Savcılığın eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan'a ile ilgili 'Yardım Toplama Kanunu'na muhalefet' suçlamasıyla dosyasını ayırdığı diğer suçlamalar yönünden ise takipsizlik verdiği belirtildi.
Yolsuzluk soruşturması dönemin Başsavcıvekili Zekeriya Öz'ün sorumluluğunda olan birimde savcı Celal Kara tarafından başlatılmıştı. 17 Aralık'ta yapılan operasyonda Zarrab, Güler ve Çağlayan dahil çok sayıda şüpheli gözaltına alınmıştı. Bakan çocukları, Zarrab ve Aslan dahil 14 kişi tutuklanmıştı.
Ancak soruşturmayı yapan savcı Celal Kara dosyadan alınmış, yerine önce üç savcı, daha sonra da savcı Ekrem Aydıner görevlendirilmişti. Bir süre sonra da tüm tutuklu şüpheliler serbest bırakılmıştı.
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Necmettin Bilal Erdoğan'ın da bulunduğu 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamındaki 96 şüpheli hakkında da takipsizlik kararı verilmişti.
PARALAR İADE EDİLECEK
17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında takipsizlik kararıyla birlikte şüphelilerin el konulan eşya ve paralarının iadesine de karar verildi. Ancak Halk Bankası'nın eski genel müdürü Süleyman Aslan'ın evinde ayakkabı kutularında çıkan para iade edilmeyecek.
Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan, Rıza Sarraf ve eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın da aralarında bulunduğu 53 şüpheli hakkında takipsizlik kararı verildi.
Takipsizlik kararıyla birlikte şüphelilerden elde edilen eşya ve paraların da iadesine karar verildi. Soruşturma kapsamında Barış Güler'in evinde 1,5 milyon lira ele geçirilmişti. En çok para ise Süleyman Aslan'ın evinde ayakkabı kutusunda bulunmuştu. 10 milyon liranın üzerinde olduğu belirtilen bu para ise iade edilmeyecek.
Savcılık, Aslan'ın evinden çıkan parayı 'Yardım Toplama Kanunu'na aykırı olarak değerlendirdi. Bu konunun valiliğin sorumluluğunda olduğunu belirten savcılık, bu nedenle dosyayı ayırarak işlem yapılmak üzere valiliğe gönderdi.
Aslan'ı evinden çıkan paranın bir milyon Euro'sunun sulh ceza mahkemesinin kararı ile 4 Mart 2014 tarihinde Üsküp Eğitim ve Kültür Vakfı'nın Türkiye temsilciliğine iade edildiğini hatırlatan savcı, kalan kısmının valiliğe gönderilmesine karar verdi.
Takipsizlik kararının kesinleşmesiyle birlikte şüpheliler hakkındaki adli kontrol kararları ve mal varlığı üzerindeki tedbir kararlarının da kaldırılmasına karar verildi.
KARARIN BİR ÖRNEĞİ TBMM'YE GÖNDERİLECEK
Karar kesinleştiğinde, şüpheliler hakkında verilmiş adli kontrol kararlarının kaldırılması ve malvarlığı üzerine konulmuş tedbir kararlarının da kaldırılması hükmü kuruldu. Eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın evinde ayakkabı kutuları içinde bulunduğu iddia edilen 4,5 milyon doların İstanbul Valiliği'ne gönderilmesine, diğer eşyaların ve paraların ise sahiplerine iadesine karar verildi. Takipsizlik kararının son bölümünde ise şu ifadeler yer aldı: "Kararın bir örneğinin, haklarında yasama dokunulmazlığı bulunması nedeniyle tarafımızdan soruşturma yapılamayan, ancak Meclis Soruşturma Komisyonu tarafından soruşturma yapıldığı 27 Haziran 2014 tarih ve 2014/184781 sayılı yazıları ile bildirilen kişiler yönünden, gereğinin takdiri için TBMM Başkanlığı'na gönderilmesine karar verildi."
21 ARALIK'TA TUTUKLANMIŞLARDI
21 Aralık 2013'te 'Rüşvet ve yolsuzluk' soruşturması kapsamında tutuklanan Süleyman Aslan, Barış Güler, Reza Zarrab ve Kaan Çağlayan Metris Cezaevi'ne konulmuştu. Süleyman Aslan tutuklandıktan 56 gün sonra; Rıza Sarraf, Barış Güler ve Kaan Çağlayan ise 70 gün sonra tahliye edilmişti.
TOKİ DOSYASI VE FATİH BELEDİYESİ'NE YÖNELİK YAPILAN OPERASYONLARA DA TAKİPSİZLİK VERİLMİŞTİ
17 Aralık Soruşturması, Fatih Belediyesi, TOKİ Dosyası ile Rıza Sarraf ile eski bakan çocuklarının bulunduğu soruşturma dosyaları olmak üzere 3 ayrı soruşturma dosya olarak ele alındı. Savcı Ekrem Aydıner, 17 Aralık'ta Fatih Belediyesi'ne yönelik yapılan operasyonda, aralarında Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in de bulunduğu 100 kişi için de takipsizlik kararı vermişti.
Yine aynı operasyonda gözaltına alınan eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar ve işadamı Ali Ağaoğlu'nun da aralarında bulunduğu TOKİ Dosyası'nda toplam 60 kişi hakkında da takipsizlik kararı verilmişti.
17 ARALIK SORUŞTURMASI İÇİN TEK DAVA
Öte yandan, 17 Aralık soruşturması kapsamında Fatih Belediyesi çalışanlarına yönelik yazılan iddianame ise 24 Nisan 2014'te mahkeme tarafından kabul edilmişti. İddianamede, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in kardeşi Sebahattin Demir'in "Yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama" ve "Ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma" suçlarından 2 yıldan 8 yıla kadar, diğer 20 sanığın ise "Rüşvet Almak", "Rüşvet vermek" ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet" suçlarından 6'şar yıldan 17'şer yıla kadar ayrı ayrı hapsi talep edilmişti.
17 Aralık soruşturması kapsamında hazırlanan ve kabul edilen tek iddianame kapsamında, 21 sanık 11 Kasım günü hakim karşısına çıkacak.
SİVİL HABER
Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2014, 00:28