Türkiye'nin En Büyük Mimar Buluşmalarından Biri Gerçekleşti.
Tüm Mimarlar kahvaltıda buluştu.12 Şubat Pazar günü, İBB Topkapı Sosyal Tesislerinde, Tüm Mimarlar Platformunun organize ettiği programa ilgi oldukça yüksek oldu. Çok sayıda sivil toplum örgütünün temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve İstanbul, Trakya ve Yalova bölgelerinden birçok meslektaşımız toplantıya iştirak etti. Mimarlar Odası 42. dönem seçimleri öncesinde yapılan bu büyük toplantı mimarlık ve mimarlık ortamının masaya yatırıldığı bir konferans havasında geçti.
Program açılış ve selamlama konuşmaları ile başladı. Mimarlık örgütleri temsilcilerinin konuşmaları ile devam etti. İlk sözü, Mimar ve Mühendisler Gurubu Başkanı Avni Çebi aldı.Yapılan çalışmaların öneminden bahsetti. 16:9 İstanbul kulelerini göstererek siluet tahribatı karşısındaki duruş sayesinde Marmara Denizi’nden Ayvansaray’a kadar bir alanda yapılacak kulelerin önüne geçildiğini, Tarihi yarımadanın etrafında gökdelenlerden oluşacak ikinci bir surun önlendiğini ifade etti.
Birleşmiş Mimarlar Derneği Başkanı Yunus Fırat Aydın, Mimarlar Odası faaliyet raporu üzerinden yaptığı konuşmasında, yapılanları ve yapılmayanları çarpıcı bir şekilde özetledi.
Ak Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş sivil toplum çalışmalarının ve rekabet ortamının önemini vurgulayan bir konuşma yaptı
TUMİP Tüm Mimarlar Platformu Başkanı Ali Reyhan Esen, hali hazır durumu, yapılması gerekenleri, Tüm Mimarlar Platformunu ve göreve geldiklerinde neler yapacaklarını anlattı.
Sonrasında Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Bölümü, Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuran Kara Pilehvarian söz aldı. Platforma olan inancını ifade etti. Meslektaşlarını, arkadaşlarını, öğrencilerini burada görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Odanın birinci önceliğinin mimarlık olması gerektiğini, yaşanılır güvenli ve konforlu çevreler için çaba gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Odanın tüm meslektaşlarını kucaklamasını, onlara sığınılacak bir yuva olmasını gerektiğini vurguladı.
Programın devamında serbest kürsüye geçildi. Ümit Ünal, Ertaç Öner, Selahattin Kayaman, Teknik Elemanlar Derneği adına Mehmet Şimşek Deniz, Ülkü-Tek adına Yüksel Yalçın, Beyaz Çizgi Derneği ve Marmara Çalışanlar Federasyonu adına Melek Dönmez söz aldı.
Söz alan misafirler, mimarlar, mimarlık mesleğinin genel durumu, İstanbul’un geleceği, deprem, kentsel rehabilitasyon/dönüşüm, bakanlık nezdindeki yeni uygulamalar ve kanun hazırlıkları hakkındaki düşüncelerini ifade etti.
Program, teşekkür ve başarı dilekleriyle sona erdi. Bir sonraki hafta, 19 Şubat Pazar günü mimarlar odası Karaköy Binasında yapılacak seçimde buluşmak temennisiyle kapanış gerçekleşti.
Tüm Mimarlar Platformu Başkanı ve Mimarlar Odası 42. Dönem Başkan Adayı Ali Reyhan Esen’in konuşmasından satırbaşları:
Hali hazır durumda bir yenilenmeye gidilmesi şarttır. Temsil gücü yüksek, etkili ve nitelikli bir yönetim özgür düşünce ve diyalog ortamında tesis edilebilir. Odaların ideolojilerin veya iktidarların kontrolünde olması halinde mimarlara ve mimarlık mesleğine katkı sağlaması mümkün değildir. Bugüne kadar hakim olan çatışmacı tutumdan dolayı, mimarlar odası merkezi irade ve yerel yönetimlerin politikaları karşısında etkin ve yol gösterici bir rol üstlenememiştir. Kurumlar arası işbirliğinin tesis edilememiş olması, şehirlerimizin bugün geldiği durumun müsebbibidir.
Hazırlığı yapılan kanun hükmünde kararnamelerle odaların bakanlık kontolüne alınmak istenmesi de kabul edilemez bir durumdur.Odalar doğaları gereği müstakil olması gereken kurumlardır.Üyelerinin özlük haklarını koruyan, meslek hukukunu oluşturan, meslek politikalarına yön veren, gerektiğinde muhalefet eden, irade gösteren sivil toplum örgütleridir.
Yakın zamanda kültür ve tabiat varlıklarının birbirinden ayrılarak farklı bakanlıklara bağlanmasıyla nihayete eren bir süreç yaşanmıştır. Mimarlık, dünyasında böyle parçalanmalar düşünülemez. Mimari, şehircilik, koruma, estetik, sanat ayrılmaz unsurlardır
İstanbul’da göz ardı edilemeyecek bir deprem gerçeği vardır.Mevcut yapı stoğunun hâli ortadadır. Yaşanacak bir felaketin faturasını ödemeye ne İstanbul’un ne de Türkiye’nin gücü yetecektir. Kentsel rehabilitasyon ve dönüşüm çalışmaları ivedilikle gerçekleştirilmelidir. Hiçbir sorumlunun, kapris yapma, ayak sürüme, diğerine tahakküm etme veya masadan kaçma lüksü yoktur.
Tüm Mimarlar Platformu Tanıtım ve Medya Birimi www.tumip.org
Kahvaltılı toplantımızla ilgili daha fazla bilgi videolar için facebook sayfamızı ziyaret ediniz.
SİVİL HABER