AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında toplanan Komisyon, ''Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Yasa Tasarısı''nı ele aldı.
Kuzu, 155 ülkede yaşayan 5 milyondan fazla vatandaşın yarısından fazlasının seçmen olduğunu belirterek, son yapılan seçimde 129 bin vatandaşın oy kullandığını, bunun çok düşük bir rakam olduğunu kaydetti.
Yurtdışındaki Türk vatandaşlarının oy kullanmasının yıllardan beri çözülemeyen bir sorun olduğuna işaret eden Kuzu, ''Yurtdışındaki vatandaşların oy kullanması, tam bir eziyet. Bu nedenle oy kullanma oranı yüzde 5'te kaldı. Son yapılan düzenlemelerle mektupla oy kullanmayı getirdik, ama Anayasa Mahkemesi bu konuda doğru bir karar vermedi ve düzenlemeyi iptal etti'' dedi.
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, yurtdışındaki vatandaşların bulundukları yerlerde oy kullanamamalarının, demokrasi açısından eksiklik olduğunu savunarak, tasarıyla önemli bir adım atıldığını söyledi.
Tasarının 5 ayrı yasada değişiklik yaptığına işaret eden Kart, ''Dışişleri Bakanlığı ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile ilişki, görev paylaşımı konusunda kaygılarım var'' dedi.
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da tasarıyla ilgili görüşlerini ifade ederken, geçmişte yurtdışı oylarının bir ilde seçim sonucunu değiştirdiğini, bir milletvekilinin bu oylarla seçilebildiğine işaret etti. Tasarıyla yurtdışı seçmenlerin oy hakkının teminat altına alınmadığını savunan Bal, birçok düzenlemenin yanlış olduğunu söyledi.
Bal, ''Düzenleme, seçim mevzuatımızın temel ilkelerine, onlarca yıl uygulanarak gelen sistemi ortadan kaldırabilecek niteliktedir. Yeni sorunlar yaratmamalıyız. Bu düzenleme uygulanabilir değil'' dedi.
''Siyasal rengi olmayan bir konu...''
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yurtdışında vatandaşların oy kullanmasıyla ilgili daha önce çıkarılan yasanın uygulamasındaki güçlüklerin aşılması için konunun masaya yatırıldığını belirterek, ''Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, YSK bu işin içinde oldu. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı da bunun koordinasyonunu yaptı. Yasanın nasıl uygulanabilir hale getirebileceği üzerinde duruldu'' dedi.
Tasarıdaki düzenlemeler hakkında bilgi veren Bozdağ, ''Tasarı, vatandaşlarımız nasıl daha iyi ve rahat oy kullanabilir yaklaşımıyla hazırlanmıştır''' diye konuştu.
Yurtdışında yaşayanların bir kısmının Türk vatandaşlığından çıktığını belirten Bozdağ, şöyle konuştu:
''Bu insanlarımız, izin alarak Türk vatandaşlığından çıkıyor. Çünkü ilgili ülkeler çifte vatandaşlık hakkı vermiyor. Vatandaşlığa geçecek kişiye, Türk vatandaşlığından çıktığına dair belgeyi getirmeden vatandaşlığa kabul etmiyor. Bunlarla ilgili olarak 1995 yılında bir uygulama getirilmiş. Ancak bu kapsamda kendilerine verilen kartı kullananların ciddi sorunları var. Vatandaşlıktan çıkmada kimi bildiriyorsa, kart onlara veriliyor. Daha sonra çocuğu, torun olduğunda bu kartı alamıyor. Büyük sorunlar yaşanıyor. Bizde TC kimlik numarası devreye girdiğinde pek çok işlem bununla yapılıyor. Ama bunlarda öyle bir numara sistemi olmadığı için Türkiye'de yapacakları pek çok işlemde sıkıntı yaşanıyor. Tasarıyla, mavi kartlarla ilgili kütük oluşturuluyor, kendilerine numara verilecek ve Türkiye'de yapacakları iş ve işlemler daha kolay yapılabilecek.''
Bozdağ, 155 ülkede 6,5 milyon Türk vatandaşının bulunduğuna işaret ederek, ''Kayıtdışı olanlar, vatandaşlıktan çıkanlar var. Bunlarla ilgili elimizde veri olması önemli'' dedi.
Türkiye'de çok sayıda yabancı öğrenci bulunmadığını dile getiren Bozdağ, ''20 bin civarında öğrenci var. Ama Türkiye'nin burslu okuttuğu öğrenci kontenjanının yüzde 50'si boş kalıyor. Daha fazla yurtdışından öğrenciyi Türkiye'de burslu okutmak için adım atıyoruz. Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Onlar, 'bize yabancı öğrenci denmesin'' diyor. Tasarıda onlarla ilgili de düzenlemeler yer alıyor'' diye konuştu.
Konunun ''teknik ve siyasal rengi olmayan bir konu olduğunu'' ifade eden Bozdağ, tasarının alt komisyonda eksik ve yanlışları düzeltilerek daha iyi hale getirilebileceğini, bu konuda katkılara açık olduklarını söyledi.
AK Parti ve muhalefet milletvekillerinin isteği üzerine tasarı alt komisyona sevk edildi.
Haber Kaynağı : Haber7.com