Aslıhan Altay Karataş ve Fazlı Şahan'ın haberi
KCK soruşturmasıyla ilgili ifadeye çağrılan MİT Müsteşarı Hakan Fidan dün öğle saatlerinde Çankaya Köşkü'ne çıktı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Fidan'ın görüşmesi yaklaşık 1,5 saat sürdü. Fidan, akşam saatlerinde ise Başbakan Erdoğan tarafından kabul edildi.
DEĞİŞİKLİK TALİMATI İDDİASI
Başbakanlık'ta dün yoğun bir görüşme trafiği yaşandı. Başbakan Erdoğan, ilk olarak Adalet Bakanı Sadullah Ergin'le bir araya gelirken, daha sonra haftalık olağan görüşme çerçevesinde Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'le görüştü. Adalet Bakanı Ergin'in, Orgeneral Özel'in ardından Başbakanlık merkez binaya ikinci defa gelmesi dikkat çekti.
Binaya protokol kapısı yerine, arka tarafta bulunan C kapısından giriş yapan Adalet Bakanı Ergin'in elinde, Ceza Muhakemeleri Kanunu kitapçığının bulunduğu görüldü. Başbakan Erdoğan görüşmenin ardından Çankaya Köşkü'ne çıktı. Erdoğan-Gül görüşmesi yaklaşık 1 saat sürdü. Daha sonra Resmi Konut'a geçen Başbakan, Hakan Fidan'ı kabul etti. Bu görüşme de yaklaşık 1.5 saat sürdü. Görüşmelere ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.
YENİ BİR DÜZENLEME ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR
Başbakan Erdoğan ile Ergin'in görüşmede MİT Yasası'nın teşkilat mensuplarının yargılanmasını düzenleyen 26. maddesini ele eldıkları ve bu konuda yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıkları öğrenildi.
Görüşmede hukuki açıdan yapılabileceklere ilişkin yol haritasının belirlendiği, acil olarak yapılacak düzenlemeyle MİT mensuplarının yargı karşısında koruma altına alınacağı, böylece CMK 250. madde ile yetkilendirilen ağır ceza mahkemelerinde yargılanmalarının önüne geçileceği belirtildi.
Mevcut yasanın 26. maddesinde "MİT mensuplarının görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan ötürü haklarında cezai takibat yapılması Başbakanın iznine bağlıdır" ifadesi yer alıyor.
TASARIYA ASKER DE DAHİL
MİT mensuplarının yargı karşısında Başbakanlık izni haricinde hesap vermesinin önüne geçecek tasarıya 'askeri personelin de' dahil edileceği öne sürüldü.
Başbakan'ın talimatıyla hazırlanan tasarıya göre CMK 250. maddede yapılacak değişiklikle MİT çalışanlarına 'yargı zırhı' getirilecek. İddiaya göre, bu düzenleme istihbaratla ilgili askeri personeli de kapsayacak.
YENİ PAKETE EKLENEBİLİR
MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın 'şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağırılmış olması, "Özel yetkili savcıların buna yetkisi var mı?" sorularına yol açtı. CMK 250. madde, özel yetkili savcılara bu konuda geniş yetkiler tanıyor. Sözkonusu maddenin üçüncü fıkrasına göre, 'şüpheli, görev ve sıfatı ne olursa olsun özel yetkili cumhuriyet savcısı tarafından ifadeye çağrılabiliyor'. 251. maddenin birinci fıkrasına göre de savcıların doğrudan soruşturma yapma yetkisi var. Mevcut kanunlar, herhangi bir soruşturma kapsamında bir müsteşarın ifade için çağrılmasına imkan tanıyor. Ancak 'istihbarat görevi' için terör örgütü içine sızan MİT ajanlarının durumu ve KCK soruşturmasıyla ilgili gelişmeler üzerine Ankara'da bazı formüller üzerinde çalışılıyor. Yargının hızlandırılması amacıyla TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmekte olan pakete bu konuya ilişkin bazı maddelerin eklenmesi planlanıyor. İddiaya göre, yapılacak düzenlemenin ardından Başbakan'ın izni haricinde savcılar, herhangi bir MİT mensubunu ifadeye çağıramayacak.
Haber Kaynağı : Haber7.com