Yeni yılın ikinci ayında Haber 7’nin başına geçen İbrahim Erdoğan Haber7’de neler olacak sorularına cevap verdi.
Erdoğan teknik alt yapı ve tasarımda değişikliğe gidileceğini söyledi, yazar kadrosuna uzman isimlerin katılacağını açıkladı.
Uzun yıllar televizyon haberciliğinin içinde bulunan İbrahim Erdoğan Haber 7’nin halktan yana tavrının devam edeceğinin altını çizdi, özel haberciliğe önem vereceklerini söyledi.
Yorumculara da mesaj veren Haber 7 Genel Yayın Yönetmeni, “Şu bir gerçek ki, Haber7'yi kendi emelleri için kullanmak isteyenler, bizden özgürlükçü ve tavizkar olmamızı beklemesin. Görüş ve eleştiri başka bir şey. Salvo ve ideoloji başka bir şey. Hele hele saldırı ve hakaret daha başka bir şey.” ifadelerini kullandı.
İşte Haber 7’de neler olacak sorularına en yetkili ağızdan verilen cevaplar:
İbrahim Erdoğan kimdir?
Rize'de doğdum. Liseden sonra İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinde okudum. Gazetecilik bölümünden 1995'de mezun oldum. Üniversiteye başladığım yıl gazetecilik hayatım başladı. Yazılı basın, aynı yıllarda Radyo deneyimi, TRT'de bir dönem muhabirlik ve 1992 yılında STV'
de haber editörlüğü ve program sunuculuğu ile görsel medya serüvenim başladı. 1995 yılında Kanal7'ye geçerek Dış Haberler Müdürlüğünü üstlendim. 1999 yılında İstihbarat Müdürü, 2001 yılında Haber Müdürü oldum. Bu görevi 2012 yılının ikinci ayına kadar sürdürdüm. Bu hızlı tempo içinde 95 yılında evlendim.Taha ve Baha isimli iki oğlum var.
GÜÇLÜ BİR KADROYA SAHİP
Haber7'de neler değişecek?
Hem yazılı hem de görseli içinde barındıran önemli bir mecra burası. Haber7 kadrosu, gücü, etkinliği, içeriği, erişim ağı ile hak ettiği platformu yakalamış ender merkezlerden biri. "Bu noktada haber var" sloganıyla çıktığı yolda kalıcı bir yer edindi, ilgi ve itibar gördü. İyi ve hızlı bir habercilik anlayışıyla uzun yıllardır hak ettiği yeri yakaladı ve bu yerini korudu. Yayın hayatına başladığı yıllardan bugüne hep ehil ellerde oldu. Ünal Tanık, Yaşar İliksiz, Osman Ateşli, Yahya Gür, Ferhat Esnek, Hakan Göksel, Ersin Çelik, gibi usta isimler Haber7'nin serüveninde kilometre taşları oldu. Haber 7 iyi bir çalışma kadrosuyla hep yoluna devam etti.
Çalışma ortamı ve mekan olarak da hep kıskanılan bir kurum oldu Haber7.
TEKNİK ALT YAPI VE TASARIMDA DEĞİŞİKLİK
Bu azim, ilkeler ve kararlılıkla yoluna devam edecek. İyi bir teknik altyapıya sahip hızlı bir habercilik anlayışı vazgeçilmezimiz olacak. Yazılımımız değişiyor, ekran yüzümüzde de kısmı değişiklikler düşünüyoruz. Bize özgü çalışmalarla herkesi kucaklayan, okuyucusuyla her platformda buluşan, daha çok arazide olan bir yapı tasarlıyoruz. Objektif olmalı, her kesimin buluşma noktası olmak, tarafsız ama ilke ve kutsallarından yana taraf olan çizgimiz vazgeçilmezlerimiz olacak.
Elbette bir kısım değişiklikler olacak. Özümüz ve sözümüz değişmeyecek. Değişmeyen tek şey değişimdir.
YAZAR KADROSUNA YENİ İSİMLER
Yazar kadrosunda yeni bir yapılanma düşünülüyor mu?
İddia ediyorum ki en iyi yazar kadrosu bizde. Her alanda mükemmeli yakalamış bir usta kalem ekibimiz var. Ama bu bizim yeni isimlere kapalı olduğumuz anlamına gelmez.İkinci bir Mehmet Acet, Osman Özsoy, Mustafa Yürekli, Nevzat Tarhan, M.Ali Bulut, Esra Elönü, Mehtap Kayaoğlu gücümüze güç katar düşüncesindeyim. Kalemini takdir ettiğimiz usta isimlerle ciddi görüşmeleriniz var. Bu mükemmel kadroya yeni yıldızlar ilave etmek okuyucuya olan sorumluluğumuzdur. Bizi izlemeye devam edin.
Tasarım ve altyapıda değişiklik olacak mı? Ne gibi değişiklikler olacak?
DAHA HIZLI, DAHA DİNAMİK BİR SİTE…
Yeni bir yazılım olmaz ise olmazdı. Bu anlamda ülkemizin en önemli kadrolarından biriyle çalışma kararı aldık. Yeni yazılımımız hızla devam ediyor. Bir-iki ay gibi kısa bir sure sonra yeni yazılımımızla okuyucunun karsısında olacağız. Bununla tasarımımızda da birlikte bir kısım değişiklikler planlıyoruz. Çok kısa bir süre sonra takipçilerimiz,daha hızlı erişebilecekleri, daha rahat sörf yapabilecekleri, göz zevklerine uygun, dolu dolu görseli ve haberi olan bir siteyle karşı karşıya olacaklar. En iyisi için üzerinde gece gündüz çalışıyoruz. Daha soft, daha hızlı, daha dinamik, daha dolu, daha etkili bir siteyle yolumuza devam etmek istiyoruz.
Metinle birlikte görüntü, görsellik üreten bir yapılanma planlıyoruz.
2012 HABER7’NİN YENİDEN DOĞDUĞU YIL OLACAK
Editöryal anlamda neler değişecek?
İyi yetişmiş ve mükemmel bir editör kadromuz var. Öyle ki, her biri kendi alanında yeni bir site yönetebilecek durumda. Bu etkin kadroya takviyelerimiz mutlaka olacaktır. Çünkü, önümüzdeki aylarda hayata geçecek başka projelerimiz var. Spor ve Ekonomi sitelerimiz daha erken olmak üzere, kadın-aile-saglık-medya-teknoloji-otomobil vb. Birçok alanda alt sitelerimiz yayın hayatına başlayacak. Çok güzel işler yapmak için şevk ve heyecanımız var. Bütün ekip konsantre olmuş durumdayız. Motivasyonumuz bizi gayrete sevk ediyor. 2012 yılı Haber 7'nin yeniden doğduğu yıl olacak.
HALKTAN YANA TAVRIMIZDAN ÖDÜN VERMEYİZ
Yayın politikasında bir değişiklik olacak mı?
Saygın ve etkin politikası var Haber 7'nin. İçerik, tasarım, etkinlik ve gündem belirleme noktalarında kısmi eksikleri var. Biz o tarafları üstünde yoğunlaşmak istiyoruz. Belirlenmiş gündem elbette ki var. Ama biz daha çok gündem belirleyen olmak istiyoruz. Gazetecilik ilkelerimizden asla taviz vermeyiz. Olmazsa olmazlarımız mutlaka var. Dokunulmazlarımız bizimdir. Kutsallarımıza sahiplik ve halktan yana tavrımızdan kimse ödün vermemizi beklemesin. Yayın hayatına başladığımız günden bugüne süregelen bu çizgideki yayın politikamız kesintisiz devam edecek.
ÖZEL HABER ÖNCELİĞİ
İnternet haberciliğine yöneltilen "kopyala-yapıştır" habercilik eleştirilerini gerçekçi buluyor musunuz? Bu konuda bir çalışmanız olacak mı?
Haber dediğiniz şey olanı anında ve doğru şekilde aktarmaktır. Haberde yorum olmaz. Beslendiğiniz kaynakların metinleri kastediliyorsa kısmen bu eleştirilere katılırım. Ancak böylesi teknik ve bilgi haberleri hemen her yayın organında karsınıza bu sekliyle çıkar. “Ankara'da kaza oldu. İki kişi öldü,beş yaralı var.Kaza nedeni şudur ve yeri de şurasıdır” bilgisini başka nasıl verebilirsiniz? Kastım bu tür haberlerdir. Ancak bunun dışındaki duyum, bilgi, özel haber, yorum haber, dosya haber çalışmalarında böyle bir şey söz konusu bile olamaz. Rutin mutlaka olmalı ama asıl politika ve kimlik, etkinliği de beraberinde getiren bu özel çalışmalardadır. Bizim gayretimizle titizlikle bu özel alanda çalışmak olacaktır.
GÖRÜŞ BİDİRMEK BAŞKA, HAKARET ETMEK BAŞKA ŞEY…
Okur yorumlarıyla ilgili farklı görüşler var. Kimileri okur yorumlarını, acımasız bulurken, kimileri de yeni medya düzeninin vazgeçilmezi olarak görüyor. Siz okur yorumlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Okur yorumları bizim aynamız. Nasıl göründüğümün bize geri dönüşümü. Olmazsa olmaz. Kıymetli ve çok değerli. Hakaret, küfür, tehdit içerenler hariç tüm yorumlar baştacı. Bir anlamda check-up ve öz eleştiri. Yorum özgürlüğünü mecra olarak kullanıp rakip ve düşmanlarına mesaj gönderme alanı olarak görmek isteyenler olabilir. Hele hele kritik gündemlerde. Bence asıl dikkat edilmesi gereken nokta burası. Biz dahil hiç bir yayın organı böyle bir operasyona izin vermemeli. Şu bir gerçek ki, Haber7'yi kendi emelleri için kullanmak isteyenler, bizden özgürlükçü ve tavizkar olmamızı beklemesin. Görüş ve eleştiri başka bir şey. Salvo ve ideoloji başka bir şey. Hele hele saldırı ve hakaret daha başka bir şey.
İNTERNET YAZILI BASINI EZEREK İLERLİYOR
Geleneksel medyadan yeni medya düzeni içindeki en aktif mecralardan biri olan internet haberciliğine geçtiniz. İlk gözlemlerinizi anlatır mısınız? Televizyon haberciliğiyle benzerlikler, farklar nelerdir?
İnternet haberciliği elbette ki bambaşka bir dünya. Bir kere daha hızlı, daha devingen, daha alanı geniş. Her daim karşınızda 20 bin insan olduğunu düşünerek adımlarınızı atmak zorundasınız. Burada her şey haber. Görüntü haber, fotoğraf haber, bilgi haber. Haber, haber, haber... Ama tv öyle değil. Görüntü belirler haberinizin içeriğini de, kurgusunu da, mesajını da. Tv daha erken tüketiyor emeği, çalışmayı. Ama internet ortamında hemen her bilgiye, her habere istediğiniz zaman ulaşabiliyorsunuz. O sihirli kutu her zaman farklı. Albenisi, etkinliği, gücü ve sihri tartışılmaz. Kıyas bile kabul etmez. İnternet daha çok yazılı basını ezen bir hızla ilerliyor. Gazetelerin tirajını ve etkinliğini de kemiren bir alan. Her geçen gün bu etkisini daha da arttırıyor. Bu ülkede en çok satan gazetenin tirajından kat kat fazla günlük tekil ziyaretçisi olan onlarca site var. Haber7'de günlük 1 milyona yaklaşan tekil ziyaretçisi ile tirajı yüksek olanlar arasında.
İnternet yayıncılığı hep gazeteyi bitirir mi? " diye soruluyor. Siz buna katılıyor musunuz?
Gazete bambaşka bir ortam. İnternet sadece bu ortamın ziyaretçisini düşürür. İnternete "Gazetenin kurdu" denilemez. Etkinlik olarak internet önde olabilir, cazibesiyle,hızıyla ilgi odağı olabilir. Bu ortam bir gazete asla olamaz.
Haber Kaynağı : Haber7.com