Bakan Çağlayan, Türkiye-Çin İş Forumu’na verilen arada gazetecilerin sorularını cevapladı. “Çin Türkiye’den tahvil alabilir mi?” sorularına Çağlayan, “ Dün merkez bankaları arasında yapılan anlaşma ile Çin Türkiye tahvilleri alabilir.” karşılığını verdi. Çağlayan, bu miktarın sene sonuna kadar 3 milyar doları bulabileceğini dile getirdi.
Merkez Bankası kararları ile ilgili değerlendirmeleri de sorulan Çağlayan, şunları kaydetti:
''Merkez Bankası regülatör bir kurum. Ona verilmiş olan kanuni görev fiyat istikrarı. Ben de her fırsatta Merkez Bankası’nın sadece fiyat istikrarı bacağında değil, finansal istikrarı da gözetmesi gerektiğini belirttim. Merkez Bankası, şu an girilmesi gereken piyasaya giriyor, zamanında alınması gereken tedbiri alıyor. Adeta bir balans ayarı çekiyor, balans yapıyor. Zaten ondan da beklenen bu.''
2012 cari açık ve kur öngörülerinin sorulması üzerine ise Ekonomi Bakanı, ''Benim ve arkadaşlarımızın yapmış olduğu tahmin, biz 2012 Ocak ayında cari açık rakamı açıklandığında göreceğiz. 4 milyar dolar altında bir rakam bekliyorum bu ay için. Seneye inşaallah böyle başlayacağız. Cari açık konusunda sadece Merkez Bankası’nın alacağı konum yeterli olmaz. Türk Lirası'nın değerlenmesi konusunda ben rakam ifade edemem. İhracatçının rekabet edebileceği, ithalatı azdırmayacak, dengeli rekabet edilebilir bir kur yapısı önemli.” yorumunu yaptı.
Avrupa ekonomisinin Türkiye ile direkt irtibatlı olduğunu anlatan Zafer Çağlayan, şöyle devam etti:
''Yunanistan'ın saç tıraşı konusunda bir türlü berberler karar verememişti, nasıl bir tıraş olsun diye. Geçen gün varılan anlaşma, Yunanistan'ın iflasını önlemiştir. Yunanistan'ın iflas etmesi tek başına Yunanistan'a değil etrafına da zarar verecekti.
Avrupa esasında bir yerde kendini korumaya almıştır. Yunanistan devlet tahvillerine yatırım yapmış olan Almanya, Fransa başta olmak üzere birçok ülke bir yerde kendi alacaklarını garanti altına almak durumunda kalmışlardır. Türkiye ekonomisinin dinamik olmasından dolayı benim büyüme tahminim bu sene yüzde 4'ler aşıyor. Yüzde 5'ler niye olmasın? Avrupa'nın düzelmesi de bizim bu büyümemize ciddi manada destek verecektir.''
Haber Kaynağı : Haber7.com