6 ayda tamamlanması planlanan türbenin restorasyonu 2 yılda bitirilemedi. Türbenin etrafı brandalar ile çevrilirken, kapısına da "şantiye sahası girilmez" notu asıldı. Konuyla ilgili yetkililerin ağzını bıçak açmıyor. Tek Parti döneminde 25 yıl kapalı tutulan türbenin bugünkü hali tek parti rejiminin savsaklamalarını hatırlatıyor.
Herkes topu birbirine atıyor
"Eyüp Sultan Türbesi Restorasyon İnşaatı" işi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Yapı İşleri Müdürlüğünce 10 Ocak 2011 tarih ve 679 sayılı ihale komisyonu kararı ile Hassa Mimarlık Mühendislik İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. verildi. İhaleyi alan firma, 28 Ocak 2011 tarihinde restorasyona başladı. İşin 6 ayda tamamlanması öngörülüyordu. Ancak bu olmadı. Bugün 20 Aralık 2012. Yani işin başlama tarihi olan 28 Ocak 2011'den bugüne 23 ay geçmiş. Hassa Mimarlık konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınırken, adres olarak Fen İşleri Müdürlüğü'nü gösteriyor. Kimse restorasyonun neden bu kadar uzun sürdüğünü açıklayamıyor.
Tek parti dönemi sonrasında ilk defa bu kadar uzun süre kapalı kaldı
1925 yılında çıkartılan tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması kararıyla Eyüp Sultan Türbesi'ne de ziyaretçi yasağı getirildi. 25 sene türbe kapalı tutularak giriş izin verilmedi. Türbe tek parti dönemi sonrasında ilk defa bu kadar uzun süre kapalı kalıyor. Ne zaman açılacağı ise henüz belli değil.
2 yıla yakın süredir restorasyon sebebiyle kapalı olan Eyüp Sultan Türbesi'nin şantiye içindeki hali görenlerin yüreklerini sızlatıyor. 6 ayda bitirilmesi planlanan restorasyon bir türlü tamamlanamıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ihaleyle Hassa Mimarlık isimli şirkete verilen restorasyon işinin neden bu kadar uzun sürdüğü konusunda kimsenin ağzını bıçak açmıyor. Hassa Mimarlık konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınırken, adres olarak Fen İşleri Müdürlüğü'nü gösteriyor.
23 ay geçti hâlâ kapalı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında 26 Mayıs 2005 tarihinde imzalanan protokolle, Eyüp Sultan Türbesi'ne restorasyon yapılmasına karar verildi. 09 Aralık 2006 tarihinde de Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı Tarihi Çevre Koruma Müdürlüğü'nce restorasyon proje ihalesi yapıldı. Projeler ise Koruma Kurulunun 08 Temmuz 2008 tarih ve 1933 sayılı karan ile onaylandı. "Eyüp Sultan Türbesi Restorasyon İnşaatı" işi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü'nce 10 Ocak 2011 tarih ve 679 sayılı ihale komisyonu kararı ile Hassa Mimarlık Mühendislik İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.'ne verildi. İhaleyi alan firma, 28 Ocak 2011 tarihinde restorasyona başladı. İşin 6 ayda tamamlanması öngörülüyordu. Ancak bu olmadı. Bugün 20 Aralık 2012. Yani işin başlama tarihi olan 28 Ocak 2011'den bugüne 23 ay geçmiş.
Kültür Bakanlığı'ndan onay bekleniyor
Yüklenici firma ile İSKİ teknik elemanları tarafından türbede yapılan incelemede, türbe içerisindeki su kuyusunda sorunlar tespit edildi. Öte yandan türbeye yakın Sultan Reşat Caddesi'ndeki kanalı yağışlı havalarda yetersiz kaldığı belirtilirken türbe civarına atık su ve yağmur suyu kanalizasyon projeleri hazırlandı. Tüm bunların tamamlanıp, türbedeki tadilata devam edilebilmesi için Kültür Bakanlığı İstanbul II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün onayı bekleniyor. Edinilen bilgilere göre restorasyon işi bir yıl daha sürecek.
1950'ye kadar kapalı kalmıştı şimdi yine kapalı
1925 yılında çıkartılan tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması kararıyla Eyüp Sultan Türbesi'ne de ziyaretçi yasağı getirildi. 25 sene türbe kapalı tutularak giriş için izin verilmedi. 1950 yılında yapılan kanun değişikliği ile 19 türbe ziyaretçilerin iznine açıldı. Tek Parti sonrası dönemde açılan ilk türbe Eyüp Sultan Türbesi oldu. Türbe Tek Parti dönemi sonrasında ilk defa bu kadar uzun süre kapalı kalıyor. Ne zaman açılacağı ise henüz belli değil.
Türbe İslam müzesini andırıyor
Türbenin duvarlarında çok sayıda padişahın manzumeleri ve önemli hattatların levhaları bulunuyor. Her cephesi, altta sivri boşaltma kemerli dikdörtgen biçimli, üstte ise sivri kemerli pencerelerle aydınlatılan türbenin içi ve dışı 16. ve 17. yüzyılın en güzel çinileriyle süslü. Türbenin ziyaret salonunda, Hz. Muhammed'in ayak izinin bulunduğu bir pano da yer alıyor. Sultan Abdülhamit Han da türbeye ilgi gösteren padişahlardandı. Türbenin kapı ve pencere kanatlarını yenileten Abdülhamit Han, türbeye ayrıca tunç kapı kanatları önüne kendi eliyle yaptığı sedef kakmalı parmaklıklı kanatlar koydurdu. Restorasyon sırasında bütün bu İslami eserlerin korunup korunmadığı ise merak ediliyor.
Eyüp Sultan Hazretleri kimdir?
Ebu eyyûb el-Ensarî Hazretleri. Peygamberimiz Mekke'den Medine'ye göç ettiği zaman evinde ilk misafir eden sahabidir. Katıldığı en son sefer, hicri 49 (669) tarihinde Müslümanlar tarafından gerçekleştirilen İstanbul kuşatmasıdır. Kuşatmaya katıldığı zaman yaşı sekseni geçmişti. Ordu ile beraber İstanbul önlerine geldi ve şehrin fethedilmesi için büyük gayret gösterdi. Ancak bir sonuç alınamadı. Bu arada kendisi ağır bir şekilde hastalanarak yatağa düştü.
Bir vasiyetinin olup olmadığı sorulduğunda İslam ordusunun surlara yaklaşabileceği en ileri noktaya defnedilmeyi arzuladığını söyledi. Kuşatma esnasında vefat etti ve vasiyeti aynen yerine getirildi. İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet Han'ın hocası Akşemseddin tarafından mezarı bulundu ve üzerine türbe yapıldı. Türbe yaptırıldıktan 5 yıl sonra 1458 yılında Fatih Sultan Mehmet'in inşa ettirdiği Eyüp Sultan Camii ibadete açıldı. Türbe ve cami, 1766'da meydana gelen depremde büyük hasar gördü.
Türbe, 1. Ahmet, 3. Selim ve 2. Mahmut dönemlerinde onarıldı.
Kaynak://www.milligazete.com.tr/haber/eyup-sultan-a-restorasyon-engeli-258774.htm