Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) Hrant Dink suikastine ilişkin raporunu değerlendirdi.
DDK'nın son derece yerinde bir saptamayla, Dink cinayetinin yolunu hazırlayan devlet personelinin dava sürecinde yargı karşısına çıkarılmamasını eleştirirken dikkat çekici tespitleri de yaptığını belirten Tanrıkulu, açıklamasında şunları kaydetti:
''DDK raporu, bu uygulamanın günümüzde de devam ettiğini devlet adına itiraf etmektedir. 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun 4 Aralık 1999 tarihinde yürürlüğe konularak Muvakkat Kanun yürürlükten kaldırılmıştır. Ancak DDK raporunun da özellikle altını çizdiği gibi bu düzenleme, suç işleyen devlet personeline sağlanan kalkanı ortadan kaldırmamıştır. Çünkü öncekiler gibi AKP hükümeti de suç işleyen personelinin cezalandırılmasını, devletin veya hükümetin cezalandırılması olarak algılamakta, o yüzden de devlet personelinin yargılanmasını kolaylaştıracak düzenlemeler yapmamaktadır.
AKP hükümeti Dink'i öldürenlerin kısa sürede yakalanmasıyla övünmekten geri durmuyor. Ancak DDK raporunun da vurguladığı gibi soruşturma ve yargılama süreci devlet imajını muhafaza etme kaygısıyla derinleştirilememiş, cinayete giden yolda ihmali veya kastı bulunan devlet personeli yargı önüne çıkarılmamıştır.
Hrant Dink'in katledilmesi bu ülkenin tarihine geçmiş kara bir lekedir. Bu leke, cinayete sebep olan veya canileri kollayanların alnına işlemiştir. Cinayet, bu ülkede demokrasi, özgürlük ve kardeşlik isteyen milyonların kalbinde de telafisi imkansız bir acı ve yara açmıştır. Bu yaranın kapanmadığını, geçtiğimiz 19 Şubat'ta Agos Gazetesi önünde tekrar buluşan on binlerce insanın sessiz çığlığında yeniden gördük. Dink cinayetinin toplumun ruhunda ve bilincinde açtığı yaranın acısını dindirmek bu hükümetin en temel görevidir. AKP hükümeti bu yarayı kapatmaya çalışmak zorundadır. Çünkü Hrant Dink, AKP'nin iktidarda olduğu bir dönemde öldürülmüştür. Dolayısıyla faillerin, sorumluların yargı önüne getirilmesinden sorumlu olan da AKP'dir. Ne yazık ki AKP bunu yapmak yerine, cinayetin önünü açmakla suçlanan personelini fütursuzca terfi ettirmektedir.''
Davanın, failler dışında kimseyi tatmin etmediğini, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de davanın gidişatından memnun görünmediğini savunan Tanrıkulu, açıklamasında ''Toplum vicdanını kanatan Dink davası kararının telafisi, devlet memurlarının da sıradan yurttaşlar gibi yargılanmasının önünü açmaktır. Demokratik devletler suçlu veya ihmalkar personelini yargılamaktan korkmazlar. Kendi personellerini, adalete tercih etmezler. AKP hükümetinin, suçlu devlet personelinin yargılanmasını, soruşturma süreçlerinin daha profesyonel ve kapsamlı sürdürülmesini sağlayacak düzenlemeleri derhal gündeme alması gerekir'' ifadelerine yer verdi.
Tanrıkulu, Hükümetin DDK raporundaki önerileri dikkate almasını ve hızla gerekli adımları atmasını da istedi.
Haber Kaynağı : Haber7.com