Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası (MKIK) ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) tarafından düzenlenen iş formuna katılan Niğde Ticaret ve Sanayi Odası (NİTSO) üyeleri , Macaristan'daki işadamları ile faaliyette bulundukları alanlarda Macaristan, Türkiye ve üçüncü ülkelerde yapabilecekleri işbirlikleri ve yatırımlar konusunda görüş alışverişinde bulundular, yabancı yatırımcılara sağlanılan fırsatları değerlendirdiler.
Açılış konuşmasını Macar Türk Masası Başkanı András Rév katılımcılara teşekkür ederek sözü Büyükelçi Şakir Fakılı'ya verdi.
Büyükelçi Fakılı, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası üyelerini Budapeşte'de görmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, son yıllarda iki dost ülke arasındaki müsbet gelişmelere katkı sağlayan siz işadamlarımıza hoşgeldiniz diyorum dedi.
Ticaret Müşaviri Seda Sevgi ise, Macaristan Türkiye arasındaki istatistiki bilgileri işadamlarına sundu.
Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Ogün Songun ise, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Kapadokya bölgesindeki Niğde, Orta Anadolu'da 340 000 kişinin yaşadığı, tarıma ve turizme dayalı bir ekonomiye sahiptir. Elma, patates ve lahana üretiminde Türkiye'de ilk sıradayız. Maden yatakları oldukça zengin olan şehrimizde son yıllarda gelişen un, şeker, gıda, çimento ve kimya sanayileride mevcuttur dedi.
Türk yatırımcıya açık davet var
Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz konuşmasında, Macaristan'daki iş imkanları ve fırsatları konusundaki sunumunda; bugünkü iş formunun organizasyonunda 2013 Mart'daki Macaristan Büyükelçisi Gabor Kiss ile Niğde'de Başkan Şevket Katırcıoğlu'nu ziyaretimize karşılık bulduğumuzu mutlulukla görüyorum. AB üyesi ülkelerin içerisinde kalifiye elemanın en düşük maliyetli 2. sıradaki Macarlar ile''teknoloji, inavasyon, lojistik, bilim ve tarım'' alanında ortaklıklar kurabiliriz. İstanbul'dan günde 5 uçağın geldiği, Avrupa'nın tam ortasında bulunan''Macaristan, Türkiye'nin Batıya açılan kapısı, Türkiye'de Macaristan'ın Doğuya açılan kapısıdır''. Geçtiğimiz yıl açılan TİKA, Yunus Emre Kültür Merkezi ve Balassi Intézet Macar Kültür Merkezinin projelerini ve çalışmalarını mutlulukla izliyoruz. Umuyorum ki, en kısa zaman içerisinde ortak çıkarlar ve saygıya dayalı Niğde ile kendisine uygun bir Macar kentini kardeş şehir olarak görmek istiyoruz. Hemen akabinde o şehrin ticaret sanayi odalarını ve üniversitelerini da işbirliği içerisine girmesi için öneride bulunuyoruz dedi. Şahbaz ayrıca Macaristan'a Niğde'den yatırımcıları bekliyoruz, bilgimizi, tecrübemizi, her türlü desteği Türk Macar İşadamları Derneği olarak vermeye hazırız. Dost iki ülke arasındaki dış ticaretimizin hedefi 5 milyar dolardır. Macaristan'a yapılacak yatırımların tüm AB ülkelerine yapılmış gibi muamele göreceğini ifade etti.
İş formunun sonunda NİTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ogün Songur ve Niğde Ticaret Borsası Başkanı Zafer Uyanık Konsolos Osman Şahbaz'a Niğde'yi sembolize eden plaket takdim etti.
Form sonrasında işadamları ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
SİVİL HABER
Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2014, 04:11