Nietzsche’yi (Niğçe ya da Niçe diye okunuyor) roman kahramanı İbrahim’le buluşturan Ali Aygün, eseri kendi ifadesiyle “bir romandan çok gelecek kuşaklara gönderilmiş felsefi bir uyarı mektubu” olarak görmekte.
Ali Aygün, Friedrich Nietzsche’nin “Böyle Buyurdu Zerdüşt” adlı eserinden mülhem, eserine “Böyle Buyurdu Nietzsche Enel Hakk” adını vermiş. Hatta Aygün, yazı faaliyetlerini bile adlı şahsi sitesinde sürdürüyor.
Ali Aygün’e göre Alman filozof Nietzsche toplum ve dünya barışının kaynağı konumunda. Tıpkı Mevlana, Yunus Emre, Muhyiddin-i Arabi ve Hallac-ı Mansur gibi.
Eserinde Nietzsche’ye “Enel Hakk” dedirten Ali Aygün, romanıyla ilgili şu sözlere yer veriyor: “Bir romandan çok gelecek kuşaklara gönderilmiş felsefi bir uyarı mektubu. Doğmamış bütün çocuklara, insanlığın yedi göbek ötesine kadar tüm yavrulara, kısacası doğmuş, doğmakta olan ve doğacak tüm “ben”lere, insanın yeryüzünde nesne değil de özne olması gerektiğine karar verecek kadar zeki olan tüm bireylere, özellikle de içerisinde yaratıcı bir cevherle doğan üst-insanlara yollanmış evrensel bir mektuptur.
Ayrıca çağlar boyunca eksik olmamış, en başta akıl özgürlüğü olmak üzere daima bireysel özgürlükleri sınırlayarak insanı tekrar hayvan seviyesine indirip köle yapmak isteyen düşüncelere, inançlara, yönetimlere, bu baskıcı yapının temsilcisi olarak kendilerine koşulsuz itaat edilmesini bekleyen ve bu davranışlarıyla ilahlık taslayan filozoflara, din adamlarına ve devlet başkanlarına karşı zeki bireylerin önlem almasını sağlayacak bir ‘Erken Uyarı Sistemidir’. Kısacası bu kitap, Hallac-ı Mansur, Muhyiddin-i Arabi, Mehmet Akif ve Nietzsche gibi “Ben”in “Biz”e, “birey”in “sürü”ye başkaldırısında önemli bir rol oynayacak sihirli bir formüldür…”
Haber Kaynağı : Haber7.com