Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yeni eğitim sisteminde dershanelerin kapatılmasının söz konusu olmadığını ancak öğrencilerin konu ve dersleri okullarda daha iyi öğrenmeleri durumunda dershanelere eskisi kadar ihtiyaç kalmayabileceğini belirterek, ''4 4 4 çıktığı gün dershaneler kapatılacak dişe bir şey söz konusu değil'' dedi.
Arınç, Kestanepazarı Eğitim Kurumu'na yaptığı ziyarette, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Arınç, gazetecilerin zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasına yönelik yasa teklifi ve dershanelerin kapatılacağı yönündeki tartışmalara ilişkin soru üzerine şunları söyledi:
''4 4 4 eğitim sisteminde yenilikler getiriyor. Eğitim sistemi gençlerimize geleceklerini inşa ederken onlara nitelikli eğitim verme konusunda yardımcı olacak. Dershaneler hayatın bir gerçeği. Gençler ortaokuldan itibaren sınavlarda başarılı olabilmek ve çeşitli eksikliklerini giderebilmek için dershanelere gidiyorlar. Halk hem bundan memnun hem de masrafı nedeniyle şikayetçi.''
Yeni eğitim sisteminde dershanelerin kapatılmasının söz konusu olmadığını ancak öğrencilerin konu ve dersleri okullarda daha iyi öğrenmeleri durumunda dershanelere eskisi kadar ihtiyaç kalmayabileceğini ifade eden Arınç, ''4 4 4 çıktığı gün dershaneler kapatılacak diye bir şey söz konusu değil. Dershaneler de böyle bir durumda başka bir eğitim kurumu haline gelecektir'' dedi.
Kentsel dönüşüm
Kentsel dönüşümle ilgili sorular üzerine de Arınç, Türkiye'nin gerçek anlamda kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu belirtti.
İzmir Valisi Cahit Kıraç'tan kentin durumu hakkında bilgi aldığını kaydeden Arınç, Bursa'dan geldiğini, bu kentte 600 bin binanın bulunduğunu, bunlardan büyük bir kısmının kaçak olduğunu, Bursa'da da acilen kentsel dönüşüme ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Sağlıklı kentlerin inşa edilmesi gerektiğini, bu doğrultuda her ilin kendi ihtiyacını düşünüp çıkacak kanunu uygulayacağını ifade eden Arınç, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Yasa Tasarısı'yla ilgili çok iyi hazırlık yapıldığını vurguladı.
Bu tasarının TBMM'deki görüşmelerine zorunlu eğitiminin 12 yıla çıkaran yasa teklifi nedeniyle ara verildiğini belirten Arınç, şöyle konuştu:
''Yasanın nisan sonu gibi meclisten çıkmasını bekliyoruz. Burada ismini söylemek istemediğim bir parti, yasanın meclisten çıkmasının ardından Anayasa Mahkemesi'ne gidecekse güle güle gitsin. Bu anayasal bir haktır. Yasaların en doğru şekilde yapılması için Anayasa Mahkemesi çalışmaktadır. Konu Anayasa Mahkemesi'ne giderse biz de mahkemenin verdiği karar doğrultusunda çalışmalarımızı yürütürüz.''
''Tabi seçerlerse...''
Gazetecilerin, ''emekli olunca muhtar olacağı'' yönündeki sözlerini hatırlatması üzerine de Arınç, dün Bursa'da muhtarlarla bir araya geldiğini, 1924 yılından bu yana değişmeyen kanunda değişikliklerin yapılacağını anlattığını kaydetti. Arınç, ''Ben de muhtarlarla sohbet ederken kendilerine 'Bakan gibi yetkileriniz olacak' dedim. Sonra da latife yaparak emekliliğimin yaklaştığını, bir köyde muhtar olabileceğimi söyledim'' dedi.
Bir gazetecinin ''Gerçekten düşünür müsünüz?'' sorusu üzerine Arınç, ''Neden olmasın. Tabi seçerlerse...'' dedi.
Başbakan Yardımcısı Arınç'ın Kestanepazarı Eğitim Kurumu'nu ziyaretine İzmir Valisi Cahit Kıraç da katıldı.
AA
Haber Kaynağı : Haber7.com