Türkiye'nin bölgesinde liderlik iddiasını artıracak ve terörle mücadelede ordunun gücünü katlayacak projelerin tamamlanma tarihleri netleşti. Savunma Sanayii Müsteşarlığının yeni hazırladığı stratejik plana göre milli tank Altay'ın ilk prototipi 2015 yılı sonunda tamamlanacak. Muharip gemi MİLGEM-S projesi kapsamındaki ilk gemi 2016, ATAK helikopteri 2013, insansız hava aracı ANKA 2014 yılı sonuna kadar envantere alınacak.
Türk savunma sanayi, son yıllarda yaptığı büyük atılımla birçok alanda başarılı projeleri hayata geçirdi. Türkiye'yi savunma liginde sınıf atlatacak milli tank, milli uçak, milli uydu, milli gemi, milli helikopter gibi büyük projeler, kararlıkla devam ediyor.
AA muhabirinin, Türk savunma sanayinin önümüzdeki 5 yılını planlamak üzere hazırlanan Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) 2012-2016 Stratejik Planı'ndan derlediği bilgilere göre, SSM'de 2011 yılı itibariyle 280'in üzerinde proje yürütülüyor.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nca geçen yıl sözleşmesi imzalanmış projelerin toplam bedeli 27 milyar 301 milyon dolara ulaşıyor. Stratejik plana göre Türkiye'nin önümüzdeki 5 yıl içinde savunma sanayi liginde ilk 10 ülke arasına girmesi hedefleniyor.
Türkiye'nin 2016 yılında savunma ve havacılık sanayii ihracatının 2 milyar dolara, sektör cirosunun 8 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.
5 ayrı bölgeye savunma sanayi irtibat ofisleri kurulacak
Önümüzdeki 5 yıl içinde ihracat ve tanıtım faaliyetlerinin koordinasyonu için Orta Doğu, Uzak Doğu, ABD, Kafkasya-Orta Asya, AB-NATO bölgelerinde savunma sanayi irtibat ofisleri kurulması öngörülüyor.
Planda, savunma sanayi alanında yürütülen belli başlı büyük projeler ve bu projelerin tamamlanma tarihlerine de yer verildi.
Buna göre, ismini Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan alan ve projesine 2007 yılında başlanan üçüncü nesil ana muharebe tankı Altay'ın 1 adet prototipi, 2015 yılı sonuna kadar üretilmiş olacak.
Türkiye'nin MİLGEM-S seri üretim projesi kapsamındaki ilk muharip gemisi de 2016 sonuna kadar Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınacak. Özgün denizaltı geliştirilmesine ilişkin fizibilite çalışması da 2015 yılına kadar tamamlanacak.
ATAK helikopteri, 2013 yılı sonuna kadar, yerli genel maksat helikopterleri de 2016 yılı sonuna kadar envantere alınacak. 5 yıl içinde özgün hafif genel maksat helikopteri tasarımı da tamamlanacak.
Türk mühendislerinin yaklaşık 5 yıl üzerinde çalışarak geliştirdiği milli piyade tüfeğinin seri üretimine bu yılın Temmuz ayında başlanacak.
Jet uçağımızın tasarımı 2 yıl sonra tamamlanacak
2014 yılı sonuna kadar Jet Eğitim Uçağı ve Muharip Uçak konsept tasarımı tamamlanacak. TUSAŞ tarafından tasarlanan eğitim uçağı Hürkuş, 2015 yılı sonuna kadar envantere alınacak.
Adını efsanevi masal kuşu Zümrüd-ü Anka kuşundan alan Türk yapımı insansız hava aracı ANKA ve taktik insansız hava aracı, 2014 sonuna kadar envantere girecek.
Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi 2012 yılı sonuna kadar, Orta Menzilli Tanksavar silah Sistemi 2013 yılı sonuna kadar envantere alınacak. Türkiye'nin füze teknolojisinde önemli bir aşaması olarak gösterilen aktif lazer güdümlü füzesi ''CİRİT'', seri üretime alınarak 2013 yılı sonuna kadar ATAK Helikopterine entegre edilecek. Alçak ve Orta İrtifa hava Savunma Füze sistemleri 2016 yılı sonuna kadar tasarlanacak.
Türk yapımı radar gözlem uydusu 5 yıl sonra fırlatılacak
Stratejik plana göre radar gözlem uydusu geliştirilecek ve 2016 yılı sonuna kadar fırlatmaya hazır hale getirilecek.
Yüksek güç ihtiyacı olan kara platformları için Milli Güç Grubu (motor ve transmisyon) geliştirilecek, bunların 2016 yılı sonunda kritik tasarım (CDR) aşaması tamamlanacak.
Türkiye kendi jet motorunun prototipini ise 2016 yılı sonuna kadar üretecek.
Öte yandan, yerli bölgesel yolcu uçağı geliştirme faaliyetleri de takip edilecek ve bu faaliyetlere destek verilecek
Dev projeler için işbirliği kültürü oluşturulacak
Bu süreçte savunma sanayinde teknoloji tabanının geliştirilmesi yönünde proje ve faaliyetler yürütülürken ana yükleniciler, yan sanayi ve KOBİ'ler ile üniversite ve araştırma kuruluşları arasında etkin işbirliği kültürü oluşturulmasına yönelik her türlü çaba Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından teşvik edilecek ve desteklenecek.
Özellikle ana yüklenicilerin TÜBİTAK enstitüleri ve üniversiteler ile stratejik işbirliği anlaşmaları yapmaları teşvik edilecek.
Test merkezleri kurulacak
2016 yılına kadar tasarım ve geliştirme faaliyetlerini destekleyecek test ve sertifikasyon altyapısı planlanacak ve geliştirilecek. Oluşturulacak test altyapısı uluslararası düzeyde ve akredite olacak, mümkün olduğunca sivil ve uluslararası taleplere de cevap verebilecek. Bu amaçla Kara Araçları Test Merkezi, Yüksek Hızlı Rüzgar Tüneli, Hava Araçları Uçuş Test Alanı, Füze Sistemleri Test Alanı ve Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test Merkezleri kurulacak.
Kara araçları test ihtiyacına cevap verebilecek sivil ihtiyaçları da değerlendirecek şekilde otomotiv sanayicileri ile koordine edilerek kurulacak Kara Araçları Test Merkezi'nde, bir otomotiv ve mayın test merkezi kurulacak veya kurulmasına destek verilecek.
Yüksek Hızlı Rüzgar Tüneli: Hava araçları ve roket-füze-mühimmat projeleri ihtiyaçları doğrultusunda ses üstü rüzgar tüneli kurulacak veya bu yöndeki çalışmalara destek verilecek.
Hava Araçları Uçuş Test Alanı: Hava araçları projeleri ihtiyaçları doğrultusunda, havaalanı altyapısı, telemetri sistemi ve altyapıları ile birlikte uçuş test merkezi kurulacak.
Füze sistemleri Test Alanı: Hava savunma ve güdümlü füze projeleri kapsamında yüksek hızlı kamera, telemetre ve teodolit sistemi, hedef uçak altyapısı, atış alanı kontrol ve haberleşme sistemi vb. ekipmanlara sahip) bir test alanı kurulmasına destek olunacak veya kurulması faaliyetleri yürütülecek.
UMET: Türkiye'nin tüm uydu projelerine hizmet edecek Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test Merkezinin kurulumu 2013 yılına kadar tamamlanacak. Mevcut test laboratuvarlarında TÜRKAK veya uluslararası kuruluşlar tarafından akredite olması koşulu aranacak. Projelerde ortaya çıkan test ihtiyaçlarında öncelikle yurt içi kabiliyetler kullanılacak.
Haber Kaynağı : Haber7.com