Meclis dün tarihî günlerinden birini yaşadı. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının başladığı günden bu yana tartışılan iddialar, Genel Kurul’da oylandı. Haklarında yolsuzluk ve rüşvet iddiaları bulunan 4 eski bakan Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar, AKP’lilerin ‘hayır’ oylarıyla Yüce Divan’a gitmekten kurtuldu. Ancak AKP’nin çekimser ve boş oylar dahil 50 fire vermesi dikkat çekti. İlk oylama Çağlayan için yapıldı. 276 oy bulması gereken muhalefet milletvekilleri 242’de kaldı. 264 oy ise Çağlayan’ın Yüce Divan’a gitmemesi yönündeydi. 7 çekimser, 1 boş, 3 de ‘geçersiz’ oy çıktı. Muammer Güler ile ilgili oylamada ise 241 kabule karşılık 258 ret oyu kullanıldı. Eski AB Bakanı Egemen Bağış’ın oylamasında ise fire 50 oldu. 245 milletvekili Yüce Divan’a gitmesi, 255 milletvekili ise gitmemesi yönünde oy kullandı. Muhalefet milletvekilleri oylama sonucunu alkışlarla protesto etti.
Meclis dün tarihi günlerinden birini yaşadı. 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının başladığı günden bu yana tartışılan iddialara Meclis Genel Kurulu’nda nokta konuldu. Haklarında yolsuzluk ve rüşvet iddiaları bulunan dört eski bakan, AKP’lilerin oylarıyla Yüce Divan’a gitmekten kurtuldu; ancak AKP önemli miktarda fire verdi. Genel Kurul’daki ilk Yüce Divan oylaması Zafer Çağlayan hakkında yapıldı. Yüce Divan için 276 oy gerekiyordu. Ancak muhalefet oyları 242’de kaldı. 264 oy ise Çağlayan’ın Yüce Divan’a gitmemesi yönünde çıktı. Muhalefet bloğunun Meclis’teki sandalye sayısı bağımsız milletvekilleri dahil 223. Ancak muhalefet bloğundan oylamaya 8 milletvekili katılmadı. Dolayısıyla rakam 215’e düştü. Çağlayan için verilen ‘Yüce Divan’a gitsin’ yönündeki oyların 242 olduğu gözönüne alındığında 27 AKP’linin ‘kabul’ oyu verdiği düşünülüyor. 7 çekimser, 1 boş, 3 de ‘geçersiz’ oy çıktı. Bunlarla birlikte değerlendirildiğinde AKP’nin firesi 38’e çıkıyor. Genel Kurul’daki oylamaya katılmayan AKP’li sayısı ise 10. Genel Kurul’a verilen 15 dakika aranın ardından Muammer Güler için oylamaya geçildi. Sonuçları TBMM Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı okudu. Buna göre Güler için yapılan oylamada 241 evet, 258 hayır 6 çekimser oy çıktı. Bu sonuçlara göre Genel Kurul, Güler’i Yüce Divan’a göndermemiş oldu. Güler’in oylamasında AKP’nin firesi 44’e yükseldi.
GENEL KURUL’DA 276 TARTIŞMASI
Yüce Divan oylamalarında ‘276’ tartışması yaşandı. Muammer Güler hakkında yapılan oylamanın açıklanmasının ardından CHP itirazda bulundu. Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, oturumu yöneten Ayşe Nur Bahçekapılı’nın, komisyon raporunun kabul edildiğine yönelik açıklamasına itiraz etti. Hamzaçebi, “Komisyon raporu kabul edilmiş değildir. Sadece Yüce Divan’a sevk yönünde verilen önergeler kabul edilmemiştir. Komisyon raporu kabul edilmiş değildir. Zira ‘ret’ yönünde çıkan oylar 276’yı bulmuş değildir.” dedi.
Egemen Bağış’a destek 255’e kadar düştü
MHP’li Yusuf Halaçoğlu ise, “Bu ikinci önergeye 258 vekil hayır dedi. Sizin parti grubunuzun milletvekili sayısı 312. 276’yı neden bulamadınız? Çünkü onlar da vicdanen rahat değil.” dedi. Verilen aranın ardından Egemen Bağış için oylama yapıldı. O da yine AKP’lilerin oylarıyla Yüce Divan’a gitmekten kurtuldu. Bağış için verilen ‘ret’ oylarının 255’e kadar düşmesi dikkat çekti. 245 vekil ise ‘kabul’ yönünde oy kullandı. 7 çekimser, 4 geçersiz, 6 da boş oy çıktı. Fire sayısı 50’ye yükseldi.
Oylama öncesinde Yolsuzlukları Soruşturma Komisyonu adına konuşan AKP’li Başkan Vekili Yılmaz Tunç, bakanlar hakkında kanuna aykırı delil toplandığını iddia etti ve Yüce Divan’a sevk için yeterli delil olmadığını savundu.
BU DELİLLERİ, VİCDANI OLANLAR GÖRÜR!
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda delil görmeyen AKP’li komisyon üyelerine sert çıktı. Bal, “Delil yok diyorlar. Raporda alınmış rüşvetlerin listesi var. Bakanın çocuğunun evinde 7 tane kasa çıkıyor? Rüşvet saat, rüşvet piyano değil mi? Evet, bunlar delildir! Vicdanı olanlara delildir. Evet bunlar Yüce Divan’a sevk meselesidir. Sevk etmek isteyen, iman ehli olan insanlar için birer delildir. Millet görmeyecek zannediyorsunuz da Allah da mı görmeyecek? Her şeyi bilen ve gören O’dur.” ifadelerini kullandı.
BAYRAKTAR: BENİ SEVİN, SEVGİYE İHTİYACIM VAR
Bakanlar Yüce Divan oylamasında kendilerini savunmadı. Ayşenur Bahçekapılı, Çağlayan’ın annesinin vefatı nedeniyle katılamayacağını söyledi. Diğer üç eski bakana yerlerinden söz vermek istedi. Erdoğan Bayraktar, “Konuşmak istiyorum ama yakın arkadaşlarım, konuşmamamın daha hayırlı olacağını söylediler. O yüzden konuşmayacağım. Arkadaşlar sizi sevdiğim için bunu açıklıyorum. Siz de beni sevin, sevgiye ihtiyacım var.” dedi.
BAKANLARIN ÖNEMİ YOK, PATRON GİDİYOR!
CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ise “Elbise bedava mıdır, piyanolar, geziler, kasalar… Ama ne yazık ki bunları 17 ve 25 Aralık soruşturmasına sonradan atanan savcı da görmüyor, komisyon da! Bir hukuk adamı olarak söylüyorum. Bu işin içinde büyük bir hırsızlık var. Bunun üzerini örtmek mümkün değil. Bundan bir yıl önce şu an komisyonda bulunan AKP’li arkadaşım, bana aynen şunu söylemişti: ‘Vallahi bizim de içimize sinmiyor ama ne yazık ki patron gidiyor’ demişti. Sorun bu. Bu bakanların önemi yok.”
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU VEKALET VERDİ, DEVLET BAHÇELİ VE KEMAL KILIÇDAROĞLU GENEL KURUL’DAYDI
Başbakan Ahmet Davutoğlu, yurtdışında olduğu için Genel Kurul’a katılmadı. Davutoğlu’nun, oylama için Yardımcısı Yalçın Akdoğan’a vekalet verdiği öğrenildi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genel Kurul görüşmelerini baştan sona izledi. 52 milletvekili olan MHP’lilerin tamamı Genel Kurul’da olurken, yurtdışında olan Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan oylama için yurtdışından geldi. CHP de tam kadro Genel Kurul’a katıldı. İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, “Hırsızlık yapan kızım Fatıma da olsa mutlaka cezalandırırdım. Hz. Muhammed” yazılı döviz açtı.
SİVİL HABER
Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2015, 03:31