CHP'li vekilden komisyona eleştiri

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, komisyonun yaptığı çalışmayla, faili meçhullerin ortaya çıkarılamayacağını savundu.

CHP'li vekilden komisyona eleştiri

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, ''Yaşam hakkı ihlaliyle ilgili alt komisyon neyi hedefliyor, çağrılanlar hangi ölçüte göre çağrılıyor belli değil. Her hafta birini dinlemekle bu sorunu nasıl çözeceğiz?'' dedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca tarihi İçkale'de insan kafatasları bulunması üzerine başlatılan kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Tanrıkulu, bu çalışmalarla ilgili A.A muhabirinin sorularını yanıtladı.

Kazı alanının, avukatlık yaptığı dönemden, çok tanıdık bir alan olduğunu ifade eden Tanrıkulu, 1990'lı yıllarda, ''Buranın önünden bile geçmek ürkütücüydü. Ancak mecburen önünden geçip cezaevine giriyordunuz'' dedi.

Tanrıkulu, bu alandan kemiklerin çıkmasının kendisi için sürpriz olmadığını dile getirerek, kemiklerin kimlere ait olduğunun, adli tıp incelemesinden sonra ortaya çıkacağını anımsattı. Tanrıkulu, bölgede yüzlerce insanın yakınlarını aradığını ifade ederek, ''Kemiklerin çıkması, insanları yeniden o acıları hatırlamasına, umutlanmasına neden oluyor. Ondan sonra yeniden beklenti oluşuyor. Kemikler yakınlarına ait değilse, 'acaba nereden çıkacak' diye bir beklenti oluşuyor. Türkiye'nin, bu atmosferden çıkması lazım. Yeraltında, maden arar gibi maden çıkacak gibi ceset araştırması yapılması, Türkiye açısından üzücü. O binada benim kaybolan müvekkillerim var'' diye konuştu.

Tanrıkulu, bu konuyla ilgili TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun bir alt komisyon kurmasını, Diyarbakır'a bir heyet göndermesini istedi.

-''Ayrı komisyon kuralım''-

Sezgin Tanrıkulu, başkanvekilliğini de üstlendiği TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun yaptığı bir çalışmayla adaleti sağlamanın, failleri ortaya çıkarmanın mümkün olmadığını öne sürdü.

Yapılması gereken iki şey bulunduğunu belirten Tanrıkulu, bunlardan birinin ceza yasasındaki zaman aşımı sürelerini ortadan kaldırarak, faillerin bir gün yakalanabileceği düşüncesinde olmasının sağlaması olduğunu anlattı.

Tanrıkulu, ayrıca, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu dışında, faili meçhuller, kayıplar ve işkence suçları için dünya örneklerinde de olduğu gibi yasayla, Hakikat Komisyonu kurulmasını önerdi.

Komisyonda bunu gündeme getireceğini belirten Tanrıkulu, ''Bizim yaptığımız çalışmayla faili meçhulleri ortaya çıkarmak mümkün değil. Ayrı bir komisyon kurulmasına öncülük edin'' önerisinde bulunacağını bildirdi.

Terör ve şiddet olayları kapsamında yaşam hakkı ihlallerinin incelenmesine yönelik alt komisyon kurulduğunu, bu komisyonun çalışması, hedefi konusunda bilgisinin bulunmadığını ifade eden Tanrıkulu, ''Neyi hedefliyor, çağrılanlar hangi ölçüte göre çağrılıyor belli değil. 4 yıl boyunca her hafta birini dinlemekle bu sorunu nasıl çözeceğiz? Amaç bu soruna çözüm bulmak mı; amacını bilmiyoruz. Münhasıran, ayrı bir komisyon kurulması lazım'' dedi.

CHP'de ''İnsan Haklarından'' sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Tanrıkulu, vatandaşların da partiye şikayetlerde bulunduğunu, en fazla şikayetin cezaevleriyle ilgili olduğunu sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209