Bankaların aldığı ücret ve komisyonlardan hangilerine sınırlandırma getirileceği ve bu konuda bir listenin oluşup oluşmadığına ilişkin soru üzerine Yazıcı,BDDK'nın çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Kanunda ilgili yönetmeliklerin çıkartılması için 6 aylık süre öngörüldüğünü anlatan Yazıcı, "İnşallah BDDK, bu 6 aylık süreyi beklemez" diye konuştu.
Bir başka soru üzerine Yazıcı, herhangi bir tarifeye bırakmaksızın "hesap işletim ücreti"nin tamamen yasaklandığını söyledi.
Bankaların faiz dışı gelirleri
Yazıcı, diğer bir soru üzerine, 65 civarında olduğu bilinen faiz dışı gelir kaleminin tek bir bankanın faiz dışı gelir kalemi sayısı olmadığını kaydetti. Bütün bankaların farklı adlar altında faiz dışı gelir elde ettiğini anımsatan Yazıcı, "Bunlar kaça iner, bilemiyorum. Bu konuda uzman kuruluş BDDK. Finans kuruluşlarını köşeye sıkıştırıcı bir tutum içerisinde olmayacağız. Burada esas olan verilen hizmete karşın alınan ücretin hakkaniyet kurallarına uygun olmasıdır. Hiç hizmet sunulmuyorsa bunun da ücretlendirilmesini önlemektir" diye konuştu.
Bir gazetecinin, kimi tüketicilerin kredi kartı aidatları, dosya ücreti gibi konularda dava açtıklarını ve kazandıklarını hatırlatarak, bunu tüm tüketicilerin aynı haktan yararlanmasına imkan tanıyacak şekilde genelleştirecek bir düzenlemenin yapılıp yapılmayacağına dair sorusu Yazıcı, kanun kapsamında yapılacak bütün işlemlerin idari işlemler olduğunu söyledi. Yazıcı, idari tasarruflar kapsamında alınan kararlardan tüketiciler tatmin olmazlarsa yargı yolunun açık olduğunun altını çizdi.
"Hak arayanların sayısı belli bir seviyeye gelirse..."
Kart aidatı ve dosya masraflarının iadesi konusunda bireysel dava açmaya gerek kalmaksızıntüketicilere söz konusu ücretlerin iade edilmesine yönelik bir düzenleme yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Yazıcı, şunları kaydetti:
"Hukukun genel kuralları vardır. Uygulamalar emsal olacak bir boyuta ulaşırsa emsal olur. Ama bir alanda bir kişinin dava açıp açmaması onun özgür iradesine bağlıysa, özgür iradesini dava açma yönünde kullanan bir kişinin elde ettiği hakkın o yönde irade kullanmayan herkese teşmil etmek hayatın akışına uygun değildir, hukuken de savunulabilir değildir. Ama hak arayanların sayısı belli bir seviyeye gelirse bu emsal uygulama oluşturur ve yaygın bir şekilde devreye girer."
Faiz dışı gelirleri azalacak olan bankaların bunu dengelemek için faiz oranlarını artırabileceği endişesini taşıyıp taşımadığına ilişkin bir soru üzerine Yazıcı, herkesin bir sepetin içinde olduğunu, tüketici ne kadar memnun olursa üretici tarafından hizmetin o oranda çeşitlendirileceğini söyledi.
Memnuniyetsiz tüketicinin, bankaları hergün gündeme taşımasından bankaların da rahatsız olacağını dile getiren Yazıcı, "Kanun böyle bir rahatsızlığın ortadan kalkmasını sağlarsa bankalar eminim bundan memnun olacaklardır" dedi.
Taşıtlardaki uyarı yazılarının Türkçe hazırlanması ile ilgili soruyu yanıtlarken Yazıcı, yurt dışında imal edilen araçların uyarı dillerinin yabancı olduğuna işaret etti. Türkçe dışında bir dil bilmeyen vatandaşların söz konusu uyarıyı anlamayacaklarını ifade eden Yazıcı, düzenleme ile sürücünün güvenliğini sağlamanın amaçlandığını kaydetti.
"Özellikle ev hanımlarının gerçekleştirdiği kozmetik ürün satışlarının 'saadet zinciri' tabir edilen piramit satışlar kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceğine ilişkin soru üzerine Yazıcı, doğrudan yapılan satışların, dolayısıyla kozmetik satışlarının piramit satış kapsamına girmediğini sözlerine ekledi.
SİVİL HABER
Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2014, 15:03