Program, AID’in tanıtım videosu ile başladı. Yeryüzünün neresinde temel tıbbi bakım ve sağlık ihtiyaçlarından mahrum bir insan varsa bunun acısını yüreğinde hisseden bir grup insan tarafından kurulduğu, misyonu ve faaliyet alanları hatırlatıldı. Tanıtımın ardından, yeryüzüne aynı evrensel bakış ve aynı sorumluluğun neticesinde vücudu tahrip etmemenin, onu bir emanet gibi korumanın gerekliliği ve ‘helal-temiz gıda’ edinmenin önemi vurgulanarak konferansa geçildi.
Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer konuşmasının başında Kur’an-ı Kerim’deki ‘temiz gıda’ kavramı ile günümüz insanının temizlik anlayışını karşılaştırarak, genetiği değiştirilmiş organizmalar (gdo) ve sentetik ürünlerin bu ‘temiz(tayyib)’ kavramı ile örtüşmediğini vurguladı. Şu anda 30 yaş altında obezite oranının %30 olduğunu ve oranın geçmişe göre gereğinden fazla arttığını, bunun sebebinin de şeklen cazip olsa bile temiz olmayan gıdalar olduğunu söyledi. Böbrek hastalıkları ve diyabet’in de geçmişe göre çok fazla artmasının bir nedeninin vücudu doğru besleyemediğimiz olduğunu belirtti. Ve bu tespitlerin peşine; ‘bu vücudu koruyacak elbet sizsiniz, yediklerinizi özenle ve dikkatle seçmelisiniz‘diyerek bizlere ağır bir sorumluluk yükledi.
Tohumu korumanın, ve özellikle yöresinde yerel tohumlardan ekim yapılanların bunu ithal tohumlara değişmemesi gerektiğinin üzerinde durdu; “Yediğiniz meyvelerin çekirdeğini atmayın, saklayın, ekin, olmazsa toprağa atın; siz yeniden faydalanmasanız da kuşlar yer, sadakanız olur.”
İki saat süren programın sonlarında yazar, tatlı olarak hurma’yı eksik etmememiz gerektiği, evde temizlik amaçlı kimyasal ürünler yerine sabun kullanabileceğimiz gibi pratik öneriler sundu.
Program öğrencilerin soruları ile son buldu.
SİVİL HABER