Eyüp Bahariye Mevlevihanesi’nde düzenlenen bir törenle 30 ülkeden 100 misafir bayan öğrenci Türkiye’deki eğitim hayatlarına veda etti. Programa Washington Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Merve Kavakçı İslam ve eşi Prof. Dr. Cihangir İslam, İstanbul’un Suudi Arabistan Başkonsolosu eşi Sena Şeyk, Bab-ı Alem Uluslar arası Öğrenci Derneği Mehmet Ali Bolat ve bir devre adını yazdıran Şule Yüksel Şenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.
“Ülkenize hizmet etmeniz bizim için en büyük hediyedir”
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda Sefire-i Alem Başkanı Şeyma Üstün açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Üstün “şimdi siz ülkenize dönüyorsunuz, burada kazandığınız tecrübe ve bilgilerinizle ülkenizde iyi şeyler yapacaksınız bu da bize verilen en büyük hediye olacak. İnşallah bizi hep iyi hatırlasınız” dedi.
Açılış konuşmasından sonra çözüm sürecine destek için gittiği Diyarbakır’dan ayağının tozuyla programa gelen Dr. Merve Kavakçı İslam öğrenci ve konuklara hitaben “Burada yaşadığınız deneyimler size hayatınız boyunca gerekli olacak. Eğitim hayatınız boyunca size yardım ve rehberlik eden, yolunuzu aydınlatan, size bir anne ve abla şefkatiyle yaklaşan insanların olduğunu hiç unutmayın. Sizler bugünden sonra dünyanın farklı coğrafyalarına dağılacaksınız. Siz de sizin gibi insanları yetiştirmek için çaba harcayın, sorumluluklarınız bilincinde olun ve dünyaya iyiliği yaymak için çalışın” dedi.
Bir neslin ablası olarak tanınan Şule Yüksel Şenler’in öğrencilerin mezuniyetinden dolayı duyduğunu heyecanı dile getirirken “Rabbim sayılarınızı ve gayretlerinizi arttırsın. Şu an da o kadar duyguluyum ki ifade edecek kelime bulamıyorum. İnançlı ve imanlı kişilerle dünya dolsun diye dua ediyordum ama bu kadarını hayal bile edemezdim. Böyle dünyanın dört bir yanından öğrencileri görünce hayallerimizin gerçek olduğunu gördüm ve Rabbime sonsuz kere şükrettim” dedi.
Öğrenciler duygular anlar yaşadı
Türkçe hazırlık kurslarıyla birlikte beş yıl eğitim aldıktan sonra ülkelerine dönen öğrenciler Türkiye’de yaşadıklarını anlatırken duygusal anlar yaşadılar.
Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi mezunu olan Makedonyalı Semra Sülümani “Sefire-i Alem başkanı Şeyma Hanım bize her zaman bir anne gibi davrandı. Ailemizden uzakta yaşamaya çalıştığımız bu ülkede misafir olduğumuzu bize hiç hissettirmemeye çalıştı. Onları hep kendi ailem gibi gördüm ve onlardan ayrılacak olmanın üzüntüsünü yaşıyorum.” dedi.
Bir başka ülkede eğitim görmenin sıkıntılarından bahseden İstanbul Üniversitesi Deniz İşletmeciliği mezunu Cibutili Pilsan Mohammed Moumin “Bu ülkeye geldiğimizde hiç kimseyi tanımıyorduk, dil bilmiyorduk çaresizce ortada kaldığımı hissettim. İnsanlar yabancıydı ve nereye gideceğimi bilmiyordum. Bana daha önceden Türkiye’ye eğitim için gelen Cibutili arkadaşlarım Sefire-i Alem diye bir yer olduğunu ve her konuda yardımcı olduklarını söyledi. O anki mutluluğumu unutamam. Yıllardır onlarla beraberim. En zor zamanımda hep onlar yanımdaydı. Biz Bir Milletiz diye bir sloganları var. Gerçekten Sefire-i Alem çatısı altında farklı ülkelerden gelen bir çok arkadaşım oldu. Şimdi hepsinden ayrılmak zorundayım. Ama onlardan öğrendiklerimi ülkeme de taşıyacağıma söz veriyorum” dedi.
Program öğrencilere Kur’an-ı Kerim ve plaket takdimiyle sona erdi.
SİVİL HABER