Cihan Kıvırcık: ORGANİK TARIM İÇİN SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİYORLAR

 

ORGANİK TARIM İÇİN SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİYORLAR

 

Organik tarım yapmak için Adapazarı'ndaki tesisinde doğal solucan gübresi üreten Elif Farm Solucan Gübresi İşletmecisi Cihan Kıvırcık ile solucan gübresini konuştuk.

 

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz solucan gübresi popüler olmasının yanında toprağa, ekolojiye ve tarıma olan katkıları nedeniyle de tercih edilirken Elif Farm solucan gübresi işletmecisi Sayın Cihan Kıvırcık ile Adapazarı'nda kurdukları solucan gübresi tesisini ve çalışmalarını konuşarak sizler için keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.


 

Solucan gübresi işini ilk nereden duydunuz? Bu işe girmeye nasıl karar verdiniz?

 

2016 yılında tarlamızda kimyasal madde kullanmadan ürün yetiştirmek istedik, fakat karşılaştığımız tablo hiç iç açıcı değildi. Tarlamızın ekiminden hasadına kadar sürekli kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanmamız gerektiği söyleniyordu. Bizim amacımız ise kimyasal kullanmadan, doğal ve organik ürünler elde ederek, çevremizdeki çiftçilerimize de üretimde kimyasal kullanmadan doğal ve organik ürün yetiştirilebileceğini göstermekti.

 

Yaptığımız araştırmalar sonucunda, solucan gübresiyle tanıştık. Solucan gübresi ile tarlalarımızda yaptığımız uygulamalarda çok şaşırtıcı ve olumlu sonuçlar elde ettik. Bu sonuçlardan yola çıkarak kendi gübremizi kendimiz üretmek istedik. Bir miktar tedarik ettiğimiz kırmızı Kaliforniya Solucanı ile deneme üretimlerine başladık. Üretimlerden elde ettiğimiz başarıyla da  solucan gübresi kullanımını yaygınlaştırma kararı aldık. Bu karar doğrultusunda 2017 yılında solucan gübresi üretim tesisimizi hayata geçirdik.



 

Elif Farm markası nasıl ortaya çıktı? Firmanızı ve tesisinizi nasıl kurdunuz?

 

Solucan gübresini deneme üretimlerine başladığımız günden itibaren  yaptığımız ve uyguladığımız tüm proseslerde doğa ile iç içeydik  ve yeni başladığımız bu serüven bizi hiç hayal etmediğimiz konuma getirmişti. Ülkemizde solucan gübresinin bir marka olması gerektiğini düşündük  ve çalışmalarımıza bu yönde hız verdik. Profesyonel bir yaklaşım ile kurumsal vizyon ve misyon sahibi bir kimlik oluşturmak adına kızım Elif’ ten esinlenerek ELİF FARM marka çalışmalarını sonuca ulaştırdık. Deneme üretimlerimize 50 m2 gibi küçük bir alanda başladık. Talep ve üretimlerimizin artması ile birlikte her geçen gün üretim tesisimiz hızla büyümeye başlamıştır.






 

Kaç bin solucan besliyorsunuz? Onların bakımı nasıl yapılıyor?

 

Şu an itibarı ile takribi 1 milyon solucan ile üretimimize devam etmekteyiz. Solucanlarımız box ve s.a.s (sürekli akış sistemi) sistemi adını verdiğimiz üretim havuzlarında  beslemekte ve gübrelerini almaktayız. Tabi bu sistemlerin kullanılmasından önce solucanlarımıza verilecek mama hazırlığı süreci bulunmakta. %70 büyükbaş hayvan gübresi ve % 30 organik atıklardan oluşan  mamamızın  ısıl işlem süreci 1,5 - 2 ay sürmektedir. Hazır olan mamalarımızı solucanlarımıza belirli aralık ve miktarlarda vererek tüketmelerini bekliyoruz. Tüm mamayı tükettiklerinde tekrar sistemi besliyoruz. Solucanlarımız tüm mamayı sindirim sistemlerinden geçirerek bitirdiklerinde ise gübrelerini alarak kurutma evresine geçiyoruz. Gübremizin nemi % 30 seviyesine geldiğinde eleme işlemi ne girmekte ve elenen gübremiz  paketlenerek satışa  hazır duruma gelmektedir.



          

Kimyasal içerikli tarım ürünlerinin kullanımı son yıllarda artarken solucan gübresinin özellikleri ve farkı nelerdir?

 

Evet maalesef kimyasal gübre kullanımı giderek artmakta ve petrolden sonra en fazla ithal ettiğimiz 2. ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Öncelikle kimyasal gübrenin tanımı ve zararlarını bilmemizde fayda görüyoruz. Kimyasal gübre toprakta olması gereken inorganik maddelerin eksik olması durumunda desteklemek amacıyla doğal olmayan kimyasal yöntemlerle üretilen maddelere kimyasal gübre denir. Kimyasal gübrenin zararları ise öncelikle kimyasal gübre toprağa verildiğinde ilk olarak toprağın pH’ını değiştirir ve topraktaki organizmaların çalışmasını engeller. Topraktaki kimyasalların etkisiyle meydana gelen reaksiyonlar mikroorganizmal dengeyi bozar. Mikroorganizmal yaşamın olmadığı bir toprakta bitki böcek artıklarının toprağa geri dönüşümü olmaz ve toprak sürekli fakirleşir. Kimyasal gübrenin meydana getirdiği bu olayın en güzel örneği dağlardaki toprakların fakirleştiğini verebiliriz.

 

Normalde bitki topraktan aldığı enerjinin %3 ila %15 oranını ürün vermeye ayırır. %85 ila %97 oranında ise ürün dökümü veya yaprak yani artık madde olarak toprağa geri verir. Oysa bir bitki topraktan aldığı enerjinin üç katını güneşten alır ve topraktan aldığı enerjinin üç katına yakınını toprağa geri verir. Toprakta eksik veya alınmayacak olan bitki besin elementleri bitkinin kullanımına kimyasal gübre ile sunulmuştur Bozuk topraklarda bitki, toprak besinlerinden yararlanamaz bu yüzden gübre oranı arttırılır ve toprak organik maddelerce fakirleşmeye başlar ve toprak canlılarının biyolojik faaliyetleri azalırken toprak yapısında bozulmalar görülür. Bu nedenle toprağın üst kısımları kumlaşırken alt kısımlarda taşlaşmalar başlar ve bunun sonucunda topraklarımızda; Tuz konsantrasyonunun yükselmesi, yer altı suyunun kirlenmesi, Mikroorganizmal faaliyetlerinin azalması, kimyasal olarak verilen gübrenin topraktan çabuk yıkanması,  verim ve elde edilen ürünün kalitesinin düşmesi ve erozyon ile toprak kaybı gibi sorunlar yaşanmaktadır.

 Solucan gübresi ise solucanların organik atıkları ve hayvan dışkılarını işlemesi sonucu ortaya çıkan üründür. Solucan gübresinin özellikleri de doğal, yaşamsal maddeler içermesi, humik maddeler bakımından hayvan gübresinden 4 ile 8 kat zengin olması, nemi uzun süre tutması, uluslararası standartlara uygun olması, istenildiği zaman kullanılabilmesi, toprağın mikrobiyolojik zenginliğini desteklemesi ve arttırması, bitkileri hastalıklara karşı dayanıklı hale getirmesi, verimi en az yüzde 30 ile yüzde 200 oranında arttırması ve insan sağlığına zararlı bir içeriğe sahip olmaması olarak başlıca sıralanabilmektedir.

 

Yıllık solucan gübresi üretim miktarınız ne kadar?

Şu an yıllık üretim kapasitemiz 50 ton dur. Solucan sayımızın sürekli artması buna bağlı olarak üretim kapasitemizi de eş zamanlı arttırmaktadır.

 

Ürettiğiniz ürünleri ve kullanım alanlarını anlatır mısınız?

Solucan gübresi  tüm tarım ürünlerinde kullanılmakla beraber  sıralamak gerekir ise; Sera ürün yetiştiriciliğinde, açık alan ürün yetiştiriciliğinde, fide yetiştiriciliğinde, çiçek yetiştiriciliğinde, spor sahalarında, hobi bahçelerinde, park ve bahçelerde, toprak iyileştirme uygulamalarında kullanılamaktadır.

 

Bu alanda düşündüğünüz başka projeler var mı? Hedefleriniz nelerdir?

 

Şu an devam etmekte olan üretim proseslerimizi tamamlamaktayız. Hedefimiz bu proseslerimizi tamamlayarak Elif Farm solucan gübresini etkin ve yaygın şekil kullanılmasını sağlayarak geleceğimiz olan yeni nesillerimize temiz ve sürdürülebilir tarım alanları kazandırarak ülke ekonomisine  fayda sağlamaktır. 

Röportaj Yapan : Kahraman Şeref Kasap

 

banner309

banner225

banner209