CHP'den ''arabulucuk'' sistemine eleştiri

Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, ''arabuluculuk'' sistemini getiren yasa tasarısının, ''tarafsız mahkemelere alternatif ve doğrudan iktidara bağımlı bir yargı sistemini oluşturmayı hedeflediğini'' iddia etti.

CHP'den ''arabulucuk'' sistemine eleştiri

CHP TBMM Adalet Komisyonu'nun CHP'li üyeleri Yılmaz ve Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Tasarısına ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Adalet Komisyonunda görüşülerek bugün alt komisyona sevk edilen tasarıya ilişkin eleştiriler yönelten Yılmaz, tasarının, ''tarafsız mahkemelere alternatif ve doğrudan iktidara bağımlı bir yargı sistemini oluşturmayı hedeflediğini'' savundu.

Tasarının, anayasada belirtilen ''Yargı yetkisi Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır'' hükmüne aykırı olduğunu ileri süren Yılmaz, ''Türk ulusu adına yargı yetkisini kullanan bağımsız mahkemeler yerine hukukçu olması dahi gerekmeyen arabulucular, vatandaşların arasındaki sorunları çözme konusunda yetkili kılınmakta, mahkemeler ve tüm hukuk sistemi dışlanmaktadır'' dedi.

Yılmaz, arabulucuların, çalışmaları sırasında hiçbir kurala bağlı olmadığını ifade ederek, ''Tarafların istedikleri usule göre aleniyet ilkesine aykırı olarak, gizlilik içinde işlemleri yürütürler. Bu durumda ise taraflar şeriat, tarikat ve töre kurallarına göre uyuşmazlıklarının çözümlerini istediklerinde bu da mümkün demektir. İşte bu alternatif kadı sistemini karşımıza çıkartabilir'' diye konuştu.

Tasarıda, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş ve işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuğa başvurabileceğinin öngörüldüğünü belirten Yılmaz, özellikle kadınların, hukukçu olmayan arabulucular ile eşlerinin ve töre baskısının altında, çocuklarının velayetini dahi alamayabileceğini, nafaka ve tazminat gibi haklarından mahrum kalabileceğini ileri sürdü.

Tasarıya göre arabulucuların hukukçu olmasının gerekmediğini dile getiren Yılmaz, hukuk fakültesi mezunu olmayanlara yargılama yetkisinin verilmesinin, başlıbaşına bir sorun olduğunu söyledi. Yılmaz, ''Bu kişiler, doğrudan doğruya Adalet Bakanlığına bağlı olduklarından yaptıkları arabuluculuk faaliyetlerinde bağımsız ve tarafsız davranmaları da mümkün görünmemektedir. Arabuluculuk hak ve haklının bulunmasını değil, her ne koşulda olursa olsun uyuşmazlıkları sonlandırmayı hedeflemektedir. Hak arama özgürlüğüne ve hukuk sistemimize vurulan bir darbe niteliğindedir'' görüşünü savundu.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de uyuzmazlığın ciddi bir olay olduğunu, bunun, iş bitirme, barıştırma basitliğine indirgenemeyeceğini ifade etti. Uyuşmazlığın hukuki bir disiplin olduğunu kaydeden Öztürk, arabulucuların profesyonel ve hukukçu, hatta avukat olması gerektiğini belirtti.

Öztürk, tasarıyı, ''arabozuculuk tasarısı'' diye nitelendirerek, ''Bu, avukatlık mesleğini bombalayan, yeni bir pazar yaratan bir kurum niteliğindedir. Hak ve adaleti gerçekleştirmek, pazar konusu edilemez'' dedi.

AA

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209