zorunda mı? Evet. Genel kurulda mali tablolar, bilanço takdim edilmiyor mu? Ediliyor. Bunlar ticaret sicil gazetesinde yayınlanıyor mu? Evet. Öyleyse internet sitesinde yayınlanmasının zarar verdiğini söylemek de alenen abartı. Zaten internet sitesinde nelerin yer alacağı kanun sınırlarında olmak kaydıyla ikincil düzenleme ile belirlenecek. Bu konudaki yetki de bakanlığımıza verilmiş. Eleştirileri dikkate alarak bu ikincil düzenlemeleri yapacağız” dedi.

Bağımsız denetimler şart

Yazıcı şunları söyledi: “Yeni TTK ile şirketlerin bağımsız denetim elemanlarınca denetlenecek olması da eleştiriliyor. Yürürlükteki TTK’ya göre şirketlerin denetim organları var. Denetçiler genel kurul yapıldığında iki satır yazarlar. ‘Defterleri inceledim; kanuna aykırı bir duruma rastlanmamıştır. İbrasını genel kurula arz ederiz’ derler ve imzaları koyarlar. Halbuki denetim raporlarını okumamıştır bile. Böyle şey olabilir mi? Bu gerçeklerle örtüşüyor mu? Güçlü sermaye için şirketlerin mutlaka bağımsız denetim elemanlarınca denetlenmesi gerekir. Bu denetim de şirketlerin yapılarına göre sınıflandırılacak. Büyüklüklerine, küçüklüklerine göre bağımsız denetim kurumlarınca mı bağımsız denetim elemanlarınca mı denetlenecek bu belirlenecek. Bütün dünyada da böyledir.” Yazıcı eleştirilen maddelerle ilgili “Tüccarı, sanayiciyi şirketleşmede zora sokuyorsa tabii ki bakarız. Ama öyle ‘50 madde var, 5 madde var’ diye bir şey de yok” dedi.

YAZICI KRİTİK MADDEYİ SAVUNDU

Ortaklar, para lazımsa gidip bankadan alsın

BAKAN Yazıcı, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda iş dünyasınca en çok eleştirilen ‘ortakların şirket carisinden borç almasına para ve hapis cezası’ getiren maddeyi de savundu ve bu konuda geri adım atılmayacağının sinyalini verdi. Bakan Yazıcı bu konuda şunları söyledi: “Şirket ortaklarının cariden para (borç) alamamasını eleştiriyorlar. E alsın mı? Niye alsın? Ortak, para istiyorsa gitsin bankadan alsın. Şirket banka mı? Şirketin cari hesabından kim para alır? Yetkili yönetici alır. Bir kere bir ortak şirketten para alıyorsa bu diğer ortakların ve o şirketten alacaklıların aleyhinedir. Bugünkü durumda da bir ortağın şirketin ortaklık cari hesabından kâr payı dışında para alması zaten mümkün değil. Bu, faizsiz sermaye kullanma anlamına gelir ki Maliye açısından zaten cezalık suçtur ve yasaktır. Yeni kanun ile biz buna bir yaptırım ekliyoruz. Para cezası var. O ceza ödenmezse hapis cezası var. Cezayı öderse hapis yok.” Bakan Yazıcı “Bence eleştiri konularının büyük bölümü ikincil düzenlemelerle açıklığa kavuşturulacak konular” diye konuştu.

Yazıcı’dan TÜSİAD’a ‘sen neymişsin be abi’ yanıtı

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) hükümetin kesintisiz ilköğretimle ilgili yasa çalışmasına yönelik eleştirilerine de yanıt verdi. Yazıcı, “İnsanlar ve kurumlar kendilerini ayrıcalıklı görmemeli. ‘Her şeyi, en doğruyu biz biliriz’ demek doğru değil. O zaman insanlar size, bir zamanlar otobüslerin arkasında yazdığı gibi ‘Sen neymişsin be abi’ derler” dedi. Kamu kesiminde kamunun yönetimiyle alakalı kurum ve kuruluşların kendi görev ve yetki alanı içinde kalmalarının demokratikleşme bakımından çok önemli olduğunu söyleyen Yazıcı şunları söyledi: “Sivil toplum kuruluşlarının da daha çok kendi görev ve yetki alanları içinde faaliyet göstermeleri doğrudur. Bu tabii ki ‘kimse farklı konularda görüş bildirmez’ demek değil. Elbette görüşünüzü bildireceksiniz ama öyle dikte eder gibi ‘benim söylediğim doğrudur, olmazsa şöyle olur’ demenin doğru olmadığı kanısındayım. TÜSİAD’ın öyle bir tarzı olduğunu görüyorum.”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Kasım 2012’den itibaren başlayacak Türkiye genelindeki oda, borsa ve TOBB seçim sürecinin ertelenmesinin de söz konusu olmayacağını açıkladı. Yazıcı “Kanun ne diyorsa ona göre süreç işleyecek” dedi.

MAHATHİR MUHAMMED AR-GE’DE ORTAKLIK ÖNERDİ

MALEZYA’nın efsane devlet adamı Mahathir Muhammed, Kuala Lumpur’da İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açılan fuarı ziyaret etti ve 70 Türk firmasının stantlarını tek tek gezerek bilgi aldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’la Çay-Kur standında çay da içen Muhammed, Türkiye ile Malezya’nın işbirliğini geliştirmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye, İslam dünyasının en batısında ve batı ile ilişkileri çok iyi yönetiyor. Malezya ise en doğusunda ve Asya ile ilişkileri çok iyi götürüyor. İki ülke de ekonomik açıdan gelişmiş ve yüksek teknolojiye yönelmiş durumda. Birlikte ileri teknoloji alanlarında Ar-Ge projelerine ağırlık vermeliyiz” dedi. Muhammed, 22 yıl iktidarda kaldıktan sonra 2003 yılında emekliye ayrılmıştı. Muhammed, 1996’da patlayan Asya krizinde IMF reçetesini reddeden ve kendi politikalarıyla krizi aşan devlet adamı olarak ün kazanmıştı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209