Bakan Şahin, Avrupa Parlamentosu Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Heyet Başkanı Edit Bauer ve Avrupa Parlamentosu ''Türkiye'de Kadın Hakları'' Raportörü Emine Bozkurt ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Bakan Şahin, burada yaptığı konuşmada, İstanbul Sözleşmesi'ni parlamentodan geçiren ilk ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çekerek, sözleşmenin Bakanlar Kurulu'nda da imzaya açıldığını belirtti. Şahin, sözleşmenin Bakanlar Kurulu'nda imzalanmasıyla bu alanda da bir ilki başarmak istediklerini söyledi.
Şiddetle mücadelenin bir sonuç olduğunu vurgulayan Bakan Şahin, bu sebeple Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Taslağı'nı oluştururken sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve parlamentodaki milletvekillerinin görüşlerini dikkate aldıklarını ifade etti.
Taslakta, şiddetle mücadelede, koruma, önleme, kolluk kuvvetlerinin ve yargı mensuplarının nasıl hareket edeceklerinin, kadının yaşam haklarını korumak için neler yapılacağının çok net olarak ifade edildiğini belirten Şahin, buna göre, şiddet uygulayan erkeğin evden uzaklaştırma kararına uymaması durumunda sinyalizasyon sisteminin uygulanacağını, velayet, vesayet ve nafaka gibi konuların aynı mahkeme içinde çözüleceğini anlattı. Şahin, şöyle konuştu:
''Bakanlık olarak da izleme, koordinasyon, takip, kadın sığınma evlerinin nicelik, nitelik, geçici maddi yardım, iş bulma, kurs aldırmaya kadar güçlü bir altyapıyı oluşturacak şekilde tüm yapıyı yeniden revize ediyoruz. Özellikle kanunu 8 Mart'tan önce Meclis'ten geçirmeyi düşünüyoruz.
Parlamentodan gelecek her türlü olumlu katkıya açığız. Ancak yasanın ana mantığını iyi oturttuğumuzu, kadının yaşam hakkını hızlı şekilde koruyacak bir hukuki alt yapıyı güçlendirdiğimize inanıyoruz.''
Kadının şiddetten korunması ve şiddetin önlenmesi konusunda alınacak önleyici tedbirlerin de büyük önem taşıdığını vurgulayan Şahin, bu noktada eğitim ve istihdamın birlikte yürütülmesini çok önemsediklerini ifade etti.
-Zorunlu Eğitimin 12 yıla çıkarılması teklifi-
Dün parlamentoya gönderilen ''Zorunlu Eğitimin 12 Yıla Çıkarılması'' yasa teklifine de değinen Şahin, şöyle konuştu:
''Zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılıyor. 8 yıla çıkarıldıktan sonra burada en büyük kazanım kız çocuklarının eğitilmesinde oldu. Hükümetin son on yılda çok ciddi bir şekilde yoksul öğrencilere annelere verilen destekle beraber 12 yıla çıkmasıyla şu anda son alınan kararla burada en çok kız çocuklarımızın eğitim imkanının arttırılacak. Temel eğitimde bugün yüzde 98'e ulaştık. Bu önemli bir başarıdır. Ama bu son verilen teklifle yüzde 68 olan ortaöğretimdeki eğitim oranını yüzde 98'e çıkarmayı planlıyoruz.
Emine Bozkurt da 4320 sayılı Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Taslağı'na ilişkin çalışmaları yakından takip ettiklerini ifade etti.
Bakanlığın özellikle kadına yönelik şiddete karşı aldığı tedbirleri desteklediklerini belirten Bozkurt, ayrıca İstanbul Sözleşmesi adıyla anılan Kadına Karşı Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesiyle İlgili Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni imzalayan ilk ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çekti.
Bozkurt, Bakan Şahin'e olumlu gündem oluşturmada kadın haklarının nasıl yer alacağı, şiddeti önleme konusunda planlanan iş birlikleri, kadınların istihdamının arttırılması gibi konularda bakanlığın faaliyetleri hakkında bilgi almak istediklerini kaydetti.
Haber Kaynağı : Haber7.com