Başbakan Yardımcısı Atalay, KKTC'de Bayrak Televizyonu'na (BRT) yaptığı açıklamada, Türkiye'den getirilecek suyun depolanacağı Geçitköy Barajı'nın temel atma törenine değinerek, asrın projesinin ekonomiden çok siyasi mesaj verdiğini vurguladı.
KKTC'deki temaslarına değinirken, önde gelen sektör temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirdiğini kaydeden Atalay, "Rektörlerle, turizmcilerle görüştük. Sorunları var mı, ne yapabiliriz diye konuştuk. Turizmcilerle yapılan toplantıya Başbakan'ın da (KKTC Başbakanı İrsen Küçük) katılması sektör açısından da faydalı olmuştur" dedi.
Görüşmelerden çıkan genel mesajın, "KKTC büyüyor. Geleceğe emin adımla yürüyor" olduğunu belirten Atalay, KKTC'ye yapılan yatırımın bir riski olmadığını ve KKTC'nin bugünkü şartlardan daha iyi olacağını söyledi.
-Kıbrıs müzakereleri-
Kıbrıs müzakere sürecine de değinerek, Türkiye ve KKTC'nin müzakerelerden olumlu sonuç beklediğini ifade eden Atalay, "1 Temmuz tek başına Rum'un dönem başkanlığıyla başlamasın. Bu çok kötü olur. BM nezdindeki çalışmaların başarılı olmasını istiyoruz. Ama kimse ilelebet gelecek belirsizliği içinde yaşayacak bir toplum beklemesin" diye konuştu.
Beşir Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile yaptığı görüşmelerinde her zaman Kıbrıs konusunun da gündeme geldiğine işaret etti.
Kıbrıs konusunda çoklu konferans yapılması gerektiğini kaydeden Atalay, şöyle devam etti:
''Çoklu konferansın yapılması lazım. Türkiye, Yunanistan, İngiltere ve Kıbrıs'taki taraflar bir araya gelip ciddi bir değerlendirmeye başlaması lazım. Bu en azından umut olur. Bu olmadan müzakereler verimsiz giderse sadece umutsuzluk getirir.''
KKTC'de uygulanan ekonomik programla ilgili de değerlendirmede bulunan Atalay, ekonomik programın birinci 3 yılının bu yıl biteceğini ve gelecek yıl yeni 3 yıllık programın başlayacağını belirtti. Birinci dönemin çok verimli geçtiğini, dünyada yaşanan ekonomik krizde KKTC ekonomisinin her yönden iyi gittiğini aktaran Atalay, ekonomik uygulamanın devam etmesi gerektiğini belirtti.
Bu dönemde KKTC hükümetinin önemli güçlü kararlar aldığını anımsatan Atalay, ekonomik programın hazırlanması, uygulanması ve denetlenmesinde sivil toplum örgütlerinin de katkı vermesini istedi.
Bazı ekonomik programların fedakarlık istediğine işaret eden Atalay, bazı siyasetçilerin "Türkiye istedi yaptık" demelerini eleştirdi ve "Biz niye isteyelim. Sadece burası için. AK Parti olarak da biz de ciddi ve ağır bir program uyguladık. Başka türlü de olmuyor'' dedi.
Atalay, sivil toplum örgütlerinin yeni dönem program içerisinde daha fazla söz hakkı olması gerektiğini belirterek, "Onların da görüşleri sorulsun. Katkı koyarlarsa daha çok iyi olur" dedi.
Haber Kaynağı : Haber7.com