Deniz Ülkütekin'in haberi
Sosyal medya reklamcılığı sandığınızdan çok daha karmaşık bir iş. Kitleleri etkileme kabiliyeti de sandığınızdan çok fazla. Bunun için dijital ortamda çalışan reklam ajansları da şeytanın aklına gelmeyecek yöntemler kullanıyor. Bu yöntemlerin ne olduğunu, nasıl kullanıldıklarını, bir sosyal medya reklam ajansı yöneticisine sorduk...
Bir arkadaşınız sosyal medyada, bir video, yorum, tweet her neyse paylaşıyor. Bu sizin için güvenilir bir kaynak. Paylaşımı beğeninize sunan kişi arkadaşınız. Ancak o farkında olmadan sizin için hazırlanan viral etkili bir reklamın paylaşımcısı konumunda olabilir. İnternet reklamcılığı ya da daha spesifik anlamda sosyal medya reklamcılığı hiç beklemediğiniz kaynaklardan size ulaşabiliyor. Bunun en yakın örneği de “Kony 2012” isimli politik propaganda çalışmasıydı. Bunun gibi daha birçok örnek sayılabilir.
Duygularınıza, vicdanınıza, politik hassasiyetinize hitap eden onlarca reklam sosyal medya hesaplarınızda cirit atıyor. Peki nasıl mı? Cevabını bir sosyal medya reklam ajansı yöneticisi veriyor...
- Öncelikle sosyal medya reklamcılığını bize tanıtabilir misin? Kurumsal yapılar ne gibi teknikler kullanıyor?
- Sosyal medya reklamcılığı aslında internet reklamcılığı demek, ama Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlar üzerinden yapılan reklamlara daha çok sosyal medya reklamları denilmeye başlandı. Kurumsal firmalar da ajansına veya departmanına göre değişiyor.
- Ticari yasalar açısından sosyal medya reklamcılığında ne gibi mevzuat boşlukları var?
- Türkiye’de bunun için herhangi bir yönetmelik mevcut değil. Amerika bu konuların sınırlarını önceden görüp çizmiş. Eğer bir sanatçı, ünlü, ünsüz sosyal medyada kullandığı profili üzerinden reklam yapıyorsa bunun reklam olduğunu “@ad” yazarak belirtmek zorunda.
- Viral reklam ve örtülü reklam teknikleri nasıl kullanılıyor?
- Aslında viral bildiğin üzere virütük etki gösteren yayılmalara deniyor. Paylaşılan kaynağın içeriğine göre viral etki yaratıyor. Duygusal ve komik etkiye sahiptirler ve genelde daha hızlı yayılırlar. Seeding adı verilen yöntemlere başvuruluyor. Çoğu sosyal medya ve reklam ajansı bu aralar Twitter fenomenleri üzerinden “seeding” yapıyor veya yapmaya çalışıyor. Veya Facebook’ta Türk Bayrağı, Mehmetçik gibi yüksek sayıda hayranları olan sayfalar üzerinden yapılıyor.
- Bu işi bireysel ve illegal yöntemlerle yapan kullanıcılar kitlelere nasıl ulaşıyorlar? Bu kitleyi kendi hesaplarına nasıl yönlendiriyorlar?
- Hepsi zamanında kitle oluşturmuş insanlar. Bunu Facebook’ta oluşturduklarını varsayalım… Twitter çıkınca o kitleyi oraya götürüyorlar. Instagram çıkıyor oraya… Peşlerinde hep sürüklenen bir kitle oluyor.
- Kara propaganda nasıl bir kavramdır? Firmalar ne gibi kara propaganda taleplerinde bulunuyor?
- Bunu es geçmek zorundayım...
- Kullanılan yöntemler piyasa açısından bakınca etik midir? İleride ne gibi zararları olabilir?
- Kesinlikle legal ama etik değil. Etik olmamasının sebebi aslında mevcudiyet. Dikkat ederseniz reklam piyasası da böyledir. Mesela halı reklamı çıkar, bütün halı markaları aynı anda televizyonlarda halı reklamına başlar. Eğitimsiz ve bilgisiz reklam ajansları olduğundan etikliği de onlar belirlediğinden pek problem yaratmaz.
- Ünlü isimler sosyal medyada reklam işinde ne kadar etkili oluyor? Onlar da viral reklam gibi yöntemler kullanıyor mu?
- Çok ciddi değil. Sanatçılar bir marka olduklarından çok bilmedikleri bu platforma çok dahil olamıyorlar. Buranın ne kadar büyük bir mecra ve gelir kaynağı olabileceğinin hâlâ farkında değiller. Onlar genelde internet reklamı denilen kısımda var olmaya çalışıyorlar. En son Cappy’nin Hayko Cepkin ve Mustafa Topaloğlu’nun yer aldığı internet reklamını gördüm. Yalnız Hayko Cepkin bunu ne Facebook sayfasından ne de Twitter hesabından yaydı.
(Cumhuriyet)
Haber Kaynağı : Haber7.com