“Her Stant Yeni Bir Şey Öğretiyor.”
Açılışta konuşan Bozdağ “Ülkemizde 21 bin civarında Türkiye bursuyla okuyan öğrenci var. Önümüzdeki yıllarda bunların sayısını ve imkanlarını artırmayı planlıyoruz. Etkinlik için şunları söyleyebilirim; çok farklı kültürler var, her standı gezdikçe yeni yeni şeyler öğreneceksiniz. Farklı kültürleri görüp tanımak insanı barışçı kılar." dedi. Daha sonra Bâb-ı Âlem Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Mehmet Ali Bolat’la beraber ülke çadırlarını gezen Bekir Bozdağ, Feyzullah Kıyıklık ve Muhammed Ömer Muhtar organizasyonda görev alan öğrenci ve görevlilere teşekkür ederek alandan ayrıldılar.
İki gün boyunca organizasyona katılan on binlerce misafir alandaki her çadırda ayrı bir ülkeyi görme, tanıma imkanı buldu. Katılımcılara 75 ülkeyi iki saat gibi kısa bir sürede gezme fırsatı sunan programda üç gün boyunca mango ve kerkede suyu ikramı yapıldı. Ayrıca Sefire-i Âlem Uluslararası Öğrenci Derneği’nin düzenlediği Yöresel Yiyecek Kermesi de büyük ilgi gördü.
Sahne Programlarına Büyük İlgi
Program, ilk gün yağan yağmura rağmen yoğun katılımla gerçekleşti, ancak akşam saat 19.00’da sunulması düşünülen sahne programları yağmur sebebiyle iptal edildi. İkinci gün ise program herhangi bir aksama olmadan devam etti. Gün boyu çadırların ziyarete açık olduğu organizasyona akşam başlayan sahne programları renk kattı. Ayrıca HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ve Anadolu Gençlik Derneği İstanbul İl Başkanı Serhat Akçay da ikinci gün programı ziyaret ederek ülke çadırlarını gezdiler. İkinci gün saat 19.00’da başlayan sahne programlarında farklı kültürlerden gösteriler sunuldu. Kafkas öğrencilerin sunduğu Kafkas dansı ve Burundili öğrencilerin sunduğu Burundi Yöresel dansı büyük bir ilgiyle izlendi. Sultanahmet’teki Antik Tiyatro’da sunulan gösteriler arasında yöresel çalgılar, Malavili öğrencilerin rap gösterisi, Fildişili öğrencilerin şarkı performansı, Mali ve Nijerli öğrencilerin karate şovu da ilgi gören gösteriler arasındaydı.
Bolat: “Amacımız Misafir Öğrencilerin Tanınması”
Sahne Programlarının açılışında konuşan Bâb-ı Âlem Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Mehmet Ali Bolat organizasyonu Sultanahmet’te gerçekleştirmenin önemine vurgu yaparak: “Uluslararası Öğrenci Buluşması’nı bu sene Sultanahmet Meydanı’nda yapıyor olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Öncelikle organizasyonu bu meydanda yapmamıza izin veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz. Bu programı yapmamızın iki ana amacı var; birincisi Türkiye halkının ülkemizde eğitim gören 26 bin misafir öğrenciden haberdar olmalarını sağlamak. Çünkü Misafir Öğrencilerin karşılaştıkları bütün sorunlar tanınmadıklarından ileri geliyor. İkinci amacımız ise Misafir Öğrencilere organizasyon kabiliyeti kazandırarak ülkelerine donanımlı bir şekilde dönmelerine yardımcı olmak.” dedi.
Buluşmaya Katılan Ülkeler
Sultanahmet Meydanı’nın farklı kültürlere ev sahipliği yaptığı buluşmaya katılan ülkelerin isimleri şöyle;
BALKANLAR: Bosna Hersek, Kosova, Arnavutluk, Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan
KAFKASYA: Gürcistan, Ahıska, Azerbaycan, İnguşetya, Çeçenistan, Dağıstan, Kabartay Balkar, Karaçay Çerkes, Adige, Kırım, Tataristan
ORTADOĞU: Ürdün, Suriye, Filistin, Irak, Lübnan, Yemen
KUZEY ASYA: R.F. Tuva, Moğolistan, Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Doğu Türkistan
GÜNEY ASYA: Afganistan, Tayland, Endonezya, Malezya, Pakistan, Bangladeş, Sri Lanka
KUZEY AFRİKA: Etiyopya, Somali, Cibuti, Fas, Cezayir, Mısır, Sudan, Çad, Nijer, Tunus, Moritanya, Mali, Libya
GÜNEY AFRİKA: Gine, Sierre Leone, Malavi, Uganda, Tanzanya, Gana, Burkino Faso, Burundi, Kenya, Kamerun, Nijerya, Ekvator Ginesi, Senegal, Gambiya, Ruanda, Gine Bissau, Gabon, Güney Afrika, Orta Afrika, Fildişi, Kongo, Demokratik Kongo, Komor
GÜNEY AMERİKA: Haiti
SİVİL HABER