Yeşillay'ın filmleri yönetimini karıştırdı

Yeşilay tarafından yaptırılan ve medyaya yansıdıktan sonra tepki çeken sigara filmi, 92 yıllık kurumun yöneticilerini de karşı karşıya getirdi.

Yeşillay'ın filmleri yönetimini karıştırdı

Yeşilay Başkanı Av. Muharrem Balcı, henüz tamamlanmamış olan filmin kendilerini yıpratmak için internete sızdırıldığını savunurken, Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Sırrı Arvas ise, "Yönetim kurulu senaryoyu uygun görmediği halde bu film çekildi" dedi.

Yeşilay Yönetim Kurulu tarafından hazırlatılan ancak medyaya yansıdıktan sonra büyük tepki toplayan sigara filmine Yeşilay Başkanı Av. Muharrem Balcı, açıklık getirdi.

Filmin yönetim kurulu kararıyla çektirildiğini açıklayan Başkanı Muharrem Balcı, "Bu filmin senaryosu yönetim kuruluna tek tek gönderildi. Beğenen de oldu beğenmeyen de. Ancak sonuç olarak bu filmlerin parasının ödenmesine yönetim kurulu tarafından karar verildi. Yani elimizde bununla ilgili yönetim kurulu kararı var'' dedi.

Medyaya yansıdığı gibi filme 40 bin TL vermediklerini belirten Balcı, "Bu filme 40 bin TL verilmiş değil. Toplam film sayısı 5 adettir. Bunlarda sigara, alkol, kumar, madde kullanımı ve internettir. Toplam 5 film var ve bunlar 15'er dakikadan oluşuyor. Dolayısıyla bir filme 40 bin TL vermiş değiliz. 5 filme 39 bin TL ödeyeceğiz. Bunun içinde iki tane de animasyon var. Bir de tiyatrodan filme geçiş için bir miktar ücret var. Yani bu beş filmin her birinin toplamı 6-7 bin TL civarına geliyor. Şimdiye kadar bu paranın yarısı ödendi yarısı da duruyor" diye konuştu.

Muharrem Balcı, filmi basına eski çalışanlarından birinin sızdırdığını iddia ederek, "Bu filmi yapımcı bize getirdi. Yeşilay ofisimizde bizimle daha önce çalışanlardan biri ki onunla da internet sayfamızı yapması için anlaşmıştık.

Bizi 7 aydır bekletiyor ve fahiş bir fatura getirince ödemedim. Bu arkadaş da herhalde bu filmi ve madde kullanımı filmini bazılarına vermiş. Kime vermiş nasıl vermiş bilmiyorum" dedi.

Filmin okullarda kesinlikle gösterilmediğini ifade eden Balcı, "Okullarda gösterilen sigara filmi değildi. Madde kullanımı filmiydi. Kaldı ki bu film henüz hamdı. Yani internete, gösterime, televizyona verilecek halde değildi.

Filmin henüz seslendirmesi bile tam yapılmadı. Bizim beğenimize sunulması üzere bu haliyle geldi. Henüz tamamlanmamıştı. Eğitimcilerimizden biri filmi bu haliyle alıp göstermiş olabilir ama onu da araştırdım. Bu film okullarda gösterilmemiş. Velev ki gösterilsin. Bakın eğer bu

filmde Yeşilay amblemi olmasaydı sadece birilerinin yaptırdığı komedi olarak kabul edilecek bir filmdi. Ama bunu piyasaya ben sürmedim. Birileri bunu kurumun aleyhine beni yıpratmak amaçlı piyasaya sürdü'' şeklinde konuştu.

"Benim yayına sürmediğim bir filmle ilgili böyle aleyhime karalama kampanyası var" diyen Balcı, "Bu kampanyaya ilgili bizim ilgimiz yok. Yeşilay böyle bir filmi piyasaya sürmedi sürmeyecek" dedi.

"BU FİLM BAŞTAN SONA SKANDALDIR"

Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Sırrı Arvas ise hiçbir yönetim kurulu üyesinin filmi onaylamadığını belirterek, söz konusu filmin Yeşilay Yönetim Kurulu'na senaryo olarak sunulduğunu, ancak hiçbir yönetim kurulu üyesinin senaryoyu onaylamadığını söyledi.

Filmin senaryosunun uygun olmadığını belirten Arvas, "Bir sigara filmi çekilecek, ancak bu senaryo uygun değildir. 'Senaryo düzelsin işin uzmanlarına sorulsun ona göre çekelim' denildi. Bu da yazılı ve sözlü olarak ifade edildi. Film çekildi, faturası

ödendi. Kullanılmayacak bir filmin neden faturası kesiliyor? Yönetim kurulu senaryoyu uygun görmemesine rağmen bu film çekildi. 'Efendim bu filmi çekmek uygun değildir' denildiğinde 'Şu anda elimizde başka imkan yok başka senaryo yok bunu çekeceğiz' denildi" dedi.

Filmin ücretinin ödenmesine tepki gösteren Arvas, şunları söyledi:

"Kullanılmayacak bir filmin ücreti neden ödeniyor. Yeşilay bağışla yürüyen bir kurum. Bu film çekildi, izlendi kendileri tarafından beğenildi. Eğitim sorumlusu tarafından da bir kaç okulda izlettirilmiş. Bize de mail atıldı. 'Sizin beğenmediğiniz film okulda beğenilmiş' diye mail yazıldı.

Daha sonra bu film Yeşilay'ın internet sitesini yapan arkadaşa verildi. Bunu al Yeşilay'ın sitesine koy denildi. Film tepki alınca da bu ham haliydi denildi. Hiç kimse ham filmin parasını ödemez. Hiç kimse filmi bitirip beğeniye sunmaz."

Mehmet Sırrı Arvas, filmde devlete ve sigara kullananlara hakaret olduğunu vurgulayarak, filmde geçen "Sigarayı içkiyi kumarı devlet yaygınlaştırıyor" ifadelerine katılmadıklarını söyledi. Arvas, "Biz bunu devletimizle milletimizle birlikte yapmaya çalışıyoruz.

Dolayısıyla Yeşilay'a bu kadar yardımcı olan destek olan devlete karşı bu tür şeyler yanlıştır. Sigara kullanıcılarına yönelik hakaretler var. Sigara içenler 'tütün kargaları' diye ifade ediliyor orada. Biz bu tür mücadele yöntemine karşıyız. Bu film baştan sona skandaldır, başka bir şey değil" şeklinde konuştu.

Yeşilay'ın bağışla geçinen bir kurum olduğunun altını çizen Arvas, "Türkiye Yeşilay Cemiyeti olarak bizler her yıl yeni filmler çekiyoruz. Geçen yıl gönderdiğimiz bir film 345 kanalda gösterildi ve insanlar bunu takdirle karşıladı. Yeşilay Yönetim Kurulu sigara filmi çekmek için bir karar aldı.

Bize bir senaryo geldi. Senaryoyu okuduk bunun uygun olmadığını sözlü ve yazılı olarak belirttik. Fakat buna rağmen bu film çekildi, parası da ödendi. Biz devletimiz ve milletimizle birlikte çalışıyoruz. Uygun bir film değildir Yeşilay'a hakaretti" dedi.

İHA

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209