Atalay, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleriyle kahvaltılı sohbet toplantısında bir araya geldi.
Kıbrıs sorunu konusundaki son gelişmeleri anlatan Atalay, taraflar arasındaki müzakerelerin yoğun bir şekilde yürüdüğünü görüşmelerin neredeyse son etabına gelindiğini söyledi.
Türkiye'nin adil ve kalıcı çözümden yana olduğunu ve adada federal ortaklığı nihai çözüm olarak gördüklerini dile getiren Atalay, 22-24 Ocak'ta tarafların BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un başkanlığında New York'ta bir araya geleceklerini hatırlattı.
BM Genel Sekreterinin görüşmeler için çok çaba sarf ettiğini söyleyen Atalay, burada beklenenin Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katıldığı beşli toplantı yolunun açılması ve daha sonra referanduma gidilmesi olduğunu kaydetti.
Temmuz ayından önce nihai çözüme ulaşılabileceğini ifade eden Atalay, böylece AB dönem başkanlığının da ada için farklı bir çerçevede gerçekleşebileceğini belirtti.
KKTC'nin güçlenmesi ve ekonomik kalkınması konusunda da iyi bir süreç yürüttüklerini vurgulayan Atalay, KKTC'de siyasi istikrar bulunmasının buna katkı sağladığını kaydetti.
Türkiye ve KKTC arasındaki ilişkilerin çok uyumlu yürütüldüğünü ve böyle olmasına imtina gösterdiklerini dile getiren Atalay, KKTC'de iç işlerine müdahil olmadan daha çok ekonomik kalkınma alanında destek sağladıklarını söyledi.
Türkiye'nin KKTC'ye sağladığı mali destekte bir sıkıntı olmadığını ancak bunun ekonomik programın bir parçası olarak kullanılmasını tercih ettiklerini ifade eden Atalay, KKTC'de özel sektörün güçlenmesi yönünde çalışmaları olduğunu, bu çerçevede turizm sektörüne yaptıkları katkıyla 14 ülkeden charter uçuşları sağladıklarını söyledi.
Üniversite konusunda KKTC'de geçen yıl öğrenci sayısının azalacağı yönündeki endişenin gerçekleşmediğini belirten Atalay, KKTC'deki üniversitelerin bölgede bir marka olduğunu ve Türkiye haricindeki çevre ülkelerden de öğrencilerin gelmeye başladığını belirtti.
-Ada'ya su 2014'te-
Adaya Türkiye'den sağlanacak su projesinin bütün hızıyla devam ettiğini bildiren Atalay, projenin Anamur kısmı ve baraj kısmının ihale safhasında olduğunu, KKTC'deki baraj ve dağıtım çalışmalarının da yapılmakta olduğunu kaydetti.
Projenin maliyetinin yaklaşık 650-700 milyon dolar olduğunu ve bunun KKTC'ye yapılan normal mali yardımın dışında gerçekleştiğini ifade eden Atalay, "Su miktarı artırılabilir, adanın tamamına yönelik su taşıyacağız" dedi.
KKTC'de genel olarak ekonomide bir rahatlama olduğuna dikkati çeken Atalay, önümüzdeki zaman içerisinde güneyden kuzeye gelişin artacağını düşündüğünü kaydetti.
Gelişmiş ve kalkınmış bir KKTC'nin elinin daima güçlü olacağını belirten Atalay, "Türkiye olarak KKTC'nin her zaman yanındayız, ilgiliyiz" dedi.
Atalay, doğalgaz çalışmalarının da karada Magosa tarafında bir, bir buçuk ay içinde başlayacağını bildirdi.
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Atalay, adaya sağlanacak suyla ilgili soru üzerine, su miktarının dört misline kadar çıkabileceği bir kapasite düşünüldüğünü, bu miktarın içme ve kullanma konusunda bütün adaya yetebileceğini söyledi.
Projenin 2014 yılının baharında faaliyete geçmesini hedeflediklerini vurgulayan Atalay, ancak KKTC'de suyun iç dağıtımının iyi yürütülmesine büyük önem verdiklerini söyledi.
KKTC ve Kıbrıs Rum Kesimi arasında gündeme gelen tazminatların bir kısmının suyla ödenmesinin söz konusu olup olamayacağı yönündeki soru üzerine de Atalay, bu konuda kendisinin bildiği bir şey bulunmadığını kaydetti.
-Demokratikleşme çalışmaları-
Atalay, demokratikleşme çalışmaları konusundaki soru üzerine demokratikleşme sürecinin AK Parti'nin temel misyonu olduğunu ifade ederek, Adalet Bakanlığının çalışmasının Bakanlar Kuruluna sunumunun yapıldığını ve yakın zamanda meclise gelebileceğini söyledi.
Düşünce ve ifade özgürlüğü anlamında pek çok gelişme olduğunu belirten Atalay, "Mümkün olabildiğince, şiddet taşımayan düşüncenin özgür kalması yönünde de çabalarımız var ve olacak, bu sürecek" dedi.
Demokratikleşme paketinin sadece terörle irtibatlı olmadığını vurgulayan Atalay, gazetecilerle ilgili tartışılan konuların da bulunduğunu, bu konunun da daima gündemlerinde olduğunu kaydetti.
İnsan hakları dosyasının da kendi sorumluluğunda olduğuna dikkati çeken Atalay, İnsan Hakları Kurumu kurulması çalışmalarının da sürdüğünü bildirdi.
Bu çalışmanın Paris Şartı'nı yeterince karşılamadığı eleştirisinin bulunduğunu ifade eden Atalay, bu kurumu kurmakta kararlılığında olduklarını kaydetti.
Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın, "silah Kürtlerin sigortasıdır" dediğinin belirtilmesi ve bu konudaki görüşünün sorulması üzerine Atalay, o bilgiyi doğrulamak gerektiğini, emin olmadığı bir konuda beyanda bulunmak istemediğini söyledi.
Atalay, "Siyasetin şiddetle arasına mesafe koymadığı durumlarda o siyaset olmuyor. Bizim Türkiye'de en büyük sıkıntılarımızdan birisi. O kesim, BDP açısından" dedi.
Kıbrıs'ta 1 Temmuz'a kadar çözüm olacağı ümidini ne kadar taşıdığı yönündeki soru üzerine Atalay, umuttan ziyade bu konuda kendi arzuları, beklentileri ve çabaları olduğunu söyledi.
Kıbrıs Rum Kesimi'nin olumlu bir yaklaşımı ve gayretleri olmadığını vurgulayan Atalay, ancak 22-24 Ocak'taki görüşmelerin önemli bir dönemeç olarak görülmesi gerektiğini söyledi.
Bu görüşmelerin yapıcı bir rol oynanması ve sonuca götürülmesi mümkün olması halinde iyi bir fırsat olduğuna işaret eden Atalay, bu görüşmelerin önemli bir dönemeç olduğunu vurgulayarak, "O noktadan sonra başka şeyler tartışılabilir" dedi.
"Başarısızlık halinde Kıbrıs ne olur?" sorusu üzerine Atalay, her halükarda Kıbrıs'ın güçlü olacağını belirterek, "Daima bizim dış politikamızın Kıbrıs'la ilgili B planı vardır" dedi.
"KKTC'yi tanımaya hazır kaç ülke var" sorusu üzerine de Atalay, o yönde bir çalışma yürütmediklerini ancak KKTC'ye ilgiyi artırma konusunda büyük mesafeler alındığını söyledi.
İşten çıkarılan Kıbrıs Türk Havayolları çalışanlarının durumuyla ilgili soruyu yanıtlarken Atalay, bu personelin bir kısmının istihdamının sağlandığını ve istihdam edilemeyenlerle ilgili sorunun çözülmesi için çaba harcadıklarını bildirdi.
Bir başka soru üzerine de Atalay, kendisine KKTC'deki üniversitelerin hiçbirisinin Türkiye'de de faaliyet göstermek konusunda bir taleplerinin kendisine ulaşmadığını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Şırnak sınırındaki olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına verilecek tazminat çalışmaları bittikten sonra Uludere'ye gideceğini söyledi.
Atalay, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleriyle kahvaltılı sohbet toplantısında bir araya geldi.
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Atalay, bir basın mensubunun Şırnak sınırındaki olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine verilecek tazminat miktarının netleşip netleşmediğini sorması üzerine, bu miktarın henüz belirlenmediğini söyledi.
Konu hakkında hem valiliğin hem Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı hukukçularının çalıştığını belirten Atalay, konunun yasal boyutlarının hesaplandığını belirtti.
Atalay, ne zaman Uludere'ye gideceğinin sorulması üzerine de "Tazminat vesaire çalışmalarını bitirdikten sonra Uludere'ye gideceğim" dedi.
Demokratik açılımla ilgili bir soruyu yanıtlarken de Atalay, bunun çok boyutlu bir konu olduğunu, AK Parti hükümetleri ve devletin mekanizmalarıyla bir devlet projesi olarak çok ileri ve iyi niyetli adımlar attıklarını kaydetti.
Bir siyasi parti olarak büyük bir cesaret gösterdiklerini, riskler aldıklarını vurgulayan Atalay, Türkiye'de çok şey değiştiğini, tabuların yıkıldığını ve her şeyin tartışılır olduğunu söyledi.
-"Şimdi, 'biz yapalım' safhasındayız"
Terör eylemlerinin geçen yaz artış göstermeye başladığını ve 17 Ağustos'tan itibaren hava harekatlarıyla terörle mücadelede yeni bir sürecin başladığını anımsatan Atalay, "Geçen yaz yaşanan terör, her kademeyi, bu konuda bakışı ne olursa olsun herkesin duygularını ve kararlarını etkiledi" dedi.
Terörün sonlandırılması konusunda yurt dışı ile ilgili de çok çaba sarf ettiklerini, "Siz yapın, birlikte yapalım ya da biz yapalım" dediklerini ifade eden Atalay, "Şimdi, 'biz yapalım' safhasındayız" ifadesini kullandı.
Sırf güvenlik boyutuyla bu sorunların çözülemeyeceğini bildiklerini vurgulayan Atalay, yeni stratejiler geliştirebileceklerini kaydetti.
Atalay, ABD'den istihbari destek aldıklarını ve bu konudaki görüşmelerin son dönemde daha da iyi olduğunu söyledi.
Kıbrıs'ta bir Tayvan modeli olup olamayacağının sorulması üzerine Atalay, bu tür yorumlara şu anda gitmemek ve yürüyen sürece iyi asılmak gerektiğini belirtti.
Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin Uludere'de ölenlerin yakınlarına 40 bin dolar para dağıttığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Atalay, bu konuda kendisine ulaşan bir teyit bulunmadığını söyledi.
-"Soruşturmaları önemli görüyoruz"-
Şırnak sınırındaki olaydan sonra görevden alınan Jandarma Tugay Komutanı'yla ilgili soru üzerine Atalay, bu konuda gizlilik kararı ve hem idari hem adli soruşturma bulunduğunu hatırlattı. Atalay, "Biz bu soruşturmaları önemli görüyoruz. Burada vatandaşın vicdanını da rahatlatacak herkesin her açıdan bilgileneceği bir sonuca ulaşılması lazım" dedi.
Mahmur Kampı'nın kapatılmasıyla ilgili sürecin ne olduğu yönündeki soru üzerine Atalay, bu konuda üçlü mekanizma içinde bir çalışma yaptıklarını söyledi.
Kampın yapısı ve yönetimi üzerinde çalışmalar yapıldığını ve kampı önemsediklerini ifade eden Atalay, şu günlerde orayla ilgili çok özel bir çalışmaları bulunmadığını ve yaptıkları görüşmelerde bütün içinde bunu değerlendirdiklerini kaydetti.
Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuksuz yargılanması konusunda hükümetin görüşüyle ilgili soruyu yanıtlarken Atalay, hükümetin başı olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konudaki düşüncesini söylediğini belirtti.
Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanması konusundaki tartışmaların hatırlatılması üzerine de Atalay, onun yargının vereceği bir karar, teknik bir konu ve usul tartışması olduğunu kaydetti.
Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının alanda yürüyen araştırmaları bulunduğunu ve bunu çok önemsediklerini dile getiren Atalay, terörle ilgili stratejik istihbaratın da burada toplanacağını hatırlattı.
İstihbarat birimlerinin rekabeti ve kıskançlıklarının her ülkede olabileceğini belirten Atalay, ancak istihbarat birimleri arasında şu anda paylaşmanın çok iyi olduğu bir dönemin yaşandığını kaydetti.
-Yeni anayasa-
Atalay, AK Parti olarak terörle mücadelede bir paradigma değişikliği yaptıklarını, çok boyutlu, vatandaşı kazanmaya dönük bir bakış açısını uyguladıklarını söyledi.
Bütün bu çalışmaların sürdüğünü ve süreceğini vurgulayan Atalay, çalışmalarında TBMM'yi en önemli merkez olarak gördüklerini kaydetti.
Bütün toplum kesimlerinin yeni anayasaya katkı vermesini istediklerini belirten Atalay, "Yeni anayasanın bütün toplumsal sorunlar için çok önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum" dedi.
Kendisinin Kıbrıs iç politikası konusunda bir "ağabey" olup olmadığı yönündeki soru üzerine Atalay, "Ben ağabey değilim, Türk hükümetinin başbakan yardımcısıyım Kıbrıs ilişkilerinden sorumlu olarak" yanıtını verdi.
Kıbrıs iç politikası ile ilgisinin sınırlı olduğunu ifade eden Atalay, muhataplarıyla KKTC ile Türkiye'nin koordinasyonu açısından iyi bir çalışma yürüttüklerini kaydetti.
Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak'ın Şam ziyareti konusundaki soru üzerine Atalay, bu konuda özel olarak söyleyeceği bir şey bulunmadığını söyledi.
Suriye ile Türkiye arasında yaşanan gerilimin terörü etkileyip etkilemeyeceği sorusunu yanıtlarken Atalay, terörün uluslararası bir boyutu da bulunduğunu ancak Suriye konusundaki çalışmaları yaparken çok dikkatli olduklarını ifade etti.
Haber Kaynağı : Haber7.com